Administratie

Clădirea noului centru comunitar Kuncz a fost inaugurată oficial/Foto

Clădirea ridicată de la zero pe strada Satu Mare pentru a funcționa ca și centru comunitar pentru populația din zona Kuncz – Plopi a fost finalizată. La dispoziția cetățenilor este acum o clădire cu parter și două etaje, care va fi dată în folosința Direcției de Asistență Socială a primăriei.

Beneficiari direcți sunt 100 de persoane aflate la risc de sărăcie și/sau excluziune socială din zonă, care vor avea acces la servicii sociale, activități educative și evenimente culturale. Valoarea totală a investiției este de 8.314.710 lei (TVA inclus), 95% din valoarea eligibilă fiind fonduri europene.

Clădirea dispune de toate echipamentele şi dotările necesare – săli pentru cursuri, cabinete de consiliere, sală de mese, sală de sport, cabinet medical, loc de joacă, locuri de parcare. Proiectul a fost derulat de Primăria Municipiului Timișoara, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara și Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest.

„Mă bucur că am finalizat această construcție, demarată anul trecut în februarie. Din totalul sumei, 6 milioane de lei vin de la bugetul local. Partea frumoasă e că va fi o clădire a întregii comunități. Va fi și un centru cultural, o clădire deschisă, pe care o vom anima cu echipa de la Direcția de Asistență Socială, dar și cu mai multe organizații din Timișoara. Va fi un loc în care oameni foarte diferiți vor putea avea activități comune. Avem o strategie clară de dezvoltare pentru zona Kuncz-Plopi, un cartier, istoric vorbind, neglijat, împreună cu managerii de cartier, cu echipele tehnice. Centrul va fi un punct focal în dezvoltarea întregului cartier. Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în realizarea proiectului”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Complexul de Servicii Sociale Kuncz va avea în structură două servicii sociale.

Primul este Serviciul social de tip Centru de zi pentru copii, cu 40 de beneficiari copii aflați în risc de separare de părinți, incluzând servicii de informare și consiliere psiho-socială pentru copii și părinți, activități de educație non-formală, de tip after-school, sportive, recreative și de socializare, integrare–reintegrare în familie, deprinderi de viață independentă.

Cel de-al doilea este Serviciul social de tip Serviciu de asistență comunitară, cu 60 de beneficiari persoane adulte, incluzând activități de informare şi consiliere socială, consiliere psihologică, educație extracurriculară, sportive, facilitarea accesului pe piața muncii și orientare vocațională, facilitarea accesului la o locuință, facilitarea accesului la servicii medicale, procurarea actelor de identitate, promovarea incluziunii sociale a persoanelor defavorizate.

„Centrul Cultural și Educațional Kuncz vine ca un răspuns la nevoile identificate în comunitate, pe baza studiilor efectuate de Direcția de Asistență Socială Timișoara, dar și în conformitate cu Strategia de dezvoltare locală elaborată de Grupul de Acțiune Locală (GAL). Atât beneficiarii direcți, cât și cei indirecți (comunitatea din zonă) au fost consultați și implicați în procesul de elaborare a proiectului, urmând să fie implicați și în implementare”, a declarat Emese Esztero, directoarea Direcției de Asistență Socială Timișoara.

Tot aici va funcționa un Centru cultural, care va oferi activități de recreere şi relaxare într-un mediu sigur. Comunitatea va fi încurajată să participe activ la viața publică, prin activități culturale și va beneficia de cursuri pentru dobândirea unor competențe cultural-artistice. Există parteneriate în acest sens cu Institutul Intercultural, Institutul Francez, Casa de Cultură, Centrul de Proiecte, urmând a se contacta și alți operatori culturali.

În cadrul centrului, există un cabinet medical pentru beneficiari și urmează să fie echipat și un cabinet stomatologic. Toate serviciile asigurate în cadrul centrului, inclusiv masa caldă zilnică, sunt gratuite.

Valoarea totală actualizată a obiectivului de investiție este de 8.314.710,89 lei (TVA inclus). Din acest total, 2.375.750,00 lei, valoarea eligibilă, este finanțată 95% de către Uniunea Europeană și 3% prin bugetul de stat.

.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Primul tramvai Bozankaya, din seria galbenă, în drum spre Timișoara. E în vamă!

Primul tramvai din noul lot de 17, produse de turcii de la Bozankaya pentru Timișoara,…

14 ore ago

Timişoara predă o lecţie de rugby ofensiv pe terenul echipei din Baia Mare

Derbiul campionatului în Liga Naţională de rugby s-a desfăşurat pe Arena Zimbrilor, acolo unde Ştiinţa…

14 ore ago

Alfred Simonis și UDMR sunt cap de listă pe buletinele de vot pentru județ

Biroul Electoral de Circumscripție Județean Timiș a efectuat tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii în…

14 ore ago

Eveniment aşteptat de tineretul Timişoarei: Zilele Studenţilor vine cu multe concerte, proiecţii de film şi surprize

Se anunţă zile spectaculoase săptămâna viitoare în oraşul de pe Bega, odată cu desfăşurarea unui…

15 ore ago

Dumbrăviţa a tremurat puternic, dar a obţinut punctul care o menţine în Liga 2

Final incendiar la Dumbrăviţa, unde echipa gazdă a trecut prin mari emoţii, dar va continua…

16 ore ago

Jurnal de campanie (10). Sub privirile “candidaţilor” Vlad Ţepeş şi Mihai Viteazul, gloatele AUR şi-au scos arsenalul de campanie

Prima zi de campanie electorală, sau mai precis spus prima noapte, a adus şi prima…

19 ore ago