Opinii

Realităţile alternative ale lui Nicolae Robu. Între Ciuhandu şi Fritz, opt ani de narcisism

Depăşit în sondaje, după vreo doi ani în care a fost pe primul loc, Nicolae Robu a fost nevoit să se sustragă exerciţiilor de autoadmiraţie pe care le repeta necontenit în faţa oglinzii. Iar gelul estompator a lăsat  locul unor tot felul de contorsiorări, zvârcoliri şi zbuciume. Şi, evident, forţarea tot mai imposibilă a unei reveniri în faţă. Dar asta ar însemna Z.E.C.E. goluri date pe bune, iar nu în faţa unei echipe în care fundaşii şi portarul joacă pentru el.

Iar una din marile probleme ale lui Robu este, culmea, chiar una din marile sale făloşenii: proiectele europene pe care le-ar fi implementat. (Da, sună ca dracu’, vorba unui fost premier, ca un “şoşocist”, aflat într-o permanentă luptă cu Oculta europeană, să se laude cu bani europeni.) Şi aici, ca, de altfel în tot ce spune, Robu lucrează cu adevăruri alternative, ca să folosesc un eufemism. Iar când vorbeşte de succesorul său cu titulatura “Zero proiecte”, aplică exact românescul “Hoţul strigă hoţu!”.

În primul rând, în 2014, la peste un an şi jumătate de mandat, Robu nu avea niciun proiect scris. O spunea chiar el. „Nu putem să scriem efectiv proiecte, pentru că încă nu cunoaştem specificaţiile de aplicare. Nu este inca adoptat Ghidul aplicantului, însă noi suntem pregătiţi cu ideile de proiect. Scrierea proiectelor nu ia chiar atat de mult timp”, spunea Robu, pentru opiniatimisoarei.ro., pe 7 ianuarie 2014. De altfel, Robu a lucrat, la implementare, exclusiv cu proiecte moştenite de la Gheorghe Ciuhandu, cum o arată şi graficul de mai jos, cu roşu fiind investiţiile prin fonduri europene, cu negru cele de la bugetul local.

Se vede că fondurile europene au fost absorbite doar în primii ani ai primului mandat. Când trebuia să pară efectele proiectelor lui Robu din primul mandat… pauză.  De altfel, continua lăudăroşenie a lui Robu l-a scos din fire şi pe fostul primar, altfel foarte calmul Gheorghe Ciuhandu, care afirma că în primul său mandat succesorul său n-a avut niciun proiect, lucrând doar cu cele primite moştenire. Şi Ciuhandu a mai spus fără multe ocolişuri un lucru arhicunoscut: Robu minte.

 „M-am axat pe fonduri europene. Şi aici trebuie să spun şi e un subiect în care, din păcate trebuie să-l contrazic pe dl Robu fiindcă e de rea credinţă şi minte. Eu când am plecat din primărie, dl Robu avea 37 de proiecte în valoare de 1,7 miliarde de lei. O sumă imensă. Eu nu i-am lăsat dlui Robu primăria goală, lipsită de proiecte. Iar primul mandat al lui Robu s-a axat strict pe aceste proiecte moştenite. Faptul că el nu recunoaşte şi acum îl atacă pe primarul Dominic Fritz cum că dl Fritz şi-ar fi însuşit proiectele lui, dl Robu a aplicat aceeaşi tactică faţă de mine. Mă ataca că nu i-am lăsat nimic şi că toate proiectele erau ale lui”, afirma Ciuhandu în 2022.

Tot atunci, Ciuhandu arăta şi două din marile motive ale dezastrului lăsat de Robu la Colterm: populismul şi politicianismul “inventatorului” aplicaţiei web şi ale limbajelor de programare Java şi C++.

„Din 2012 nu s-a mai investit nimic. Doar că în 2013 s-a finalizat proiectul demarat în 2010. N-ai majorat gigacaloria. Nu vă daţi seama? Preţul de producţie e pe la 800 de lei, iar preţul la populaţie 209lei, nu ai majorat de zece ani preţul. Cu tot riscul, că te înjură lumea, că pierzi alegerile, dar asumă-ţi un risc! Eu mi l-am asumat de două ori”, a continuat Ciuhandu.

Evident că şi Fritz a lucrat cu proiectele lui Robu, mai bune sau mai proaste, fiindcă altfel nu se putrea. Nu ai cum în trei ani să absorbi deja fonduri pe proiectele tale. Dar lucrurile sunt aici la fel de clare ca şi la faptul că toată lumea acceptă că aplicaţia web a fost inventată în 1989, la Geneva, adică şase ani mai târziu de când Robu se lăuda că lucrează cu ea. Iar faptele arată o rată de absorţie de 0,3%. Dar pentru cel care spune despre o lărgire de pod că a construit patru noi poduri peste Bega, realitatea nu are nicio valoare. Eventual realitatea alternativă

Şi ce poţi să spui despre unul care se laudă că e academician, la “Academia” “terminatoarei” învăţământului românesc, Ecaterina Andronescu, şi coleg cu Teo “Şpagoveanu”, propagandistul lui Putin în România? Şi, bineînţelse, al cărei preşedinte de onoare este Ion Iliescu. Şi încă un lucru. Aici aveţi promisiunile electorale ale Robu din 2012. Câte au fost puse în practică în două madate?

 

 

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

6 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

6 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

6 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

7 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

7 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

10 ore ago