Realităţile alternative ale lui Nicolae Robu. Între Ciuhandu şi Fritz, opt ani de narcisism

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Depăşit în sondaje, după vreo doi ani în care a fost pe primul loc, Nicolae Robu a fost nevoit să se sustragă exerciţiilor de autoadmiraţie pe care le repeta necontenit în faţa oglinzii. Iar gelul estompator a lăsat  locul unor tot felul de contorsiorări, zvârcoliri şi zbuciume. Şi, evident, forţarea tot mai imposibilă a unei reveniri în faţă. Dar asta ar însemna Z.E.C.E. goluri date pe bune, iar nu în faţa unei echipe în care fundaşii şi portarul joacă pentru el.

Iar una din marile probleme ale lui Robu este, culmea, chiar una din marile sale făloşenii: proiectele europene pe care le-ar fi implementat. (Da, sună ca dracu’, vorba unui fost premier, ca un “şoşocist”, aflat într-o permanentă luptă cu Oculta europeană, să se laude cu bani europeni.) Şi aici, ca, de altfel în tot ce spune, Robu lucrează cu adevăruri alternative, ca să folosesc un eufemism. Iar când vorbeşte de succesorul său cu titulatura “Zero proiecte”, aplică exact românescul “Hoţul strigă hoţu!”.

În primul rând, în 2014, la peste un an şi jumătate de mandat, Robu nu avea niciun proiect scris. O spunea chiar el. „Nu putem să scriem efectiv proiecte, pentru că încă nu cunoaştem specificaţiile de aplicare. Nu este inca adoptat Ghidul aplicantului, însă noi suntem pregătiţi cu ideile de proiect. Scrierea proiectelor nu ia chiar atat de mult timp”, spunea Robu, pentru opiniatimisoarei.ro., pe 7 ianuarie 2014. De altfel, Robu a lucrat, la implementare, exclusiv cu proiecte moştenite de la Gheorghe Ciuhandu, cum o arată şi graficul de mai jos, cu roşu fiind investiţiile prin fonduri europene, cu negru cele de la bugetul local.

Se vede că fondurile europene au fost absorbite doar în primii ani ai primului mandat. Când trebuia să pară efectele proiectelor lui Robu din primul mandat… pauză.  De altfel, continua lăudăroşenie a lui Robu l-a scos din fire şi pe fostul primar, altfel foarte calmul Gheorghe Ciuhandu, care afirma că în primul său mandat succesorul său n-a avut niciun proiect, lucrând doar cu cele primite moştenire. Şi Ciuhandu a mai spus fără multe ocolişuri un lucru arhicunoscut: Robu minte.

 „M-am axat pe fonduri europene. Şi aici trebuie să spun şi e un subiect în care, din păcate trebuie să-l contrazic pe dl Robu fiindcă e de rea credinţă şi minte. Eu când am plecat din primărie, dl Robu avea 37 de proiecte în valoare de 1,7 miliarde de lei. O sumă imensă. Eu nu i-am lăsat dlui Robu primăria goală, lipsită de proiecte. Iar primul mandat al lui Robu s-a axat strict pe aceste proiecte moştenite. Faptul că el nu recunoaşte şi acum îl atacă pe primarul Dominic Fritz cum că dl Fritz şi-ar fi însuşit proiectele lui, dl Robu a aplicat aceeaşi tactică faţă de mine. Mă ataca că nu i-am lăsat nimic şi că toate proiectele erau ale lui”, afirma Ciuhandu în 2022.

Tot atunci, Ciuhandu arăta şi două din marile motive ale dezastrului lăsat de Robu la Colterm: populismul şi politicianismul “inventatorului” aplicaţiei web şi ale limbajelor de programare Java şi C++.

„Din 2012 nu s-a mai investit nimic. Doar că în 2013 s-a finalizat proiectul demarat în 2010. N-ai majorat gigacaloria. Nu vă daţi seama? Preţul de producţie e pe la 800 de lei, iar preţul la populaţie 209lei, nu ai majorat de zece ani preţul. Cu tot riscul, că te înjură lumea, că pierzi alegerile, dar asumă-ţi un risc! Eu mi l-am asumat de două ori”, a continuat Ciuhandu.

Evident că şi Fritz a lucrat cu proiectele lui Robu, mai bune sau mai proaste, fiindcă altfel nu se putrea. Nu ai cum în trei ani să absorbi deja fonduri pe proiectele tale. Dar lucrurile sunt aici la fel de clare ca şi la faptul că toată lumea acceptă că aplicaţia web a fost inventată în 1989, la Geneva, adică şase ani mai târziu de când Robu se lăuda că lucrează cu ea. Iar faptele arată o rată de absorţie de 0,3%. Dar pentru cel care spune despre o lărgire de pod că a construit patru noi poduri peste Bega, realitatea nu are nicio valoare. Eventual realitatea alternativă

Şi ce poţi să spui despre unul care se laudă că e academician, la “Academia” “terminatoarei” învăţământului românesc, Ecaterina Andronescu, şi coleg cu Teo “Şpagoveanu”, propagandistul lui Putin în România? Şi, bineînţelse, al cărei preşedinte de onoare este Ion Iliescu. Şi încă un lucru. Aici aveţi promisiunile electorale ale Robu din 2012. Câte au fost puse în practică în două madate?

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

12 comentarii pentru acest articol

de reflectat la PNL Timișoara: a spus: (decembrie 8th, 2023 at 12:07 )

Copiii mici și politicienii bătrâni trebuie schimbați din aceleași motive.

bocsig a spus: (decembrie 8th, 2023 at 12:10 )

Robu a fost primul doar in sondaje facute pe pagina lui de facebook. Majoritatea timisorenilor l-au uitat sau nu vor sa mai auda de el

Jack a spus: (decembrie 8th, 2023 at 13:33 )

Fritz e un esec si Robu e un senil. Pnl Timis trebuia sa livreze un candidat mai bun.

vest a spus: (decembrie 8th, 2023 at 14:38 )

Lae de Bocsig o sa mai o ia pe coaja inca o data la alegeri, dar problema nu e asta, ci faptul ca otraveste atmosfera permanent.

Ion Roata a spus: (decembrie 8th, 2023 at 14:42 )

Cel mai important este sa ai forta sa implementezi proiecte. Una este un proiect de casa si altceva este o casa fizica. Diferenta de la cer la pamant. Ciuhandu a avut proiecte doar pe hartie, nu a fost in stare sa implementeze nimic in ultimele 2 mandate. Imi amintesc ca a lucrat la strada Liviu Rebreanu 7 ani. Orasul a stagnat si s-a degradat cu Ciuhandu. Robu a facut Michelangelo, centrul istoric, Pasajul Jiu, Pasajul Popa Sapca, etc. Fritz a bagat taxa pe parcarile facute de Robu in cartiere. Fritz nu are proiecte si nici nu este capabil nici sa implementeze vreun proiect. Nici macar sa intretina proiectele implementate de Robu nu e capabil. In schimb este un actor bun, asta ca sa ma exprim elegant.

@Moș Ion Roată - Din jobenul meu cu gaur scot un epure de AUR a spus: (decembrie 8th, 2023 at 16:23 )

Ai centrat, ai demonstrat, ai dat cu capul! Facultate privată îți mai trebuie.

@Ion Roata a spus: (decembrie 8th, 2023 at 16:27 )

Ai atâta eleganță că doar 10 pete de muștar pe cravată ar putea-o întrece. Strecurați șopârle ieftine crezând că toți care citesc aici sunt proști.

George a spus: (decembrie 8th, 2023 at 16:31 )

@Ioane, ia-ti roata si te du. Robu a INAUGURAT Michelangelo, inceput si lasat 80% gata de Ciuhandu. La fel, a facut centrul istoric pietonal lasat 60% gata de Cuihandu, cu tot cu finantare. A facut, el de el, pista de atrizare pentru OZN-uri din Piata Libertatii. Piata Unirii s-a terminat mai tarziu, ca tocmai plecasera pietrarii la adunat de fan… Ia incearca sa treci pe la mult laudatele pasaje cu bicicleta sau pe jos… Poate nu stii (esti mai nou prin oras) dar Ciuhandu a inceput (si terminat) santierele de pe Tineretii (schimbat toata infrastructura subterana, calea tramvai, sosea si trotuare), similar pe Gheorghe Doja (te ajuta Google Maps) si pe 1 Decembrie.

A.M.M. a spus: (decembrie 8th, 2023 at 17:15 )

Foarte bun articol.

Dan A. a spus: (decembrie 8th, 2023 at 17:30 )

Am citit lista cu promisiunile electorale ale distinsului profesor doctor inginer. Inteleg ca gandirea magistrala nu s-a oprit atunci, a mai emanat si dupa aceea, caci ne-am ales cu alte realizari marete: poarta de intrare in oras pe Lugojului, catarge, trotuare sotron, anihilarea Pietei Libertatii, inchiderea Parcului Central pentru 2 ani, blocarea liniei de tramvai de pe Calea Sagului, eradicarea canotajului pe Bega, diminuarea iluminatului stradal, eradicarea copacilor, economisirtea banilor p[entru dezinsectie, ajutor pentru angajarea in primarie a persoanelor defavorizate pe motiv de incompetenta, achizitionarea de tramvaie cu baterii capabile sa parcurga distanta Timisoara-Bocsig dintr-o incarcare, infiintarea unui post interimar-perpetuu pentru seful Politiei Locale, presiuni asupra RETIM-ului ca sa aceepte ca e mai bine sa ofere un Mercedes gratuit primarului in loc sa goleasca cosurile de gunoi stradal, etc, etc. Aaa, da, era sa uit de patentarea procedeului de „adus mingea de fotbal cu elicopterul in plina pandemie”.

doctor honoris menopauza a spus: (decembrie 9th, 2023 at 14:45 )

Cat de mult poate sa scada pnl timis cu robu candidat la primarie… ce nivel…

tm a spus: (decembrie 10th, 2023 at 13:13 )

In 2000 am votat cu Ciuhandu (PNTCD) , apoi cu Robu (PNL) , ultima data cu Fritz (USR) ,dar la anul e randul meu sa va dau la toti UE.

1 Trackbacks pentru acest articol

Revista presei–09.12.2023 – Info Timișoara Says:

[…] Realităţile alternative ale lui Nicolae Robu. Între Ciuhandu şi Fritz, opt ani de narcisism […]

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
Top