Social

Sondaj INSCOP: 70% dintre români au rude în străinătate, cu aproape 20 de procente mai mulţi faţă de acum zece ani

Potrivit sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în noiembrie 2023, aproape 70% români declară că au rude în străinătate, în creștere cu aproximativ 20 de procente față de acum 10 ani. De asemenea, sondajul arată că a crescut semnificativ şi ponderea celor care cred că românii plecaţi în străinătate contribuie mult la nivelul de trai al românilor din ţară.

Rude în străinătate
69% dintre români declară că au rude plecate în străinătate (față de 51.8% în iunie 2013), în timp ce 31% răspund negativ (față de 48.2% în iunie 2013).
Analiza socio-demografică: Declară că au rude plecate în străinătate mai ales: persoanele cu educație primară, locuitorii din urbanul mic, cei din regiunile estice sau Sud-Vest Oltenia.

Remiteri de bani
19.7% din cei care au rude în străinătate spun că acestea le trimit bani (față de 38.1% în iunie 2013), în timp ce 80.1% răspund negativ (față de 60.6% în iunie 2013), iar 0.2% nu știu sau nu răspund (față de 1.3% în iunie 2013).
Analiza socio-demografică: Tinerii sub 30 de ani, cei inactivi potențial activi și locuitorii din rural declară într-o proporție mai ridicată decât celelalte categorii de populație că rudele din străinătate le trimit bani.

Contribuția românilor din străinătate la nivelul de trai al celor din țară
În opinia a 68.1% dintre cei chestionați, românii plecați în străinătate contribuie mult la nivelul de trai al românilor din țară (față de 56.8% în iunie 2013). 24.3% sunt de părere că românii plecați în străinătate contribuie puțin la nivelul de trai al românilor din țară (față de 30.8% în iunie 2013), iar 7.7% nu știu sau nu răspund la această întrebare (față de 12.4% în iunie 2013).

Dreptul de a vota al românilor din străinătate
Întrebați dacă românii din străinătate ar trebui să aibă dreptul de a vota la alegerile din România, 84.4% dintre participanții la sondaj răspund că da (față de 74.9% în iunie 2013), iar 13.4% că nu (față de 15.1% în iunie 2013). Nu știu sau nu răspund la această întrebare 2.2% din total eșantion (față de 10% în iunie 2013).

Remus Stefureac – director INSCOP Research: ”Pe fondul creșterii în ultimii 10 ani a ponderii românilor care declară că au rude în străinătate, a crescut semnificativ și ponderea celor care cred că românii plecați în străinătate contribuie mult la nivelul de trai al românilor din țară, asta chiar dacă procentul celor care declară că au rude în străinătate care le trimit bani a scăzut față de 2013. Aceste ultime date reflectă, cel mai probabil, o schimbare a relației dintre cei plecați la muncă în străinătate și cei rămași acasă, în contextul diminuării presiunilor financiare ale rudelor din țară ale românilor care lucrează în alte state. Recunoașterea contribuției românilor din diaspora la nivelul de trai al românilor vine însoțită de creșterea sprijinului pentru ideea că românii din străinătate ar trebui să aibă dreptul de a vota la alegerile din România. Toate aceste date arată că narativele ostile diasporei promovate într-o vreme în spațiul public românesc au pierdut masiv din tracțiune, nebeneficiind de susținerea opiniei publice”.

Metodologie: Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 20 – 27 noiembrie 2023. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Liga 3. Politehnica, la cea mai convingătoare victorie, chiar pe terenul celei mai în formă echipe. Eşecuri pentru Ghiroda şi Şag

O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…

9 ore ago

Zece localități erau parțial nealimentate cu energie electrică în Timiș, la ora 12

Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…

12 ore ago

Dumbrăviţa, din nou repetentă pe teren propriu

Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…

13 ore ago

Festivalul dramaturgiei româneşti se va desfăşura la Timişoara, în două „episoade”

Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…

14 ore ago

Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…

15 ore ago

Timişoara, de trei ori premiată la un eveniment naţional din domeniul sănătăţii/FOTO

Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…

15 ore ago