Primăria Timişoara

Primăria Timișoara “fuzionează” mai multe școli din oraș. Măsura, anunțată ca una pur administrativă

Municipalitatea timișoreană a anunțat că va realiza fuzionarea mai multor unități școlare aflate în administrare. Este o decizie administrativă, spune Primăria Timișoara. 

Proiectului organizării și funcționării rețelei școlare a unităților de învățământ preuniversitar de stat și particular de pe raza Municipiului Timișoara, pentru anul școlar 2024-2025 a fost avizat de Inspectoratul Școlar Județean Timiș. Noul plan va trebui supus aprobării în plenul Consiliului Local. 

Modificările sunt de ordin administrativ și vin în urma aprobării noii Legi a învățământului preuniversitar. Concret, pentru Municipiul Timișoara, noile prevederi legislative determină fuzionarea prin absorbție a unor unități de învățământ. Școala Gimnazială „Dimitrie Leonida” va fi preluată de către Școala Gimnazială nr. 19 „Avram Iancu” și Școala Gimnazială „Rudolf  Walter” va fi preluată de Liceul Teoretic „William Shakespeare”. Elevii nu vor fi mutați, ci vor învăța în aceleași spații”, conform PMT. 

Decizile au fost luate după consultări cu Inspectoratul școlar. 

Este vorba de o reorganizare administrativă, iar elevii școlilor vizate vor învăța în aceleași spații ca până acum. La Timișoara ne dorim o educație de calitate și de aceea am purtat un dialog constant, atât cu Inspectoratul Școlar, cât și cu directorii școlilor vizate. Noua lege ne cere foarte clar să nu avem unități școlare cu personalitate juridică cu mai puțin de 300 de copii. Suntem parteneri în acest proces și facem tot ce putem ca să ne asigurăm că elevii și părinții nu vor fi afectați negativ de tranziție”, anunță primarul Dominic Fritz.Schimbările legislative aduse de noua Lege privind învățământul preuniversitar (Legea nr. 198/2023) au determinat reorganizarea unor unități de învățământ pentru anul școlar 2024-2025. Legislația anterioară (Legea nr. 1/2011) era mai flexibilă și permitea organizarea de unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, pe baza criteriului nevoilor locale, chiar dacă nu îndeplineau cerința numărului minim de 300 de elevi. Noua lege elimină criteriul nevoilor locale care permitea în mod explicit înființarea unei instituții de învățământ cu personalitate juridică  în funcție de contextul și de cererea locală.

În baza procedurii aprobate prin lege, primăriile sunt responsabile pentru a face o propunere de reorganizare. Aceasta trebuie avizată de inspectoratele școlare județene și, în final, aprobată prin hotărâre de consiliu local.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale

Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…

3 ore ago

Alfred Simonis anunță discuții cu Dominic Fritz pe tema impozitelor locale. Solicitarea: reducerea treptată a impozitării, an de an

La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul…

6 ore ago

Primăria Timișoara scanează din aer, cu inteligența artificială, cimitirele din Timișoara

Primăria Timișoara scanează din aer, folosind inteligența artificială, cimitirele din Timișoara. Deși i s-a transmis…

7 ore ago

Carla’s Dreams va fi vedeta principală a spectacolului de Revelion la Timișoara în acest an

Carla’s Dreams va fi formația care le va cânta timișorenilor din Piața Operei la ora…

9 ore ago

Cât ne-au costat sclifoselile şi onoarea nereperată ale lui Marcel Ciolacu

Joi, Marcel Ciolacu s-a trezit asudat şi cu faţa la cearşaf. Probabil a visat peste…

9 ore ago