Muzeul Național al Banatului (MNaB) a anunțat integrarea Punctului Muzeal de la Parța în programul educațional școlar, acțiune care are loc în spiritul sărbătoririi Zilei Naționale a Culturii. Astfel, primul eveniment va avea loc în data de 15 ianuarie, la ora 13.
Acest pas semnificativ facilitează vizitele organizate pentru grupurile de elevi și desfășurarea unor ateliere interactive, alături de specialiștii MNaB, pentru a descoperi Sanctuarul Neolitic de la Parța, un monument arheologic distinctiv nu numai în peisajul cultural național, ci și în cel european și internațional, cu o valoare inestimabilă.
Având o vechime de peste 7.000 de ani, Sanctuarul Neolitic de la Parța reprezintă un sit arheologic remarcabil, datorită complexității și integrității artefactelor descoperite aici. Printre cele mai impresionante descoperiri se numără grupul statuar de aproximativ 2 metri înălțime, dintr-un singur bloc, reprezentând două siluete, dintre care una feminină și alta având cap de taur. Această piesă centrală a străvechiului templu de la Parța, replicată în punctul muzeal, subliniază importanța ritualurilor care aveau loc în încăperea sacră, accesibilă doar celor inițiați.
”Un aspect fascinant al sanctuarului este orificiul din peretele vestic, prin care lumina soarelui pătrundea doar în două zile ale anului, la echinocții, evidențiindu-se astfel importanța sa în cadrul practicilor și credințelor neolitice”, spun cei de la MNaB.
Punctul muzeal Parța este situat într-o zonă cu un bogat potențial arheologic, străbătută de râul Timiș, în apropierea satului Parța din județul Timiș. Descoperirile din acest sit, cunoscute încă din secolul al XIX-lea, au fost intensificate prin săpături sistematice începute în 1931 și coordonate mai târziu de cunoscutul arheolog Dr. Gheorghe Lazarovici. Cercetările au revelat nu doar existența sanctuarului vechi de 7000 de ani, dar și a unor structuri arhitecturale complexe, precum și vestigii ale culturii Banatului și Tiszapolgar.
Prin integrarea Punctului Muzeal de la Parța în circuitul educațional, MNaB va oferi, de asemenea, cu tiltu gratuit, ateliere educative pentru elevi, încurajând astfel tinerii să descopere și să înțeleagă importanța acestui sit arheologic excepțional, cât și a perioadei din care face parte. Vizitarea muzeului se va face doar prin programare prealabilă, pentru a asigura o experiență de învățare de înaltă calitate pentru grupurile organizate.
Pentru mai multe informații și programări, vă rugăm să contactați Muzeul Național al Banatului: contact@mnab.ro.
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…