Social

UPT în topul mondial al universităţilor şi datorită profesorilor şi cercetătorilor ei

Research.com a dat publicității rezultatele celui mai recent clasament al universităților de top din întreaga lume, bazat pe suma valorilor indicelui D (echivalentul indicelui Hirsh luând în considerare doar lucrările din domeniu și citările) ale fiecărui om de știință de top afiliat la o anumită universitate.

Universitatea Politehnica Timișoara este clasată pe un onorant loc 2 la nivel național, din cele 11 instituții de învățământ superior clasificate, singura din Timișoara, având cei mai mulți cercetători clasificați la nivel național.

Mai mult, în cazul domeniului Electronică și Inginerie Electrică, primele 3 locuri din cele 4 clasificate din România sunt ocupate de cercetători din UPT, în timp ce la domeniul Inginerie și Tehnologie, Politehnica timișoreană are un profesor situat pe locul 4 din totalul de 5 clasificate.

Dacă pe plan național UPT a urcat două locuri în clasament față de precedenta ediție (când ocupa locul 4), pe plan internațional, instituția timișoreană de învățământ superior a urcat de pe locul 1900 pe locul 1600, iar pe domeniul Electronică și Inginerie Electrică de pe locul 291 pe locul 290.

Cei patru oameni de știință de top care au ridicat Universitatea Politehnica Timișoara în clasamentele internaționale sunt Radu-Emil Precup (D-index 58), Ion Boldea (D-index 50), Ștefan Preitl (D-index 38) și Liviu Marșavina (D-index 33).

Un om de știință de frunte este considerat un savant cu un indice D (indicele H de disciplină) mai mare decât un prag predeterminat (de obicei 30 sau 40) pentru domeniile lor de studiu.

Procesul de clasare a implicat o analiză atentă a 166.880 de oameni de știință pe Google Scholar, precum și pe Microsoft Academic Graph. În comparație cu alte clasamente universitare globale, scopul ranking-ului Research.com este de a se concentra în primul rând pe realizările în cercetare ale cadrelor de top care lucrează în instituție, oferind posibilitatea comunității științifice, dar și mediului economic, de a descoperi care sunt experții de frunte în diferite domenii de cercetare.

Procesul de clasare a implicat o examinare detaliată a profilurilor a 166.880 de cercetători de la Google Scholar și Microsoft Academic Graph, din circa 3.000 de instituții.

Share
Published by
Daniel Neacșu

Recent Posts

CSC Dumbrăviţa intră în cantonament de astăzi la Sântămăria-Orlea

Divizionara secundă CSC Dumbrăviţa ajunge astăzi în Ţara Haţegului, la Sântămăria-Orlea, unde va efectua perioada…

O oră ago

Ştire pentru cei săraci cu duhul. În Timişoara au început înscrierile pentru casele de 35.000 de euro

Vreţi o casă la doar 35.000 de euro? Doriţi credite cu dobândă zero? Vreţi reducerea…

2 ore ago

Camera de Comerț Timiș caută parteneri de afaceri pentru economia bănățeană, la Munchen

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a început pregătirea celei de-a doua ediții  a…

2 ore ago

La Berlin a avut loc un eveniment de prezentare a Timișoarei/FOTO

Timișoara a beneficiat, în 3 iulie, de o seară dedicată orașului, în cadrul unui eveniment…

2 ore ago

Vârșețul îi așteaptă pe timișoreni la Vinovest și la Festivalul Cununa Vârșețului/FOTO

Un număr de 60 de expozanți din întreaga zonă se află, vineri și sâmbătă, la…

2 ore ago

Povestea lui Ștefan Nădășan, cel mai strălucit reprezentant al primei promoții de ingineri de la UPT

In memoriam. În Anul Alumni, când Universitatea Politehnica Timișoara sărbătorește 100 de ani de la…

2 ore ago