Politica

S-au înţeles, vom avea USL 2.0! Alegeri comasate pe 9 iunie, iar PSD şi PNL vor avea listă comună la europarlamentare

Liderii PSD și PNL au decis, miercuri dimineață, într-o ședință a coaliției de guvernare, să comaseze alegerile europarlamentare cu cele locale, ambele urmând să aibă loc pe data de 9 iunie. Marea noutate este faptul că alegerile prezidenţiale vor avea loc în toamnă, probabil în luna septembrie, iar parlamentarele pe 8 decembrie. Rămâne în suspensie candidatul pentru alegerile prezidenţiale, ambele partide dorind să aibă propriul candidat.

Un anunț oficial ar urma să fie făcut după ședințele din cele două partide, care vor avea loc în această după-masă. Cert este faptul că alegerile locale vor fi comasate cu cele europarlamentare pe 9 iunie, iar PSD și PNL vor candida la europarlamentare pe liste comune. Alianța electorală PSD-PNL urmează să fie înregistrată la Tribunal. S-a stabilit, de asemenea, ca o femeie să fie cap de listă la alegerile europarlamentare. Aceasta ar putea fi din PSD, PNL sau independentă. Încă nu s-a stabilit raportul candidaţilor celor două partide pe locurile eligibile de la europarlamentare. Cel mai probabil, va fi un raport de de 60% PSD și 40% PNL.

La solicitarea PSD, alegerile prezidenţiale vor avea loc în toamnă, cel mai probabil în luna septembrie. Nu s-a ajuns însă la un acord dacă va exista un candidat comun la aceste alegeri sau fiecare partid va avea propriul aspirant la fotoliul de la Palatul Cotroceni.

Situaţia la alegerile locale

În ceea ce priveşte candidaţii comuni în unele localităţi în  alegerile locale, însă se mai discută. Este vorba de oraşe cu primari USR, printre care Bucureşti, Timișoara, Brașov, Bacău sau Sectoarele 1 și 2 din capitală. Se poate negocia astfel încât un partid să câștige președinția Consiliului Județean, celălalt partid să obțină primăria reședință de județ. Un astfel de caz este şi Timişul, dar aici situaţia este mai complicată deoarece PSD pretinde candidatura la preşedinţia Consiliului Judeţean, funcţie ocupată de PNL-istul Alin Nica.

 

 

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

9 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

9 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

10 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

11 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

11 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

14 ore ago