Primăria Timişoara

Timișoara are buget pe 2024, mai mare decât cel de anul trecut

Consiliul Local Timișoara a votat joi noul buget local. A fost o ședință relativ liniștită, dar cu mici amendamente. 

Bugetul orașului propus de Primăria Municipiului Timișoara pentru anul 2024 a fost aprobat, la final în unanimitate. Suma totală de 2.526.886.930 lei. Adică un plus de peste 150 de milioane de lei față de anul precedent. 

În urma ședinței de plen au fost și mici permutări de bani, dar influențele asupra bugetului, per total, au fost insignifiante. Probabil cel mai fericit consilier local care a propus un amendament a fost Simion Moșiu, cu al său vis de a vedea ceasul floral din zona Continental din funcțional. El a cerut bani pentru proiectul care a fost permanent pus la naftalină de administrația USR, dar care acum are chiar și mecanismul ceasului și documentația donate de o asociație. Nu a fost ușor! În mod ciudat, la prima votare proiectul a picat, dar cu un număr prea mic de voturi față de câți consilieri erau în sală. Moșiu a insistat și a cerut reluarea votului și in ciuda opoziției președintei de ședință, Paula Romocean, nu s-a lăsat și a obținut reluarea votului. Iar la reluare proiectul a trecut. 

Cel mai ciudat amendament a fost cel al “independentului” Andrei Meșter, care a solicitat o sumă ridicol de mare pentru un proiect care, de altfel, e unul clar benefic pentru societate, un heliport la Spitalul de Copii. Este vorba de 4,5 milioane de lei, pentru care la finanțare a propus un adevărat “cârnat” de surse din alte linii bugetare de unde să se taie bani din buget. Surprinzător, proiectul a picat după un vot extrem de strâns, 12 la 12 voturi și două abțineri. 

„Avem un buget ambițios pentru o Timișoara dinamică. Un buget care crește de la an la an, iar anul acesta avem un buget record. Datorăm aceste creșteri în primul rând timișorenilor: avem o dinamică economică foarte mare ceea ce înseamnă venituri mai mari la bugetul local. Apoi, o bună parte a bugetului Timișoarei se datorează fondurilor europene. Noi avem la îndemână acești bani pentru că România este membră a Uniunii Europene și Timișoara este un oraș european. Și e bine să spunem lucrurile astea pentru că în ultimul timp sunt unii care pun la îndoială apartenența noastră europeană. Dacă ne uităm la acest buget care este baza pentru bunăstarea noastră știm că datorăm mult din prosperitatea noastră Uniunii Europene”, a spus primarul Dominic Fritz. 

Pentru funcționarea orașului este prevăzută suma de 1,23 miliarde de lei. Din acești bani se asigură transportul în comun, termoficarea, curățenia, întreținerea și extinderea spațiilor verzi, iluminatul public, ordinea publică, asistența socială, locuințe, cultură, sport. Sunt alocate mai multe fonduri pentru reparații trotuare, amenajarea de locuri de parcare, plantarea și întreținerea spațiilor verzi din cartiere și pentru o mai bună funcționare a iluminatului public. În plus, Primăria sprijină prin subvenții, care se ridică la 300 de milioane de lei, activitățile de transport public și de furnizare a agentului termic.

Dezvoltarea orașului beneficiază de o alocare financiară de 1,28 miliarde de lei,. 

Ca domenii prioritare au fost stabilite educația, sănătatea, mediul și proiectele mari de infrastructură.  Cea mai mare creștere este prevăzută la investițiile în educație, care însumează aproape 20% din bugetul de dezvoltare al orașului. Cu un buget record de peste 235 de milioane de lei,  Primăria asigură bani pentru investiții noi în învățământ. 

Pe lista investițiilor se regăsesc și Arena „Eroii Timișoarei” bulevardul Vidrighin, pasajul Solventul, pasajul Polonă, pasarela Gelu, pasarela Îndrăgostiților, un nou Spital Municipal, Clinica de Balneologie, Clinica ORL, corpul B al Spitalului de Copii, cinematografele Studio și Dacia. 

Pentru modernizarea transportului public sunt prevăzute 421 de milioane de lei, atât pentru achiziția de mijloace de transport nepoluante, cât și pentru modernizarea liniilor de tramvai.

Zone cheie ale orașului – piețele Traian, Mocioni și Victoriei – vor beneficia de proiecte majore de regenerare urbană.

 

Toate cifrele pot fi consultate pe site-ul Primăriei, accesând linkul: https://buget.primariatm.ro.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

12 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

12 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

12 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

13 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

13 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

16 ore ago