Timp liber

Worschkoschtprob a avut la Lovrin ediția 2024. Un șvab emigrat în Germania a câștigat premiul pentru cei mai buni cârnați bănățeni/Foto

O tradiție veche de zeci de ani a comunității șvăbești din Banat merge mai departe și oferă comunității cei mai buni cârnați, desemnați de un juriu în urma unui concurs. „Degustarea cârnaţilor bănăţeni”- „Worschkoschtprob”, acțiunea organizată de ziarul de limbă germană Banater Zeitung, a avut joi o nouă ediție, de această dată la Lovrin.

Prima ediție a acestui concurs, unul care avea loc exclusiv în cadrul comunității germane din Banat, a avut loc în 1972, prin trimiterea de mostre din cârnații realizați în gospodăriile proprii, și care erau trimiși la redacția ziarului amintit, am aflat de la Siegfried Thiel, actualul redactor șef al Banater Zeitung. Redactorii analizau probele și decideau cei mai buni cârnați. În premieră, anul acesta s-a aflat când a avut loc efectiv prima ediție a concursului, printr-un document primit din Germania, am mai aflat de la Thiel. În anii 80, regimul comunist a considerat că un asemenea concurs, în care se prezentau cârnați, atunci când magazinele alimentare erau complet goale, nu e unul la locul lui și atunci a fost oprit. Concursul a fost reluat în anii 2000, atunci s-a luat și decizia de a se organiza concursul și în alte localități, acolo unde comunitatea germană este prezentă.

În acest an, ca gazdă a fost aleasă comuna Lovrin, una care era majoritar germană, dar care mai are în prezent doar câțiva locuitori din această etnie.

Succesul competiției a fost unul total, nu mai puțin de 50 de probe de cârnați au fost depuse pentru a fi analizate de de juriul format din cinci persoane. Iar juriul a decis că cei mai buni cârnați au fost cei realizat de Christof Siller, un etnic german plecat de mai mulți ani în Germania.

”Sunt extrem de fericit pentru acest premiu, am venit special pentru concurs. Este prima dată când particip. Rețeta este una veche, de la bunicul meu, dar rețeta a fost puțin îmbunătățită pentru că soția mea e olteancă, așa că am pus puțin mai mult usturoi. Pentru cel mai bun cârnaț e nevoie și de condimentele bune, dar, mai ales de carnea de porc, care trebuie să aibă și acea grăsime, care dă gustul bun. Și mai contează cât de mult e uscat cârnațul. Vă spun că am cumpărat porc din gospodărie, trebuie să fie crescut acasă, pentru gustul cărnii. Am plătit aici mai mult pentru porc, decât aș fi plătit în Germania, dar acolo nu găsești așa ceva. Nemții din Germania nu știu să facă așa cârnați ca noi, așa cum sunt cârnații noștri bănățeni”, ne-a declarat Siller.

Concursul a fost organizat de „Banater Zeitung” în parteneriat cu Forumul Democrat al Germanilor din Banat, Asociația FunkForum, respectiv Primăria și Consiliul Local Lovrin.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Menajeria infracţională de AUR. După un bătăuş de copii la Buziaş, un ales local violator la Giarmata

Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…

O oră ago

AIM School, noua școală de muzică în Iulius Town, organizează trei seri de master class. Printre invitați, Radu Pieloiu, toboșarul de la Subcarpați

În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…

O oră ago

Elena Lasconi – Singura opțiune de încredere pentru o România pentru toți

În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…

2 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 22 noiembrie 2024

Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…

2 ore ago

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

15 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

16 ore ago