Administratie

Timişoara va avea un nou Spital Municipal, care va uni toate secţiile din oraş. Dominic Fritz: “Nu mai există cale de întoarcere și se va întâmpla”

Primarul Dominic Fritz anunță sfârșitul drumurilor pentru bolnavi între secțiile Spitalului Municipal împrăştiate în tot oraşul. Împreună cu Banca Mondială, într-un fel de parteneriat public-privat, Primăria Timişoara va construi un nou spital municipal.  Consultanța pentru această investiție majoră are prevăzute fonduri în proiectul de buget pe 2024.

O problemă majoră cu care se confruntă Spitalul Municipal este faptul că, de ani de zile, secțiile sunt împrăștiate în oraș, în 14 clădiri vechi, astfel că bolnavii îndură și drumuri de la un medic specialist la altul. În acelaşi timp, medicii pierd din timpul pentru consultații sau tratamente. Lucrurile se vor schimba radical, anunţă primarul Dominic Fritz, decis să reunească toate secțiile spitalului sub un singur acoperiș. Discuţii în acest sens au avut loc încă din 2022 cu Banca Mondială, noul spital urmând să fie amplasat între Aeroportul Cioca şi clădirea neterminată, aparţinând Ministerului Sănătăţii, de pe Calea Torontalului, unde urmează să se ridice Institutul Oncologic. Nu mai există cale de întoarcere, anunţă Fritz, toate secțiile Spitalului Municipal vor fi unite.

“Cred că trebuie să avem un nou Spital Municipal și am lucrat foarte mult cu Banca Mondială în ultimul an. Și suntem gata să facem un acord cu Banca Mondială, pe care îl voi propune Consiliului Local, în care comandăm un studiu de prefezabilitate și un studiu de fezabilitate la Banca Mondială și împreună cu ei pregătim o licitație pentru o firmă care ne va construi noul spital pe banii lor. Apoi, în momentul în care primim cheia, Primăria sau Municipiul își va asuma timp de 20 de ani, cel mai probabil – exact asta va fi structurat acum de Banca Mondială – să plătească o sumă lunară pentru aceste cheltuieli. Deci este un fel de parteneriat public-privat, dar strict pentru clădirea spitalului. Și pentru asta lucrăm cu Banca Mondială. Este un pas extraordinar de mare înainte. În momentul ăsta, la fel ca și cu stadionul, nu mai există cale de întoarcere și se va întâmpla. Timișoara va avea un nou Spital Municipal”, a declarat primarul Dominic Fritz la TVR Timişoara.

Consultanța pentru această investiție majoră are prevăzute fonduri în proiectul de buget pe 2024. Suma totală pentru sănătate, la capitolul dezvoltare din buget, se ridică la 152.534.550 lei.

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Un Clumber Spaniel a câștigat trei dintre cele patru expoziții internaționale organizate la Timișoara

Vedeta incontestabilă a seriei de expoziții chinologice care au avut loc, în acest weekend la…

9 ore ago

Seria interminabilă de înfrângeri ale fetelor de la Poli continuă

9 înfrângeri la rând în campionat! Echipa feminină a Politehnicii a ratat şansa titlului, care…

14 ore ago

Amenajarea zonei în care au fost demolate cluburile ilegale, pe ultima sută de metri/Foto

Lucrările de amenajare a spațiului verde de pe malul Begăi, pe bulevardul Vasile Pârvan, au…

17 ore ago

La Timișoara va avea loc cea de a treia ediție a conferinței Women in Data Science

Miercuri, 15 mai, la Institutul de Cercetări Avansate de Mediu al Universității de Vest din…

17 ore ago

Întreruperi programate la furnizarea apei la început de săptămână

Marți, 14 mai, între orele 9-16 se va executa o conectare de conducte la intersecția…

17 ore ago

Jebelul, o comună în continuă dezvoltare prin proiecte europene şi nu numai/Foto

Prin banii europeni sau cei de la bugetul național, anul 2024 este cel mai mare…

17 ore ago