Opinii

Doar se știe, gospodarului îi stă bine cu drumul

Când te doare capul bei un algocalmin, întrebarea e ce faci când nu te doare. Bei o bere, o oranjadă, o cafea, dar dacă ești primărie poți lua decizii neinspirate ca apoi să te doară capul pentru a lua acel algocalmin. Municipalitatea n-ar trebui să trateze atât de lejer problema ridicării deșeurilor vegetale adunate din gospodării de oameni, pentru că n-are cum să câștige ceva pentru colectivitate sau pentru imaginea edililor săi de pe urma dezvoltării acestui subiect. În aprilie expiră contractul cu prestatorul Trans Clean, iar primăria nu intenționează să ofere altul timișorenilor, soluția fiind ducerea sacilor cu iarbă tăiată, a crengilor uscate etc către cele patru centre Retim din oraș.

Când tu ai o grămadă de spațiu public în proprietatea primăriei pe care crește sălbatic de la ambrozie și până la alte vegetale, iar cetățeanul își face rânduială în curte, ba chiar și pe peluzele din fața casei, adică pe domeniul public, atunci chiar că cineva a ales neinspirat tocmai în an electoral. Și nu numai în an electoral, dar măcar în alți ani mai ai timp să te cerți cu poporul, acum nu îți permiți acest lucru. Iar dacă ți-l permiți, vei avea surpriza să vezi că toate proiectele duse la capăt cu panglici zâmbitor tăiate, considerate puncte tari în campania ta electorală, nu vor valora cât mii de saci de iarbă și crengi adunate în deponee ilegale.

Nu vreau să spun că ideea curățeniei voluntare până la capăt, cu dusul resturilor vegetale la centre Retim, nu ar fi o chestiune de un civism desăvârșit. Multe lucruri le vom face pe viitor fără să stăm holbați la primărie. Dar nu e încă momentul, nu avem încă asta în sânge și nici infrastructura nu te încurajeză să faci asta. Ce ar însemna să meargă mii de mașini să parcheze în fața centrului Retim din Torontalului, de pildă, să lase resturile vegetale? Și să presupunem că toți timișorenii ar avea mașină cu care să transporte așa ceva, unde staționezi cu acele mașini în zonă?

Experiențele cu aceste centre Retim sunt deseori de riscante. Am dus anul trecut un cuptor cu microunde stricat la un astfel de centru. Pentru că nu am găsit loc unde să las mașina, am dat câteva ocoluri până am găsit ceva între blocuri. Aparatul nu e nici prea greu, dar nici ușor nu este. Când am ajuns cu el în brațe după poarta centrului un angajat de acolo numai că nu rotea boata deasupra capului urlând la mine că nu se poate lăsa nimic până nu e gata șantierul în zonă. Dar șantierul dura de câteva luni, iar eu am fost certat că am adus electrice vechi acolo unde mi s-a spus să le aduc. L-am lăsat jos și am plecat, fiind amenințat că voi fi amendat pentru asta.

Nu am fost amendat, dar de ce să participi la astfel de scene, de ce să te cerți pentru locuri de parcare, de ce să îngreunezi traficul, de ce să îți umpli mașina de resturi vegetale, de miros de iarbă în putrefacție, când o autoutilitară destinată unui altfel de serviciu se poate plimba una, în loc de mii de mașini mici, să colecteze ce e de colectat? La fel a fost povestea și cu brazii după sărbătorile de iarnă, care până la urmă s-au ridicat, oficial sau nu, cu contract sau nu, dar ai oferit acele dureri de cap unor oameni, poate și din considerentul ecologic de a renunța la bradul viu pentru unul de plastic. Acum însă e altceva.

Dacă astfel de locuri de depunere a resturilor ar fi ca și clopotele pentru sticle la colț de stradă sau unul la un cvartal poate că nu s-ar mai supăra nimeni. Da, în acest caz putem vorbi de voluntariat, dar să mergi săptămânal atâta drum să lași iarba tăiată la unul dintre cele doar patru centre e o absurditate. În câteva zile, acel deponeu va fi făcut de oameni în mod ilegal în zeci, de zone din oraș, iar municipalitatea va plăti altă firmă cu contract să curețe și ne învârtim în jurul cozii.

Tot o firmă va veni să ridice acel gunoi ilegal, dar senzația cetățeanului e că primăria îl pune inutil pe drumuri. Exact când și-a propus să nu-l mai pună, oferind digitalizare, portal unic și alte delicii moderne. Cineva nu gândește eficient acolo sus. Nici pentru timișorean, nici pentru rezultatul campaniei electorale.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

5 ore ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

5 ore ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

11 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

12 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

12 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

14 ore ago