Doar se știe, gospodarului îi stă bine cu drumul

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Când te doare capul bei un algocalmin, întrebarea e ce faci când nu te doare. Bei o bere, o oranjadă, o cafea, dar dacă ești primărie poți lua decizii neinspirate ca apoi să te doară capul pentru a lua acel algocalmin. Municipalitatea n-ar trebui să trateze atât de lejer problema ridicării deșeurilor vegetale adunate din gospodării de oameni, pentru că n-are cum să câștige ceva pentru colectivitate sau pentru imaginea edililor săi de pe urma dezvoltării acestui subiect. În aprilie expiră contractul cu prestatorul Trans Clean, iar primăria nu intenționează să ofere altul timișorenilor, soluția fiind ducerea sacilor cu iarbă tăiată, a crengilor uscate etc către cele patru centre Retim din oraș.

Când tu ai o grămadă de spațiu public în proprietatea primăriei pe care crește sălbatic de la ambrozie și până la alte vegetale, iar cetățeanul își face rânduială în curte, ba chiar și pe peluzele din fața casei, adică pe domeniul public, atunci chiar că cineva a ales neinspirat tocmai în an electoral. Și nu numai în an electoral, dar măcar în alți ani mai ai timp să te cerți cu poporul, acum nu îți permiți acest lucru. Iar dacă ți-l permiți, vei avea surpriza să vezi că toate proiectele duse la capăt cu panglici zâmbitor tăiate, considerate puncte tari în campania ta electorală, nu vor valora cât mii de saci de iarbă și crengi adunate în deponee ilegale.

Nu vreau să spun că ideea curățeniei voluntare până la capăt, cu dusul resturilor vegetale la centre Retim, nu ar fi o chestiune de un civism desăvârșit. Multe lucruri le vom face pe viitor fără să stăm holbați la primărie. Dar nu e încă momentul, nu avem încă asta în sânge și nici infrastructura nu te încurajeză să faci asta. Ce ar însemna să meargă mii de mașini să parcheze în fața centrului Retim din Torontalului, de pildă, să lase resturile vegetale? Și să presupunem că toți timișorenii ar avea mașină cu care să transporte așa ceva, unde staționezi cu acele mașini în zonă?

Experiențele cu aceste centre Retim sunt deseori de riscante. Am dus anul trecut un cuptor cu microunde stricat la un astfel de centru. Pentru că nu am găsit loc unde să las mașina, am dat câteva ocoluri până am găsit ceva între blocuri. Aparatul nu e nici prea greu, dar nici ușor nu este. Când am ajuns cu el în brațe după poarta centrului un angajat de acolo numai că nu rotea boata deasupra capului urlând la mine că nu se poate lăsa nimic până nu e gata șantierul în zonă. Dar șantierul dura de câteva luni, iar eu am fost certat că am adus electrice vechi acolo unde mi s-a spus să le aduc. L-am lăsat jos și am plecat, fiind amenințat că voi fi amendat pentru asta.

Nu am fost amendat, dar de ce să participi la astfel de scene, de ce să te cerți pentru locuri de parcare, de ce să îngreunezi traficul, de ce să îți umpli mașina de resturi vegetale, de miros de iarbă în putrefacție, când o autoutilitară destinată unui altfel de serviciu se poate plimba una, în loc de mii de mașini mici, să colecteze ce e de colectat? La fel a fost povestea și cu brazii după sărbătorile de iarnă, care până la urmă s-au ridicat, oficial sau nu, cu contract sau nu, dar ai oferit acele dureri de cap unor oameni, poate și din considerentul ecologic de a renunța la bradul viu pentru unul de plastic. Acum însă e altceva.

Dacă astfel de locuri de depunere a resturilor ar fi ca și clopotele pentru sticle la colț de stradă sau unul la un cvartal poate că nu s-ar mai supăra nimeni. Da, în acest caz putem vorbi de voluntariat, dar să mergi săptămânal atâta drum să lași iarba tăiată la unul dintre cele doar patru centre e o absurditate. În câteva zile, acel deponeu va fi făcut de oameni în mod ilegal în zeci, de zone din oraș, iar municipalitatea va plăti altă firmă cu contract să curețe și ne învârtim în jurul cozii.

Tot o firmă va veni să ridice acel gunoi ilegal, dar senzația cetățeanului e că primăria îl pune inutil pe drumuri. Exact când și-a propus să nu-l mai pună, oferind digitalizare, portal unic și alte delicii moderne. Cineva nu gândește eficient acolo sus. Nici pentru timișorean, nici pentru rezultatul campaniei electorale.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

#reciclez a spus: (martie 7th, 2024 at 07:38 )

Poate-ar fi bine să mai aruncăm o privire și la alții, să nu ne mai învârtim în cotețele ideologice pe care ni le construiesc urmașii (în linie ideologică) lui Stalin. Poate-ar fi bine compostare? În mai multe puncte din oraș? Poate instalații mici în grădinile individuale? Poate biogaz? Nu știu. Să mai citim.

Ia uitați-vă, spre exemplu ce zice dl. ChatGPT:
Managing organic waste from cities is a critical aspect of sustainable urban development. Several solutions can be implemented to effectively manage organic waste:
Composting: Encourage composting at both household and community levels. Composting can turn organic waste into nutrient-rich soil amendment, reducing the amount of waste sent to landfills.
Anaerobic Digestion: Implement anaerobic digestion systems, which break down organic waste in the absence of oxygen, producing biogas (a renewable energy source) and digestate (a nutrient-rich fertilizer).
Source Separation: Promote source separation programs where residents segregate organic waste from other types of waste at the point of generation. This makes organic waste management more efficient and enables easier processing.
Community-Based Initiatives: Support community-based initiatives such as community composting programs, urban farming projects utilizing compost, or food waste collection programs in residential areas.
Municipal Composting Facilities: Invest in municipal-scale composting facilities equipped with modern technologies for efficient processing of organic waste collected from households and businesses.
Educational Campaigns: Conduct educational campaigns to raise awareness about the importance of organic waste management and to encourage behavioral changes, such as reducing food waste and proper sorting of organic waste.
Policy and Regulation: Implement policies and regulations that mandate organic waste diversion from landfills, set targets for organic waste reduction, and incentivize businesses and households to adopt sustainable waste management practices.
Public-Private Partnerships: Foster partnerships between local governments, private sector entities, and non-profit organizations to develop and implement comprehensive organic waste management solutions.
Technology Integration: Explore innovative technologies such as smart waste management systems, which use sensors and data analytics to optimize waste collection routes and schedules, reducing costs and environmental impact.
Circular Economy Approaches: Promote the concept of a circular economy where organic waste is viewed as a valuable resource to be recycled and reused, rather than discarded. This may involve initiatives like upcycling organic waste into new products or using it to generate renewable energy.
Implementing a combination of these solutions tailored to the specific context and needs of each city can lead to effective organic waste management, reducing environmental pollution, conserving resources, and contributing to the transition towards more sustainable urban environments.

(Nu apare nimic despre încheierea de contracte care ne scapă miraculos de iarbă, crengi și coji de cartofi.)

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
Top