Cultura

Sute de vizitatori au trecut pragul punctului muzeal dedicat sanctuarului de la Parța/Foto

Sanctuarul neolitic descoperit la Parța, reconstituit în cadrul unui punct muzeal amenaja de Muzeul Național al Banatului în localitate a atras sute de vizitatori încă de la deschidere. Weekend-ul trecut, Punctul Muzeal de la Parța a fost locul de întâlnire pentru peste 300 de pasionați ai istoriei.

Fiecare colț din sanctuarul neolitic, a povestit o parte din misterul și cunoașterea strămoșilor noștri, oferind o călătorie unică în timp.

A fost un weekend despre comunitate și partajarea pasiunii pentru istorie, cu o serie de conversații care au îmbogățit experiența fiecărui vizitator. Gazdă a fost colegul nostru Dan Ciobotaru”, au anunțat reprezentanții Muzeului Național al Banatului.

Dacă vreți să descoperiți și voi sanctuarul și punctul muzeal de la Parța, o puteți face și în weekendul următor, de vineri până duminica, între 10:00 și 18:00. 

Punctul muzeal Parța este situat într-o zonă cu un bogat potențial arheologic, străbătută de râul Timiș, în apropierea satului Parța din județul Timiș. Descoperirile din acest sit, cunoscute încă din secolul al XIX-lea, au fost intensificate prin săpături sistematice începute în 1931 și coordonate mai târziu de cunoscutul arheolog Dr. Gheorghe Lazarovici. Cercetările au revelat nu doar existența sanctuarului vechi de 7000 de ani, dar și a unor structuri arhitecturale complexe, precum și vestigii ale culturii Banatului și Tiszapolgar. 

Lucrările la ridicarea muzeului au început în toamna anului 2021 și au durat aproximativ doi ani. O investiție de peste 650.000 de euro, realizată prin Programul Interreg România-Republica Serbia 2014-2020. 

Intrarea este gratuită, iar pentru grupuri de copii și elevi, programările se fac la contact@mnab.ro.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Atenție la cumpărarea de fructe și legume. Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări/FOTO

Protecția Consumatorilor atenționează cumpărătorii să aibă grijă la achiziția de legume și fructe. În urma…

2 ore ago

PSD Timiș spune că a găsit soluția deblocării hotărârii Consiliului Județean, de alocare a banilor pentru echilibrarea bugetelor locale

La scurt timp după ce președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a convocat presa, joi…

2 ore ago

Ad Libitum va face spectacol sâmbătă în Sala Capitol din Timişoara

Într-un concert devenit tradiție, Ad Libitum Voices aduce de anul acesta primăvara și la Timișoara,…

4 ore ago

Puținul cu care ne mulțumim

Prima oară când am auzit de AUR se întâmpla în campania electorală din 2020. Atunci,…

4 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 9 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 09.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

5 ore ago