Social

Garda Forestieră Timișoara a efectuat sute de verificări, fiind constatate și 27 de infracțiuni

Primele luni ale acestui an au fost pline de activitate pentru inspectorii de la Garda Forestieră Timișoara. Au fost sute de controale efectuate, iar accentul s-a pus pe verificarea modului de exploatare a lemnului și a legalității acestor operațiuni.

Astfel, în primul trimestru al anului 2024, reprezentanții Gărzii Forestiere Timișoara au realizat acțiuni de control pentru respectarea regimului silvic în fondul forestier național, au anunțat reprezentanții instituției. S-a acordat o atenție deosebită parchetelor aflate în exploatare, circulației materialului lemnos, urmăririi și gestionării masei lemnoase și a modului în care sunt înregistrate și urmărite stocurile agenților economici care desfășoară activități de exploatare și/sau prelucrare. În acest sens, au fost realizate un număr de 258 de acțiuni de control.

Aceste acțiuni s-au desfășurat pe raza județelor Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș.

Unele dintre acestea s-au desfășurat în echipe mixte în cadrul cărora au participat și reprezentanții inspectoratelor județene de poliție, ca urmare a protocolului național de colaborare semnat între Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerul Afacerilor Interne, denumit și ”Scutul Pădurii”.

În urma acțiunilor întreprinse au fost acordate 189 de sancțiuni contravenționale cu o valoare totală de 691.500 lei. Ca și măsuri complementare au fost realizate confiscări de materiale lemnoase de 145.46 mc, respectiv contravaloric 2471.26 mc cu o valoare de 636.644.37 lei.

Au fost constatate 27 de infracțiuni cu o valoare a prejudiciului de 317.113,36 lei.

Verificările au descoperit 900,22 mc de material lemnos tăiat fără drept. Totodată, au fost verificați gestionarii fondurilor cinegetice, iar pentru nerespectarea legislației în domeniul cinegetic, au fost aplicate un număr de 3 amenzi contravenționale.

În ceea ce privește programul de împădurire finanțat prin PNRR, până astăzi au fost emise un număr de 117 avize de principiu pentru o suprafață de 1.225,58 ha. În cadrul PNRR au fost încheiate 7 contracte de finanțare pentru 7 proiecte de împădurire aflate în implementare, iar 2 proiecte se află în curs de verificare și avizare.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Vreți casă frumoasă, cu curte în periurban? Pregătiți banii, la Dumbrăvița e cel mai scump, la Sânmihaiu Român e considerat cel mai ieftin

Dumbrăvița continuă să fie una dintre cele mai scumpe localități din România, ocupând primul loc…

4 ore ago

În zona Lipovei au fost amenajate 100 de locuri de parcare după demolarea unor vechi garaje

Primăria Timișoara anunță o nouă victorie în lupta cu garajele ”gazdă” pentru murături și biciclete…

5 ore ago

Timişoara întâlneşte Rapidul la rugby

Staff-ul tehnic al echipei SCM USV Timişoara a decis primul XV pentru partida cu Rapid…

5 ore ago

„Bizon”, amendat drastic după ce a parcat lângă linia de tramvai

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță Rutieră au intervenit, în cursul zilei de ieri, la…

5 ore ago

Interes enorm din partea timişorenilor pentru Garry Kasparov şi „Provocările Lumii Moderne”/FOTO

Un dialog de excepţie, ce s-a bucurat de un interes major. Un eveniment marca UPT…

6 ore ago