Opinii

Când suveranismul e frate cu masochismul? Întrebați-o pe Maria Grapini

Prinși în dilema despre cine ne va face stadionul de 32.000 de locuri, Alfred Simonis sau Alin Nica, cine ne va ridica sala polivalentă de 16.000 de locuri, Nicolae Robu sau Dominic Fritz, neglijăm alte alegeri poate mai importante: cele europarlamentare. Și politicienii știu asta, iar pentru a ne scoate la vot și în această cauză au și făcut comasarea scrutinului european cu localele. Astfel ca primarii să aducă deodată cu voturile pentru ei și un rezultat mai bun pentru Bruxelles.

Doar că PSD și PNL nu au făcut asta pentru a salva Europa și România odată cu Uniunea, ci au făcut-o pentru un rezultat mai bun împreună și salvarea conducerilor de partid, mai ales a lui Nicolae Ciucă de la PNL. Bun, ei au spus că fac asta pentru a da o lovitură partidelor extremiste de dreapta, AUR, SOS și altele din nemaipomenitul bloc suveranist, care împreună cu omoloagele din multe țări europene să ducă „patrioții” la un scor de 25% în Parlamentul European.

Rareș Bogdan ce mai vrea să salveze Europa, dar Maria Grapini „a noastră” de la PSD mai degrabă ar cere „demnitate pentru România” cot la cot cu George Simion și Diana Șoșoacă. E adevărat, acest curent vine și în România din supărări pe decizii ale Uniunii Europene bine subliniate de propagandă, inclusiv cea de la Moscova, și speculează anumite extravaganțe ale verzilor, socialiștilor și a globaliștilor din zona popularilor europeni.

Când facem mișto la nivelul ăsta intelectual de ce ne pregătește Uniunea Europeană, sigur vom auzi de mâncatul de gândaci, de homosexuali, de tăiatul mai cu gingășie a porcului, dar și de teme ceva mai serioase și greu digerabile în țări mai conservatoire precum România, Polonia sau Ungaria. Cum ar fi renunțarea la combustibili precum gazul, cărbunele, a carburanților fosili în mașinile cu motor termic și pregătirea grăbită a societăților pentru o viață mai verde. Poate prea verde sau prea deodată verde.

Se mai atinge și coarda sensibilă a Schengen, a umilirii României la granițele acestui spațiu de liberă circulație, dar și comerțul cu Ucraina defavorabil agricultorilor români, negocierea proastă la Bruxelles a subvențiilor către fermieri, dar și cotele de migranți băgate pe gâtul unor țări tradiționaliste ca a noastră, dar care din lipsă de forță de muncă aduce la greu tineri din Sri Lanka, Nepal sau Bangladesh.

”Patrioții” s-au întâlnit recent la Madrid pentru a face planul cuceririi Bruxeles-ului. Toți sunt mânați de acest curent mai degrabă gălăgios decât rațional politic, dar uită că în suveranism nu e ca în unionism, acolo unde politicile comune mai degrabă satisfac cumva pe toți, chiar și când mai dau greș. Cei care cer votul pentru suveranism spun doar că vor demnitate, că vor să reprezinte altfel interesele țărișoarei, dar nu spun că aceste interese se vor bate cap în cap cu interesele unui radical precum Geert Wilders, proaspăt premier al Olandei. Cel care a luat doar o mică pauză din a cere Neexitul, adică ieșirea din Uniune, după modelul Marii Britanii.

Ce ar însemna pentru noi destrămarea UE? Jale în cifrele de azi și nu are sens să mai înșirăm aici argumentele care arată că dezvoltarea României din ultimul deceniu nu ar fi fost posibilă într-o asemenea măsură înafara UE. Atunci haideți să-i ajutăm pe suporterii lui Simion și Șoșoacă să-și amintească cum a fost când circulam cu viză în Germania sau pentru a vizita Franța. Da, exact cum este acum și pentru Statele Unite. Dar și fără să destrame cineva UE, suveranismul nostru se va confrunta cu dorința germanilor, a francezilor de extremă dreaptă de a nu mai finanța din banul lor public programe costisitoare în țări din estul Europei, exact acele programe care au dezvoltat atât de bine România.

Cât de masochist poți fi să-ți dorești aducerea la putere a unui club politic care să demonteze tot sistemul ăsta de solidaritate financiară prin care țările sărace ale Europei, printre care și noi, au reușit să recupereze din ecartul față de cele dezvoltate, ba chiar să le depășească pe unele? De ce ar vrea colegii occidentali ai lui Simion în acest club politic să mai arunce cu bani în România și de ce e dispusă Rusia să finanțeze bucuroasă așa ceva?

 

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Elena Lasconi intră în competiţia pentru preşedinţia USR. Dominic Fritz s-a retras din cursă

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, i-a anunțat pe un grup intern pe colegii săi de partid…

4 ore ago

Au băut bine, apoi şi-au băgat prietenii în spital, după ce au făcut accidente

Două accidente asemănătoare, în care au fost implicaţi şoferi care au băut zdravăn, apoi s-au…

5 ore ago

Întreruperi programate la furnizarea apei

În zilele următoare se va efectua spălarea rețelei de distribuție și a rezervoarelor de înmagazinare…

5 ore ago

CJ Timiș vrea instalarea de panouri solare pentru energie pe noua clădire a Direcției de Asistență Socială din Lugoj

În prima ședință de plen de după lupta electorală de duminică, consilierii județeni timișeni au…

8 ore ago

La Pasajul Solventul a fost finalizată rampa specială, destinată amplasării viitorului cheson

Constructorul care se ocupă cu realizarea pasajului Solventul a reușit să mai bifeze o nouă…

9 ore ago

Un timişorean s-a impus în etapa naţională de Super Rally

Pilotul timişorean Leo Borlovan, la bordul unui monopost Funyo, a obţinut cel mai bun timp…

11 ore ago