Când suveranismul e frate cu masochismul? Întrebați-o pe Maria Grapini

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Prinși în dilema despre cine ne va face stadionul de 32.000 de locuri, Alfred Simonis sau Alin Nica, cine ne va ridica sala polivalentă de 16.000 de locuri, Nicolae Robu sau Dominic Fritz, neglijăm alte alegeri poate mai importante: cele europarlamentare. Și politicienii știu asta, iar pentru a ne scoate la vot și în această cauză au și făcut comasarea scrutinului european cu localele. Astfel ca primarii să aducă deodată cu voturile pentru ei și un rezultat mai bun pentru Bruxelles.

Doar că PSD și PNL nu au făcut asta pentru a salva Europa și România odată cu Uniunea, ci au făcut-o pentru un rezultat mai bun împreună și salvarea conducerilor de partid, mai ales a lui Nicolae Ciucă de la PNL. Bun, ei au spus că fac asta pentru a da o lovitură partidelor extremiste de dreapta, AUR, SOS și altele din nemaipomenitul bloc suveranist, care împreună cu omoloagele din multe țări europene să ducă „patrioții” la un scor de 25% în Parlamentul European.

Rareș Bogdan ce mai vrea să salveze Europa, dar Maria Grapini „a noastră” de la PSD mai degrabă ar cere „demnitate pentru România” cot la cot cu George Simion și Diana Șoșoacă. E adevărat, acest curent vine și în România din supărări pe decizii ale Uniunii Europene bine subliniate de propagandă, inclusiv cea de la Moscova, și speculează anumite extravaganțe ale verzilor, socialiștilor și a globaliștilor din zona popularilor europeni.

Când facem mișto la nivelul ăsta intelectual de ce ne pregătește Uniunea Europeană, sigur vom auzi de mâncatul de gândaci, de homosexuali, de tăiatul mai cu gingășie a porcului, dar și de teme ceva mai serioase și greu digerabile în țări mai conservatoire precum România, Polonia sau Ungaria. Cum ar fi renunțarea la combustibili precum gazul, cărbunele, a carburanților fosili în mașinile cu motor termic și pregătirea grăbită a societăților pentru o viață mai verde. Poate prea verde sau prea deodată verde.

Se mai atinge și coarda sensibilă a Schengen, a umilirii României la granițele acestui spațiu de liberă circulație, dar și comerțul cu Ucraina defavorabil agricultorilor români, negocierea proastă la Bruxelles a subvențiilor către fermieri, dar și cotele de migranți băgate pe gâtul unor țări tradiționaliste ca a noastră, dar care din lipsă de forță de muncă aduce la greu tineri din Sri Lanka, Nepal sau Bangladesh.

”Patrioții” s-au întâlnit recent la Madrid pentru a face planul cuceririi Bruxeles-ului. Toți sunt mânați de acest curent mai degrabă gălăgios decât rațional politic, dar uită că în suveranism nu e ca în unionism, acolo unde politicile comune mai degrabă satisfac cumva pe toți, chiar și când mai dau greș. Cei care cer votul pentru suveranism spun doar că vor demnitate, că vor să reprezinte altfel interesele țărișoarei, dar nu spun că aceste interese se vor bate cap în cap cu interesele unui radical precum Geert Wilders, proaspăt premier al Olandei. Cel care a luat doar o mică pauză din a cere Neexitul, adică ieșirea din Uniune, după modelul Marii Britanii.

Ce ar însemna pentru noi destrămarea UE? Jale în cifrele de azi și nu are sens să mai înșirăm aici argumentele care arată că dezvoltarea României din ultimul deceniu nu ar fi fost posibilă într-o asemenea măsură înafara UE. Atunci haideți să-i ajutăm pe suporterii lui Simion și Șoșoacă să-și amintească cum a fost când circulam cu viză în Germania sau pentru a vizita Franța. Da, exact cum este acum și pentru Statele Unite. Dar și fără să destrame cineva UE, suveranismul nostru se va confrunta cu dorința germanilor, a francezilor de extremă dreaptă de a nu mai finanța din banul lor public programe costisitoare în țări din estul Europei, exact acele programe care au dezvoltat atât de bine România.

Cât de masochist poți fi să-ți dorești aducerea la putere a unui club politic care să demonteze tot sistemul ăsta de solidaritate financiară prin care țările sărace ale Europei, printre care și noi, au reușit să recupereze din ecartul față de cele dezvoltate, ba chiar să le depășească pe unele? De ce ar vrea colegii occidentali ai lui Simion în acest club politic să mai arunce cu bani în România și de ce e dispusă Rusia să finanțeze bucuroasă așa ceva?

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

13 comentarii pentru acest articol

suveraniști, dar mulți! a spus: (mai 24th, 2024 at 08:45 )

Să crezi în suveranism, în lumea super-interconectată de azi, în condițiile în care trăiești într-o țară mică, dominată rând pe rând de toți marii vecini, la nici un secol de la cotropirea ei de către porci (numiți acum orci, în războiul din Ucraina) nu poate fi decât una dintre cele mai explicite definiții ale prostiei. Să te pretinzi apărător sau apărătoare a nației, având în jur doar niște oligofreni guralivi care pot oricând fugi la PSD, pe capete, în timp ce cei care țin viu focul românismului (intelectualii, artiștii, preoțimea cultă și neotrăvită etc.) nici nu vor să se afișeze cu tine, este o mare găunoșenie. Să vrei să forjezi viitorul României întorcându-te ca racul la niște tâmpenii din trecut cu potențial nostalgizant, este de fapt un atac la România și asupra românilor.
Cu ei la putere, România va deveni (și mai mult) ca o curvă miloagă care dă, ea, bani clienților ca s-o bage în seamă. Cât mai are ce da.

Zdreanță a spus: (mai 24th, 2024 at 10:15 )

Lingăii sistemului occidental nu fac rabat de la comportamentul foștilor lingăi comuniști.Ei sunt adânc înrădăcinati în metehnele capitalismului de speculă unde antreprenorii de succes fac afaceri cu statul,unde c..va este ,,doamnă”iar hoțul este ,,domn”,unde statul devine o colonie iar președintele de țară un guvernator.Treaba asta cu UE nu face altceva decât să îndepărteze și mai mult ideea de om liber și să pună individul în postura de acceptare a condiției sociale de supunere.Cei care pupă în dosul UE sunt tot un fel cârtițe care fac totul pentru atingerea condiției sociale de cetățean european(nu român).Metoda este tipic speculativă pe modelul interesul poartă fesu sau trecutul a fost șters iar răul a fost îndepărtat,acum noi suntem la putere.UE seamănă izbitor cu fosta URSS unde câteva familii conduceau totul ,doar că metodele folosite sunt altele mult mai subtile.

Daniel a spus: (mai 24th, 2024 at 11:06 )

Având în vedere situația actuală și conjunctura politică la alegerile europarlamentare este cea mai ușoară decizie pentru că în blocul comunitar au fost promovați de la nivel național tot felul de personaje indezirabile care au început să își facă de cap votant tot felul de inepții cum ar fi Green Deal prin care practic ni se vor vor restrânge drastic drepturile cum a fost pe vremea comunismului, ne va condamna la frig și întuneric în kibutz-ul de 15 minute având ca ideal un alt fel de utopie iar alții se vor îmbogăți enorm de pe urma acestei inepții. Nu degeaba profitul firmelor din domeniul energiei este la nivel record iar taxele urmează să crească crescând și mai mult costul vieții pentru că niște personaje habarniste și rupte de realitate votează și impun tot felul de fantasmagorii ideologice, cum de altfel avem și pe plan local. Aceștia au nevoie de o trezire la realitate și cat timp avem dreptul de a vota putem să le oferim acest serviciu.

@Zdreanță & Daniel a spus: (mai 24th, 2024 at 12:57 )

Unii beau Bloody Marry, alții vodcă seacă și sug un castravete murat. Chestiune de gusturi. Dar toți vor să meargă la muncă în Italia, Spania, Germania, nu la Sankt Petersburg! Chestiune de supraviețuire.
Mai bine să ne gândim când vedem că apa din copaia în care îmbăiem copilul e murdară de ecologism extremist: să nu aruncăm totul cu o mișcare energică.
OK, înțeleg că trebuie să contrabalansați articolele și comentariile care sunt nefavorabile nacialnikului vostru, dar nici chiar așa, să ne luați cu povești ca pe-un trib din stepa asiatică! Poate-ați greșit ziarul și trebuia să comentați la devaslui.ro. Aici, la Timișoara, e totuși silvostepă, chiar puțină pustă …

seringa a spus: (mai 24th, 2024 at 15:00 )

eu il stiu doar pe goovy, ucenicu lu grapini. Supapa o stie pe duamna grapini in profunzime

Kroko a spus: (mai 24th, 2024 at 15:00 )

Doamna asta mai calca PRIN TIMISOARA, sau…..????????

Kata a spus: (mai 24th, 2024 at 15:32 )

@zdreanta, perfect adevarat… numele, autodescrierea 😉
Nu meriti raspuns detaliat. Pentru ca sau nu-l intelegi sau (cel mai probabil) manilpulezi ca o zdreanta…

Pol Lika a spus: (mai 24th, 2024 at 15:37 )

Grapini si Robu. Asta a dat Banatul tarii. Fruncea

Costel a spus: (mai 24th, 2024 at 17:13 )

@Pol, vezi că n-ai nimerit. Nici unu’ nu-i bănățean. Dar se vede faptul că te roade originea ta din afara Banatului.

Zdreanță a spus: (mai 24th, 2024 at 19:05 )

@Zdreanță&Daniel și Kata reacții infantile și demagogice specifice celor care fac parte din clica lui da să trăiți (trompetele prezentului).

Supapa a spus: (mai 24th, 2024 at 19:54 )

Bai Costele. Iti place sau nu astia reprezinta Banatul. Banatenii i-au votat.
Pe Robu nu galatenii l-au ales. Nici pe Grapini

Costel a spus: (mai 24th, 2024 at 22:20 )

@Supapă, oare câți bănățeni mai găsești în Banat? Pentru că pe robu l-au votat LOCUITORII din oraș, nu bănățenii. Fă, te rog, diferența.

@creier flexibil, de faianță, trompeta trecutului a spus: (mai 25th, 2024 at 03:30 )

Ce argumentări solide, ce forță de persuasiune! Cu cât fler ai detectat spiritul infantil și demagogic!
Mai du-vă-n *^$&*^# @%$, cu sentințele voastre de mici Dumnezei care mănâncați ce cade pe jos de la popota șmecherilor și decriptați în doi timpi și trei mișcări toate urzelile răului, adică ale Ocultei !!! Exte clar că … este evident că … toată lumea vede … incompetența … etc. etc. etc. Da, desigur, evident, așa e. Dacă decretați voi …

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Un timişorean s-a impus în etapa naţională de Super Rally

Pilotul timişorean Leo Borlovan, la bordul unui monopost Funyo, a obţinut cel mai bun timp în manşele de concurs la Trofeul Alba Iulia, sâmbătă, în prima etapă din Campionatul Naţional de Super Rally, stabilind totodată şi recordul traseului urban din oraşul Marii Uniri. Un total de 24 de piloţi au fost selectaţi să concureze la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un timişorean s-a impus în etapa naţională de Super Rally
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Au băut bine, apoi şi-au băgat prietenii în spital, după ce au făcut accidente

Două accidente asemănătoare, în care au fost implicaţi şoferi care au băut zdravăn, apoi s-au urcat la volan. Un bărbat, în vârstă de 47 de ani, a condus un autoturism pe strada Trandafirilor din localitatea Giroc, iar la un moment dat a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și s-a răsturnat în afara părții carosabile....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au băut bine, apoi şi-au băgat prietenii în spital, după ce au făcut accidente
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

craft

Noutățile legislative privind protecția mediului în dezbatere la CCIA Timiș

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timiș și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, invită agenții economici, miercuri 19 iunie, la un seminar de informare având ca temă: ”Aspecte privind responsabilitățile agenților economici în domeniul protecției mediului și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noutățile legislative privind protecția mediului în dezbatere la CCIA Timiș

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, i-a anunțat pe grup pe colegii săi de partid că nu va mai candida la șefia USR, transmite G4Media. În schimb, în ultima zi în care se mai depun candidaturi, a intrat în competiţia pentru şefia USR, Elena Lasconi, primăriţa oraşului Câmpulung Muscel. În urma demisiei lui Cătălin Drulă, în perioada...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Elena Lasconi intră în competiţia pentru preşedinţia USR. Dominic Fritz s-a retras din cursă
În prima ședință de plen de după lupta electorală de duminică, consilierii județeni timișeni au aprobat lansarea unei solicitări de dotare cu panouri fotovoltaice a noului sediu al Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș din Lugoj. Valoarea investiției ar urma să fie de puțin peste un milion de lei, care va fi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș vrea instalarea de panouri solare pentru energie pe noua clădire a Direcției de Asistență Socială din Lugoj
Câștigătorul fotoliului de primar al Lugojului pentru viitorul mandat, Călin Dobra, îl acuză pe primarul ”secret”, Claudiu Buciu, din spatele celui real, Bogdan Blidaru, că împreună cu echipa sa dă dovadă de imaturitate, comportament pueril și faptul că lasă zeci de mii de oameni fără conducere la primărie. Vă reamintim că Buciu a pierdut cursa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Călin Dobra acuză echipa Buciu de lipsă de maturitate și comportament pueril, după demisia de la Primăria Lugoj
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timiș și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, invită agenții economici, miercuri 19 iunie, la un seminar de informare având ca temă: ”Aspecte privind responsabilitățile agenților economici în domeniul protecției mediului și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noutățile legislative privind protecția mediului în dezbatere la CCIA Timiș
Divizionara secundă CSC Dumbrăviţa anunță perfectarea primului transfer pentru sezonul 2024/2025. Mijlocașul Luca Bodri revine în tricoul alb-verde după un an. În precedentul sezon, a evoluat în Liga a III-a, pentru Progresul Pecica, alături de care a reușit o performanță remarcabilă, calificarea în grupele Cupei României. Luca a fost componentul echipei bănăţene timp de doi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul transfer la Dumbrăviţa este de fapt o revenire
Top