Social

Colaborare internaţională pentru formarea de manageri în protecţia climei/FOTO

Cursuri online şi excursie de studiu în străinătate. Totul sub tutela UPT care caută tineri interesaţi în protecţia climei.

Asociația pentru Dezvoltare Durabilă din Witzenhausen (Gesellschaft für nachhaltige Entwicklung (GNE)), în colaborare cu Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) și ONG-ul ceh People in Need (PIN), derulează un program de consolidare a capacităților în domeniul managementului protecției climatice.

Acest program vizează membrii comunității, reprezentanți ai autorităților locale, regionale și ai organizațiilor neguvernamentale implicați în gestionarea durabilă a resurselor. Cursurile acoperă diverse aspecte ale dezvoltării durabile, inclusiv practici de management responsabil al resurselor, strategii de reducere a impactului schimbărilor climatice și analiza datelor pentru monitorizarea progresului diverselor proiecte de mediu. Durata programului este de 6 luni și se desfășoară online. În luna octombrie este planificată o excursie de studiu de o săptămână în Germania, unde participanții vor avea oportunitatea de a vedea soluții practice aplicate pentru protecția climatică în landul Hessa.

Programul se derulează prin proiectul Empowering Local Climate Action (ELCA), finanţat de către GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH) prin Inițiativa Europeană pentru Climă (EUKI), lansată în 2017 de Ministerul Federal German al Economiei și Protecției Climatice (BMWK) cu scopul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a promova cooperarea în domeniul protecției climatice în Europa.

„Scopul nostru prin acest program de formare, împreună cu alte inițiative din cadrul proiectului, este să formăm o echipă de profesioniști, dedicați să dezvolte proiecte semnificative care să ofere soluții practice pentru problemele actuale legate de schimbările climatice. În același timp, ne propunem să sensibilizăm comunitățile din România și Cehia cu privire la impactul schimbărilor climatice și la necesitatea unor acțiuni responsabile pentru diminuarea acestora. Astfel, chiar în cadrul evenimentului de lansare a proiectului a fost inclusă și o acțiune de plantare de copaci în Moravia, o regiune cehă afectată de o tornadă în 2021. Regiunea este sensibilă și la fenomene precum eroziunea solului și a secetelor prelungite din ultimele decenii, făcând-o așadar extrem de vulnerabilă la schimbările climatice. Acea acţiune s-a derulat cu participarea unui număr semnificativ de cetăţeni din zonă, comunitatea locală fiind una activă în implemetarea proiectelor cu impact pozitiv asupra mediului”, a declarat lect.dr.ing. Rareș Hălbac Cotoară Zamfir, directorul proiectului.

Proiectul va fi finalizat în 31 martie 2026. Bugetul alocat UPT în cadrul acestuia este de 161600,46 euro.

Share
Published by
Daniel Neacșu

Recent Posts

TIR în flăcări pe Calea Aradului! Ce s-a întâmplat/FOTO

Imagini care pot provoca un şoc emoţional! Un TIR în flăcări, chiar dacă la ora…

10 ore ago

Primarul Fritz vrea să discute cu liderii politici soluţii pentru trecerea proiectului privind noile taxe şi impozite

Primarul Dominic Fritz a declarat că intenţionează să discute cu toţi liderii politici ai partidelor…

11 ore ago

A murit nevinovat într-un accident pe care nu l-a provocat

La momentul nepotrivit în locul nepotrivit. Un bărbat în vârstă de 65 de ani, a…

14 ore ago

Prinși în flagrant cu kilograme de „iarbă” la ei

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial…

15 ore ago

Alfred Simonis cere dezbatere cu participarea tuturor părților implicate pe proiectul taxelor și impozitelor locale

Liderul PSD Timiș, Alfred Simonis, cere un dialog politic real pe tema impozitelor și taxelor…

15 ore ago

Șantierul noului drum de legătură Timișoara – A1 se închide în acest an la 40% din total realizat/FOTO

Muncitorii clujenilor de la ARL au plecat în concediul de iarnă de pe șantierul noului…

16 ore ago