Economic

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei fac eforturi considerabile. La Timișoara, clienții au acum o ofertă mai largă la dispoziție, cu o creștere semnificativă și în ceea ce privește locuințele noi. Negocierile făcute “la sânge” sau tentația compromisului celui mai mic preț sunt câteva dintre aspectele cu care se confruntă aceștia în procesul de achiziție a unei locuințe.

Proprietarii și dezvoltatorii nu sunt dispuși, de cele mai multe ori, să facă discount-uri semnificative, fie din cauza propriilor costuri, fie pentru că au un anumit atașament de ordin emoțional față de locuința respectivă. Marja de negociere – calculată ca diferență procentuală dintre prețul de tranzacționare și ultimul preț solicitat cumpărătorului – este, în realitate, destul de mică în principalele orașe din țară.

Proprietarii din Brașov și din Iași, de exemplu, sunt mai puțin dispuși să lase la preț față de cei din Cluj-Napoca sau Timișoara. Dacă în primele orașe discutăm despre o marjă de negociere de 2,4%, în cele două mari centre regionale din vestul țării aceasta ajunge la 3,5%, potrivit datelor analizate de Imobiliare.ro.

“Odată cu revenirea cererii, prețurile proprietăților imobiliare sunt în creștere. Mai mult, o presiune suplimentară este generată de scăderea ofertei, ceea ce nu doar poate, ci cu siguranță va pune presiune pe prețuri, mai ales că momentul mult așteptat al scăderii dobânzilor este aproape. Aceste lucruri, coroborate cu apetitul nestăvilit pentru statutul de proprietar, riscă să îi țină în continuare pe cumpărătorii needucați în zona dezvoltărilor cu compromis – la nivel de calitate, locație, suprafețe – și a proiectelor de periferie, multe și ieftine, a căror valoare nu doar că nu va crește în timp, ci va rămâne absolut derizorie. Atenție la compromisul prețului! Capitala este plină de astfel de exemple care, de altfel, explică în mare măsură de ce Bucureștiul este depășit de Cluj-Napoca, Brașov și în curând de toate orașele secundare, deși are cartiere întregi cu un preț mediu de aproape 3.000 euro/mp”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Timișorenii interesați să facă o achiziție imobiliară au avut de ales, în primul trimestru din 2024, dintr-o ofertă ce cuprinde aproximativ 9.800 de case și apartamente, a treia cea mai variată din țară, după București și Cluj-Napoca, arată datele Imobiliare.ro. Cu toate acestea, o ușoară scădere a putut fi observată pe piața rezidențială locală. Vestea bună este însă că din totalul proprietăților listate la vânzare 1.900 au fost locuințe noi, cu 19% mai multe decât la începutul anului trecut.

Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare pe piața din Timișoara a crescut cu aproape 5% față de începutul anului trecut, arată datele centralizate de Imobiliare.ro, și a ajuns la valoarea de 1.543 euro/mp util. Ritmul în care avansează prețurile pe plan local este unul dintre cele mai lente observate în marile orașe din țară, cu peste 200.000 de locuitori. O majorare similară a apărut și pe piața din Galați unde prețul mediu nu a atins încă pragul de 1.200 euro/mp util. Creșteri mai mici au putut fi observate doar în București și în Ploiești, cu 0,8%, respectiv cu 1,8% raportat la trimestrul I din 2023. La polul opus se află Brașov și Oradea, orașe unde prețurile s-au apreciat cu 13% în același interval de timp.

În momentul de față, Timișoara se situează pe locul al șaselea la nivel național în privința prețurilor solicitate pentru apartamentele listate la vânzare, indiferent dacă discutăm despre proprietăți noi sau vechi. Orașul este depășit de Cluj-Napoca, Brașov, Constanța, Craiova și de București. Locuințele sunt unele dintre cele mai accesibile din țară dacă ne raportăm la veniturile obținute lunar de timișoreni.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Noul catalog Enjoy Life a ajuns la Iulius Town Timișoara!/Foto

Pentru cei care se bucură de zilele de primăvară și vor să întâmpine vara cu…

36 de minute ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 17 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 17.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

O oră ago

Alfred Simonis și-a lansat candidatura la șefia consiliului județean în cadrul unui show electoral la sala Constantin Jude

Așa cum ”partenerul” său de alianță, Nicolae Robu, a avut parte de o lansare grandioasă…

10 ore ago

Debut excelent pentru CSU Politehnica la naţionalele de floretă

Politehnica Timișoara a câștigat două medalii joi, 16 mai, în prima zi a Campionatuliu Național…

16 ore ago

Specialiștii IFC au venit din nou la Timișoara. Caută cea mai bună soluție pentru un viitor spital municipal/FOTO

Cu doar aproximativ două săptămâni înainte de termenul de predare al studiului de prefezabilitate pentru…

18 ore ago

La Parța se pregătește festivalul de arheologie experimentală ”PreHistoria”

În organizarea Muzeului Național al Banatului va avea loc evenimentul „PreHistoria”, un festival de arheologie…

19 ore ago