Timp liber

Ghiroda, marea câştigătoare a unui trofeu important şi preţios: Lada cu Zestre

Localitatea campioană! Ghiroda a cucerit trofeul Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” cu o prezență cu sute de artiști, recitatori în grai bănățean, expoziții, colecții etnografice și gastronomie tradițională, acumulând în total 187 de puncte.

Județul Timiș și-a deschis ”lada cu zestre” într-un festival-concurs cu peste 3500 de artiști, 7 spectacole folclorice, cu un total de peste 40 de ore de spectacol, peste 50 de expoziții etnografice și de meșteșuguri tradiționale și peste 500 de preparate gastronomice.

Sute de participanți, dansatori, soliști vocali și instrumentiști, grupuri, formații și ansambluri folclorice, tarafuri, meșteșugari, colecționari de artă populară, precum și recitatori în grai bănățean s-au pregătit temeinic și cu respect pentru obiceurile și trandiții timișene.

Zeci de gospodine iscusite și-au pregătit rețetele, atent păstrate în caietul îngălbenit și transmis din generație în generație, pentru a arăta zestrea gastronomică a județului Timiș. 60 de localități din județul Timiș s-au înscris în competiția pentru marele premiu. Jocuri din câmpia Banatului, doine și jocuri autentice, givanul mândru, costume migălos restaurate, colecții, ponevi, peretare, măsaie, cilimuri, fotografii vechi, păturată pră crumpi, pită, șonc, doboș torta, crempita și turce sunt câteva elemente care au făcut farmecul ediției a XVII-a a Festivalului – Concurs LADA CU ZESTRE. Ghiroda este comuna care a câștigat trofeul Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre”.

Clasamentul pe localități, la categoria Laureați este următorul: Premiul I Giroc (175 puncte) Premiul II- Giarmata (144 puncte), Premiul III – Ghilad (107 puncte).

Clasamentul pe localități la categoria Zestrea Timișului este următorul: Premiul I – Asociația Junii Timișului (107 puncte), Premiul II – Checea (77 puncte), Premiul III – Comloșu Mare (73 puncte).

Clasamentul detaliat îl puteți găsi pe www.cecart.ro .

Juriul festivalului a fost alcătuit din următorii membri: la secțiunea Coregrafie: Nicolae Stănescu, Marius Ursu, Peri Vasile, Denis Chira, la secțiunea Muzical: prof. Carmen Popovici – Dumbravă, prof. Marius Cîrnu, prof. Remus Vălungan, la secțiunea Poezie dialectală /Teatru Popular: Felicia Stoian, dr. Adela Popa, la secțiunea Expoziții /Colecții: dr. Maria Hadiji, Alina Mafa și la secțiunea Gastronomie: prof. Mărioara Pisat, chef Nicolaie Tomescu.

Festivalul – Concurs ”Lada cu Zestre” s-a desfășurat în parteneriat cu primăriile și consiliile locale din județ și cu susținerea financiară a Consiliului Județean Timiș.

Centrul de Cultură și Artă al Județiului Timiș este instituție publică de cultură în subordinea Consiliului Județean Timiș.

Share
Published by
Daniel Neacșu

Recent Posts

Simonis și Fritz s-au pus de acord. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum debanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

37 de minute ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

O oră ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

3 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

5 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

5 ore ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

5 ore ago