Sănătate

Noua clinică de mari arși de la Timișoara ar putea fi inaugurată la jumătatea anului viitor/Foto

Până la finalul anului, Timișoara va avea ridicat un nou Centru pentru Mari Arși, este de părere ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. În prezent, acesta este cel mai avansat dintre cele trei care se ridică în acest moment în România, spune oficialul.

Vorbim doar despre clădirea în sine, nu și despre deschiderea efectivă a centrului. Despre această etapă se poate vorbi de la jumătatea anului viitor.

”Centru de Mare Arși de la Timișoara este cel mai avansat din cele trei pe care le realizăm. Am fost și acolo la șantier. Lucrările avansează cu repeziciune și am vrea ca cel târziu până la sfârșitul acestui an clădirea să fie terminată și de la jumătatea anului viitor să fie deja funcțională, să fie dotată și să poată să primească copiii care au astfel de probleme de sănătate, bineînțeles și adulții care au mari arsuri”, a declarat Alexandru Rafila.

Alte două centre se ridică la București și Târgu Mureș. Acolo lucrările nu sunt la fel de înaintate.

”La București este un proiect care a început, acolo e situația puțin diferită, pentru că trebuie eliberat terenul, s-au făcut toate demolările, s-au făcut excavările și a început realizarea fundației, la Spitalul Grigore Alexandrescu, iar la Târgu Mureș s-a trecut la amenajarea terenului și la pregătirea turnării. Sunt grafic aceste spitale și cu siguranță vom le vom inaugura indiferent de poziția pe care o va avea. Peste 2 ani de zile le vom inaugura pe toate trei”, mai spune Rafila.

Clinica de mari arși de la Timișoara este doar o parte dintr-un proiect mai amplu, care va face din Spitalul Județean Timișoara un spital regional.

”Aș vrea să discutăm despre transformare a Spitalului Județean din Timișoara într-un spital cu funcțiuni de spital regional, prin faptul că investițiile care se desfășoară acolo vor permite tratarea oricăror tipuri de patologii pentru pacienții din toată regiunea, din tot Banatul și nu numai, pentru că și în și în momentul de față, de exemplu, transferăm mari arși la Timișoara din toată țara”, a mai declarat Rafila.

Investiția constă în construirea unei clădiri noi, în care să funcționeze integrat Centrul de Arși, compus din 6 paturi pentru mari arși, 6 paturi pentru arși intermediari și post- critici și 5 paturi pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă; secția ATI cu 27 paturi; blocul operator cu 25 de săli de operație; spații conexe (Sterilizare, Farmacie, spații administrative și logistice, spații tehnice, etc.) și un heliport. De asemenea, va funcționa și UPU-SMURD cu 58 de posturi. Valoarea investiției este de 66 milioane de euro, iar durata de execuție este de 26 de luni.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

65 de milioane de lei pe zece ani. ADID Timiș caută operator de salubritate pentru zona Făget

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș a lansat licitația pentru desemnarea unui nou operator…

45 de minute ago

Primăria restricționează circulația rutieră pe mai multe străzi din oraș

Primăria Timișoara continuă lucrările de întreținere și reparare a drumurilor precum și a rețelelor de…

O oră ago

Aeroportul Internațional Timișoara, în top III la transport aerian de marfă

Aeroportul Internațional Timișoara e pe locul III în ţară, când vorbim despre transportul aerian de…

O oră ago

În cimitirul Rusu Șirianu se repune în funcțiune sistemul de iluminat

Angajaţii Horticultura au început lucrările la rețeaua electrică din Cimitirul Rusu Șirianu. Este primul pas…

3 ore ago

Taifun în PNL Timiş! Nicolae Robu a transformat eşecul în victorie şi acum vrea în parlament

Cu toate că a spus de mai multe ori că nu mai vrea să facă…

4 ore ago

Rusaliile, mare sărbătoare la creştinii ortodocşi. Obiceiuri şi tradiţii

La 50 de zile după Învierea Domnului se celebrează Pogorârea Duhului Sfânt, numită în popor…

8 ore ago