Sănătate

Noua clinică de mari arși de la Timișoara ar putea fi inaugurată la jumătatea anului viitor/Foto

Până la finalul anului, Timișoara va avea ridicat un nou Centru pentru Mari Arși, este de părere ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. În prezent, acesta este cel mai avansat dintre cele trei care se ridică în acest moment în România, spune oficialul.

Vorbim doar despre clădirea în sine, nu și despre deschiderea efectivă a centrului. Despre această etapă se poate vorbi de la jumătatea anului viitor.

”Centru de Mare Arși de la Timișoara este cel mai avansat din cele trei pe care le realizăm. Am fost și acolo la șantier. Lucrările avansează cu repeziciune și am vrea ca cel târziu până la sfârșitul acestui an clădirea să fie terminată și de la jumătatea anului viitor să fie deja funcțională, să fie dotată și să poată să primească copiii care au astfel de probleme de sănătate, bineînțeles și adulții care au mari arsuri”, a declarat Alexandru Rafila.

Alte două centre se ridică la București și Târgu Mureș. Acolo lucrările nu sunt la fel de înaintate.

”La București este un proiect care a început, acolo e situația puțin diferită, pentru că trebuie eliberat terenul, s-au făcut toate demolările, s-au făcut excavările și a început realizarea fundației, la Spitalul Grigore Alexandrescu, iar la Târgu Mureș s-a trecut la amenajarea terenului și la pregătirea turnării. Sunt grafic aceste spitale și cu siguranță vom le vom inaugura indiferent de poziția pe care o va avea. Peste 2 ani de zile le vom inaugura pe toate trei”, mai spune Rafila.

Clinica de mari arși de la Timișoara este doar o parte dintr-un proiect mai amplu, care va face din Spitalul Județean Timișoara un spital regional.

”Aș vrea să discutăm despre transformare a Spitalului Județean din Timișoara într-un spital cu funcțiuni de spital regional, prin faptul că investițiile care se desfășoară acolo vor permite tratarea oricăror tipuri de patologii pentru pacienții din toată regiunea, din tot Banatul și nu numai, pentru că și în și în momentul de față, de exemplu, transferăm mari arși la Timișoara din toată țara”, a mai declarat Rafila.

Investiția constă în construirea unei clădiri noi, în care să funcționeze integrat Centrul de Arși, compus din 6 paturi pentru mari arși, 6 paturi pentru arși intermediari și post- critici și 5 paturi pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă; secția ATI cu 27 paturi; blocul operator cu 25 de săli de operație; spații conexe (Sterilizare, Farmacie, spații administrative și logistice, spații tehnice, etc.) și un heliport. De asemenea, va funcționa și UPU-SMURD cu 58 de posturi. Valoarea investiției este de 66 milioane de euro, iar durata de execuție este de 26 de luni.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Elena Lasconi intră în competiţia pentru preşedinţia USR. Dominic Fritz s-a retras din cursă

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, i-a anunțat pe un grup intern pe colegii săi de partid…

8 ore ago

Au băut bine, apoi şi-au băgat prietenii în spital, după ce au făcut accidente

Două accidente asemănătoare, în care au fost implicaţi şoferi care au băut zdravăn, apoi s-au…

9 ore ago

Întreruperi programate la furnizarea apei

În zilele următoare se va efectua spălarea rețelei de distribuție și a rezervoarelor de înmagazinare…

9 ore ago

CJ Timiș vrea instalarea de panouri solare pentru energie pe noua clădire a Direcției de Asistență Socială din Lugoj

În prima ședință de plen de după lupta electorală de duminică, consilierii județeni timișeni au…

12 ore ago

La Pasajul Solventul a fost finalizată rampa specială, destinată amplasării viitorului cheson

Constructorul care se ocupă cu realizarea pasajului Solventul a reușit să mai bifeze o nouă…

13 ore ago

Un timişorean s-a impus în etapa naţională de Super Rally

Pilotul timişorean Leo Borlovan, la bordul unui monopost Funyo, a obţinut cel mai bun timp…

14 ore ago