Invatamant

Universitatea de Vest Timișoara a sărbătorit 80 de ani de la înființare/FOTO

Universitatea de Vest Timișoara a celebrat 80 de ani de la înființarea instituției de învățământ superior, prin intermediul unui eveniment deosebit, susținut pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”. O serie de personalități au oferit mesajul lor aniversar, iar evenimentul a continuat cu un spectacol aniversar de excepție, susținut de studenții Facultății de Muzică și Teatru din cadrul UVT, avându-l ca invitat special pe violonistul Alexandru Tomescu.

Rectorul UVT, Marilen Pirtea, a vorbit despre momentul înființării instituției.

”În 1944, Regele Mihai al României a semnat Decretul 460 prin care la Timișoara se înființa Universitatea de Vest. Dintr-o universitate regională am devenit o universitate națională, apoi internațională, și alături de colegii mei am stat în tranșeele unui război pașnic pentru a duce Universitatea de Vest din Timișoara și învățământul superior din România pe harta ultracomplexă a mediului academic internațional”, a spus Pirtea în cadrul ceremoniei.

Momentele artistice ale ceremoniei au început cu ,,Uvertura Egmont” de Ludwig van Beethoven, dirijată de Christian Câșleanu, urmată de recitarea poeziei „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” de către Andrei Chifu.. Alexandru Tomescu a oferit publicului ,,Romanța pentru vioară și orchestră no. 2 în F major, Op. 50”, sub conducerea lui Sebastian Felea, și a continuat cu ,,Meditația’’ din opera Thaïs de Jules Massenet.

Orchestra a interpretat ,,Suita nr. 2 L’Arlésienne (I- Pastorala, IV – Frandole)” de Georges Bizet, din nou sub bagheta dirijorului Christian Câșleanu. Claudia Ieremia, triplu nominalizată la Premiul UNITER pentru cea mai bună actriță a anului, a adus un omagiu poetului Nichita Stănescu cu interpretarea sa a poeziei ,,Cântec”, scrisă de acesta. Publicul a fost, de asemenea, martor la spectacolul de teatru-dans „Zbor” pe aria „Sposa son disprezzata” din opera Bajazet de Francesco Gasparini, susținut de Oana Antonovici și Marin Lupanciuc, nominalizat la Premiul UNITER pentru cel mai bun actor în rol principal.

Aura Twarowska a interpretat ,,Habanera” din opera Carmen de Georges Bizet, alături de corul și orchestra Facultății de Muzică și Teatru, sub bagheta luiHermann Szabolcs și dirijor de cor Darius Iordănescu. Ion Rizea, alumnus UVT și director general adjunct al Teatrului Național Mihai Eminescu din Timișoara, a interpretat cu succes ,,Avem timp”, de Octavian Paler.

Seara s-a încheiat cu aria ,,Te Deum” din opera Tosca de Giacomo Puccini, interpretată de baritonul Ștefan Ignat, alături de corul și orchestra Facultății de Muzică și Teatru, sub bagheta lui Hermann Szabolcs și dirijor de cor Darius Iordănescu.

Foto: UVT

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

O companie din Peciu Nou primește 3,9 milioane de lei pentru a asigura paza la Aeroportul Internațional Timișoara

O companie din Peciu Nou va lua aproape patru milioane de lei de la Aeroportul…

9 minute ago

Anunţ Ghiroda

PRIMĂRIA COMUNEI GHIRODA, localitatea Ghiroda, str. Victoriei, nr. 46, jud. Timis, anunţă elaborarea primei versiuni…

O oră ago

Alegerile au trecut, vine vremea negocierilor. Cine ar putea fi viitorii viceprimari ai Timişoarei şi vicepreşedinţi ai CJ Timiş

Alegerile s-au consumat cu o săptămână în urmă, iar în perioada următoare vor avea loc…

O oră ago

A început examenul maturităţii. În iunie se dau probele orale la Bac, în iulie cele scrise

Peste 134.000 de candidaţi înscrişi la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2024, susţin…

2 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 17 iunie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 17.06.2024, unde se vor executa reparaţii…

5 ore ago

Timișul Şag, lecție de fotbal în patria gugulanilor

Timisul Șag este ca și promovată în liga a treia după ce s-a impus cu…

15 ore ago