Zâmbete amare

Alegerile au trecut, vine vremea negocierilor. Cine ar putea fi viitorii viceprimari ai Timişoarei şi vicepreşedinţi ai CJ Timiş

Alegerile s-au consumat cu o săptămână în urmă, iar în perioada următoare vor avea loc şi negocierile privind formarea unor noi majorităţi la Consiliul Judeţean Timiş, dar şi în consiliile locale din judeţ, cea mai importantă fiind, evident, cel din Timişoara. E adevărat, de această dată nu mai există presiunea timpului din alţi ani, abia în octombrie urmând să aibă loc validarea noilor (şi vechilor) lideri ai administraţiei locale. Dar sunt voci din politica locală care şi-ar dori rezolvarea acestei probleme cât mai repede.

De menţionat că mai sunt patru locuri importante de ocupat în administraţia locală, două de vicepreşedinte la CJ Timiş şi două de viceprimari ai Timişoarei. De obicei, aceste poziţii se negociază la pachet, lucru care e foarte probabil să nu se mai întâmple acum. La Consiliul Jdeţean, lucrurile sunt clare. Alianţa PSD-PNL a obţinut 20 de mandate dintr-un total de 36, la care se adaugă şi votul noului preşedinte, Alfred Simonis. Ca atare va fi un vicepreşedinte de la PSD, e vorba de Alexandru Iovescu, şi unul de la PNL.

Cum aici e o mare luptă pentru putere, sunt cel puţin trei oameni care revendică funcţia. Este vorba de Marcel Avram, încă primarul Făgetului până la toamnă, Lucian Blaga şi proaspăt revenitul în filială Alin Popoviciu. La bursa zvonurilor s-a tot livrat că acesta din urmă ar avea susţinerea lui Simonis, lucru însă neconfirmat. Aşadar, un simplu zvon.

La Consiliul Local lucruriile sunt mai complicate. ATU a obţinut 13  mandate dintr-un total de 27, dar pe listă sunt 10 de la USR şi câte un reprezentant  al UDMR, Forţei Dreptei şi PMP. Alianţa PSD-PNL a obţinut 11 mandate, (7 PNL şi 4 PSD), iar AUR – 3. Pentru a „închide” Consiliul, ATU mai are nevoie aşadar de un singur vot. Primarul Dominic Fritz nu se află într-.o situaţie chiar foarte ingrată, cum au clamat unii după alegeri, având posibilitatea să aleagă. Soluţia AUR este exclusă din start. Ideologic, evident că USR este mai apropiat de PNL, cu care ar putea face o majoritate confortabilă. Însă cele două partide au mai aavut o alianţă şi în primul mandat al lui Fritz, care a rămas doar pe hârtie. În practică, PNL-iştii au fost cei mai zgomotoşi opozanţi ai primarului.

În fine, ar mai fi alianţa cu PSD, cea mai pragmatică din punct de vedere administrativ. Informal, Fritz a colaborat cu PSD, şi în special cu Simonis, şi în primul mandat. Din punct de vedere politic, evident că această coabitare „sună ca dracu”, ca să citez un clasic în viaţă. Dar vorba lui Fritz de zilele trecute: „Cu ce e mai bun Nicolae Ciucă decât Marcel Ciolacu?”. Având în vedere că PSD are şi preşedinţia CJ Timiş, aparent „monstruoasa coaliţie” din punct de vedere politic USR-PSD poate fi o eficientă înţelegere administrativă, cu efecte pozitive şi pentru locuitorii Timişoarei. Ea a devenit cu atât mai posibilă cu cât Fritz s-a retras din cursa pentru preşedinţia USR, funcţie în care avea mai multe constrângeri politice. În acest caz, cei doi viceprimari vor fi Ruben Laţcău şi Sorin Ionescu. Da, USR ar avea şi varianta unui compromis de genul Raul Ambruş prin momirea unui consilier din alte partide, unul însă toxic şi deloc eficient

Trecând la PNL, potrivit mai multor surse, unii membri au început să negocieze cu cei de la AUR formarea unei majorităţi în Consiliul Local. O majoritate însă foarte fragilă, alcătuită de PNL PSD, AUR şi care ar avea 14 mandate. Cei din PSD nu au fost informaţi despre aceste manevre şi e puţin probabil să colaboreze cu cei din AUR. Mai trebuie spus aici că, foarte recent, George Simion a interzis orice fel de alianţă la nivel local cu PSD şi PNL. Oricum în filiala PNL este un haos total, existând mai multe grupuri şi grupuleţe care îşi doresc preluarea filialei conduse la nivel judeţean de Vasile Blaga, iar la municipal de Cristian Buşoi, ambii interimari.

În concluzie, la CJ Timiş lucrurile sunt clare,  mai fiind nevoie ca PNL să propună un vicepreşedinte, în timp ce la Timişoara există o singură soluţie pragmatică, deloc confortabilă însă politic, respectiv a unei înţelegeri între USR şi PSD.

PS. Toate aceste calcule vor sări însă în aer dacă, în toamnă, Alianţa PSD-PNL se destramă, urmând să aibă loc o resetare.

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Spitalul Județean Timișoara primește de la CJT mobilierul medical și nemedical pentru noua maternitate

Consilierii județeni timișeni vor aproba marți transferul, în cadrul unui contract de comodat, a mobilierului…

3 ore ago

Aproape 6000 de elevi din Timiş sunt înscrişi pentru examenul de Evaluare Naţională

În anul școlar 2023-2024 au fost înscriși în clasa a VIII-a 5959 de elevi, dintre…

4 ore ago

Şagul merge în Liga 3 după o dublă demonstraţie de forţă

După decenii de aşteptare, iată că Timişul Şag porneşte pe drumul fotbalului profesionist. O echipă…

6 ore ago

Cu un Senat tot îi suntem datori

Aflarăm cu stupefacție că fostul primar și candidat liberal Nicolae Robu ar mai vrea o…

6 ore ago

Începând de azi, membrii USR îşi aleg noul preşedinte. Dominic Fritz va candida pentru un loc în Biroul Naţional

În perioada 24-28 iunie, toţi membrii USR au posibilitatea să aleagă, prin vot electronic, noul…

8 ore ago

De marţi se închide traficul pe o stradă din Timişoara

Societatea de Drumuri Municipale (SDM) anunţă că pe Str. Palmierilor (tronson cuprins între str. Mătăsarilor…

9 ore ago