Alegerile au trecut, vine vremea negocierilor. Cine ar putea fi viitorii viceprimari ai Timişoarei şi vicepreşedinţi ai CJ Timiş

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Alegerile s-au consumat cu o săptămână în urmă, iar în perioada următoare vor avea loc şi negocierile privind formarea unor noi majorităţi la Consiliul Judeţean Timiş, dar şi în consiliile locale din judeţ, cea mai importantă fiind, evident, cel din Timişoara. E adevărat, de această dată nu mai există presiunea timpului din alţi ani, abia în octombrie urmând să aibă loc validarea noilor (şi vechilor) lideri ai administraţiei locale. Dar sunt voci din politica locală care şi-ar dori rezolvarea acestei probleme cât mai repede.

De menţionat că mai sunt patru locuri importante de ocupat în administraţia locală, două de vicepreşedinte la CJ Timiş şi două de viceprimari ai Timişoarei. De obicei, aceste poziţii se negociază la pachet, lucru care e foarte probabil să nu se mai întâmple acum. La Consiliul Jdeţean, lucrurile sunt clare. Alianţa PSD-PNL a obţinut 20 de mandate dintr-un total de 36, la care se adaugă şi votul noului preşedinte, Alfred Simonis. Ca atare va fi un vicepreşedinte de la PSD, e vorba de Alexandru Iovescu, şi unul de la PNL.

Cum aici e o mare luptă pentru putere, sunt cel puţin trei oameni care revendică funcţia. Este vorba de Marcel Avram, încă primarul Făgetului până la toamnă, Lucian Blaga şi proaspăt revenitul în filială Alin Popoviciu. La bursa zvonurilor s-a tot livrat că acesta din urmă ar avea susţinerea lui Simonis, lucru însă neconfirmat. Aşadar, un simplu zvon.

La Consiliul Local lucruriile sunt mai complicate. ATU a obţinut 13  mandate dintr-un total de 27, dar pe listă sunt 10 de la USR şi câte un reprezentant  al UDMR, Forţei Dreptei şi PMP. Alianţa PSD-PNL a obţinut 11 mandate, (7 PNL şi 4 PSD), iar AUR – 3. Pentru a „închide” Consiliul, ATU mai are nevoie aşadar de un singur vot. Primarul Dominic Fritz nu se află într-.o situaţie chiar foarte ingrată, cum au clamat unii după alegeri, având posibilitatea să aleagă. Soluţia AUR este exclusă din start. Ideologic, evident că USR este mai apropiat de PNL, cu care ar putea face o majoritate confortabilă. Însă cele două partide au mai aavut o alianţă şi în primul mandat al lui Fritz, care a rămas doar pe hârtie. În practică, PNL-iştii au fost cei mai zgomotoşi opozanţi ai primarului.

În fine, ar mai fi alianţa cu PSD, cea mai pragmatică din punct de vedere administrativ. Informal, Fritz a colaborat cu PSD, şi în special cu Simonis, şi în primul mandat. Din punct de vedere politic, evident că această coabitare „sună ca dracu”, ca să citez un clasic în viaţă. Dar vorba lui Fritz de zilele trecute: „Cu ce e mai bun Nicolae Ciucă decât Marcel Ciolacu?”. Având în vedere că PSD are şi preşedinţia CJ Timiş, aparent „monstruoasa coaliţie” din punct de vedere politic USR-PSD poate fi o eficientă înţelegere administrativă, cu efecte pozitive şi pentru locuitorii Timişoarei. Ea a devenit cu atât mai posibilă cu cât Fritz s-a retras din cursa pentru preşedinţia USR, funcţie în care avea mai multe constrângeri politice. În acest caz, cei doi viceprimari vor fi Ruben Laţcău şi Sorin Ionescu. Da, USR ar avea şi varianta unui compromis de genul Raul Ambruş prin momirea unui consilier din alte partide, unul însă toxic şi deloc eficient

Trecând la PNL, potrivit mai multor surse, unii membri au început să negocieze cu cei de la AUR formarea unei majorităţi în Consiliul Local. O majoritate însă foarte fragilă, alcătuită de PNL PSD, AUR şi care ar avea 14 mandate. Cei din PSD nu au fost informaţi despre aceste manevre şi e puţin probabil să colaboreze cu cei din AUR. Mai trebuie spus aici că, foarte recent, George Simion a interzis orice fel de alianţă la nivel local cu PSD şi PNL. Oricum în filiala PNL este un haos total, existând mai multe grupuri şi grupuleţe care îşi doresc preluarea filialei conduse la nivel judeţean de Vasile Blaga, iar la municipal de Cristian Buşoi, ambii interimari.

În concluzie, la CJ Timiş lucrurile sunt clare,  mai fiind nevoie ca PNL să propună un vicepreşedinte, în timp ce la Timişoara există o singură soluţie pragmatică, deloc confortabilă însă politic, respectiv a unei înţelegeri între USR şi PSD.

PS. Toate aceste calcule vor sări însă în aer dacă, în toamnă, Alianţa PSD-PNL se destramă, urmând să aibă loc o resetare.

 

Autor
Etichete , , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

14 comentarii pentru acest articol

Nelu a spus: (iunie 17th, 2024 at 11:00 )

daca te uiti la ce infectii de consilieri locali are PNL, pesedistii nu mai par chiar asa de rai. Luati doar betivul de Mosiu, senilul de Caldararu, sau traseistul si oportunistul Stefan Sandu. Iti vine sa vomiti, nu alta. Cum zicea un clasic in viata, astia ar fi in stare sa infecteze si penicilina. Niste gica-contra 4 ani de zile, desi ei ar fi trebui sa sustina usr-ul in CL conform intelegerii din 2020, mistouri si scandaluri.

Ioan a spus: (iunie 17th, 2024 at 11:35 )

Asta ne mai trebuie alianta PSD USR ca ma pregatesc sa ma mut pe luna, de bine de rau PNL il are pe Tabara dar daca vin si ei cu propuneri gen mascatul Lulciuc sau Mosiu ma mut si mai departe, pe Jupiter.Pacat de scena politica locala unde gasim in cea mai mare parte numa lichele ahtiate dupa putere.

liviu a spus: (iunie 17th, 2024 at 12:08 )

‘ Alegerile s-au consumat cu o saptamina in urma ”
credem ca vine din nou teribilul Tabara care in ultimii 20 de ani nu a consumat nici o carte.Va taia din nou frunza la cainii vagabonzi din oras. Doar este copilul lui tabara. cel batran.

decriptare a spus: (iunie 17th, 2024 at 12:47 )

Deci trebuie să se numească „pseudo-votare” nu alegeri, câ n-ai din ce alege. (Ar fi votare dacă nu s-ar băga STS și greblele & cozile de topor de la BEC). Partidele trediționale și românești și ponderate și neneomarxiste, nesexiste și neprogresiste (adică adunăturile antiromânești, infinit-lacome, retarde și fanariote) trimit numai indivizi vomitivi, ceea ce este normal, într-un fel.

Daniel a spus: (iunie 17th, 2024 at 13:09 )

Nu m-ar surprinde ca Simonis să îl prefere pe Popoviciu ca vicepreședinte iar numirea lui ar susține direcție în care vrea să ducă PSD-istul județul, adică spre un baronat PSD pentru care își construiește echipa cu oameni care astfel de deprinderi și experiențe juridice la pachet. Oricum un prieten al Elenei Udrea nu e ușor de găsit.
La oraș vom vedea dacă Fritz își va da arama pe față, cea de om de stânga, și va face alianța care îi vine natural cu PSD-ul având în vedere convingerile sale politice reale cât și în ceea ce privește măsurile luate de-a lungul mandatului un loc fruntaș ocupând creșterea taxelor locale. Evident că având PSD-ul la putere nu se poate să nu se direcționeze banul public spre buzunare private în mai mare măsură decât până acum iar în locurile libere lăsate de cercurile de interese precedente se vor mufa alte clanuri, că așa e cu PSD.
În final, legat de diferența pe care Fritz nu o vede între Ciolacu și Ciucă, este un lucru de așteptat pentru că nici între Fritz și Ciolacu nu este o mare diferență în afară de faptul că germanul și-a luat bacalaureatul la timp. În rest nu s-au evidențiat prin cine știe ce realizări, pe când Ciucă a fost într-un teatru de operațiuni pe care l-a condus, departe de casă, într-un teritoriu extrem de ostil. Aceste realizări l-au adus pe Ciucă în politică și nu invers spre deosebire de cei doi politicieni de stânga menționați mai sus.

George a spus: (iunie 17th, 2024 at 13:51 )

Daniele, văd că nu ți-ai pierdut limba de viperă învăluită în miere. Înșiri păreri (cât de cât) pertinente cu acuzații la adresa primarului ALES. Faptul că tu ai mizat iar pe mârțoaga /martoagele pierzătoare e norocul tău. Dacă băgai la pariuri, ce făceai? Rămâneai sărac lipit pământului (nu că acum ai fi departe de asta…)

Vasile a spus: (iunie 17th, 2024 at 14:19 )

Sper sa vina elita din PNL, Barabas liber Isus pe cruce, Gaita, Lulciuc mascatul si compania si sa isi puna vice primarul top sa termine de tot pnl ul😂😂

Sorin a spus: (iunie 17th, 2024 at 14:32 )

Nelu,
se pare ca Stefan Sandu nu a mai prins un loc de consilier local.

Moise a spus: (iunie 17th, 2024 at 14:56 )

Daniele, las-o pe aia cu PNL partid de dreapta ca nu mai crede nimeni. Textele astea mergeau in 2000 poate, acum doar la TNL daca mai gasesti niste naivi.

Legat de magnificul Ciuca, si prin ce s-a evidentiat, iti las un citat de-al lui:
„Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major al Apărării încât, indiferent de ceea ce mi s-ar propune, nu voi face altceva. Odată ce ai fost şeful Statului Major al Apărării… Reprezintă demnitatea cea mai mare pentru fiecare dintre noi. Iar eu consider că nu trebuie să fie în niciun fel umbrită această poziţie de activitatea în alt domeniu.Nu voi face politică. Voi face tot ceea ce îmi stă în putere şi îmi va îngădui viitorul să sprijin această instituţie. Dar nu dintr-o funcţie publică”, a declarat Şeful Statului Major în 23 iunie 2018

1) PSD nu e de stânga, e de șmen și manglă.
2) Dominic Fritz este dintr-un partid ce face parte din grupul european al liberalilor (sau ce-a mai rămas din ei). Ca primar, trebuie să se ocupe de ÎNTREAGA comunitate. Când liberaloizii timișoreni lansează în social media struțo-cămila „capitalism social”, e de dreapta sau de stânga? (Sincer, eu cred că este încă un bull-shit propagandistic cum a fost și metafora paharelor de șampanie așezate în piramidă, cu valuri înspumate de băutură festivă curgâng spre cei de la baza piramicei, ca și mâna invizibilă și alte tâmpenii de acest fel. Dar tu poți fi de altă părere. Spațiul virtual suportă chiar orice, chiar mai mult decât hârtia tipărită.)
3) Ciucă a fost într-un teatru de operațiuni în care nu s-a operat nimic. Eventual a operat extra-porții de fasole cu cârnați la popota ofițerilor. Nu știu în ce limbă comunica Ciucă cu ofițerii americani pentru a asigura inter-operabilitatea. Un general al armatei române care primește ordine de la trepăduși cu grade mai mici și civili este o rușine.
4) Strategia de a-l picta pe Dominic Fritz în culorile PSD-ului este de rahat (dacă nu-l putem dărâma, măcar să-o facem un rău mai mic: să arătăm că-i ca noi!)

ion a spus: (iunie 17th, 2024 at 17:03 )

PSD chiar e de stânga? PNL chiar e un partid liberal? Haideți să încetăm cu etichetele astea. Nici măcar naționaliștii nu sunt ceea ce clamează a fi. Ne-ar da pe mâna unor străini fără să clipească. In cazul ăsta Rusia. Doar că să primească un ciolan.

tm a spus: (iunie 17th, 2024 at 18:51 )

Viceprimar ar putea fi Ana Munteanu de la USR , doamna care colecta ulei ars cu paharul , strabatand orasul pe o bicicleta si cu un copil alaturi . Totul pt a salva planeta , fiindca a avut dansa o revelatie .

A, scuze , acum e antreprenor de succes din moment ce e actionar la o firma care are contract pt colectarea uleiului cu primaria .

PS
PSD sau PNL , te fura si asta e .
Astia din USR , te mai iau si de tampit , cica ei salveaza Bucurestiul , Timisoara , Romania , planeta Pamant , bla bla bla .

George a spus: (iunie 17th, 2024 at 23:31 )

@tm, poate ei reușesc să salveze câte ceva, dar pe tine de prostie nici o șansă.

@George a spus: (iunie 18th, 2024 at 09:52 )

Ana , tu esti ?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Condamnaţii penali şi foştii colaboratori ai Securităţii, afară din Academia Română! Proiect de lege iniţiat de Raoul Trifan

Potrivit unui proiect de lege iniţiat de senatorul USR de Timiş, Raoul Tifan, foştii colaboratori ai Securităţii şi condamnaţii penali nu pot fi membri ai Academiei Române. Trifan a colaborat cu Societatea Timişoara pentru elaboarea acestui proiect, care a trecut de Senat şi urmează să ajungă în Camera Deputaţilor. Raoul Trifan a explicat motivele care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Condamnaţii penali şi foştii colaboratori ai Securităţii, afară din Academia Română! Proiect de lege iniţiat de Raoul Trifan
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Transfer din Serbia pentru SCM Politehnica Timișoara

Primul transfer la preim-divizionara de handbal a oraşului vine din Serbia. Centrul Đorđe Pisarić, în vârstă de 25 de ani, va îmbrăca sezonul viitor tricoul alb-violet. El a evoluat în precedentele două campionate la formația austriacă de primă ligă HSG Graz. Graz a terminat cel mai recent sezon pe locul al zecelea. Đorđe Pisarić are...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Transfer din Serbia pentru SCM Politehnica Timișoara
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Cum să alegi ținuta elegantă perfectă

Alegerea ținutelor potrivite pentru ocazii elegante poate fi o provocare, mai ales când trebuie să decizi între tricouri damă elegante, rochii și salopete. Fiecare tip de piesă vestimentară are propriul său farmec și se potrivește unor anumite contexte și stiluri. În acest articol, vom explora cum să alegi tricourile, rochiile și salopetele perfecte pentru evenimentele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cum să alegi ținuta elegantă perfectă
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Cât de benefic este să ai un cont curent și un card de credit online

Situațiile în care, din punct de vedere financiar, suntem puși să facem alegeri dificile ni se pot întâmpla oricui. Spre exemplu, iată ce a făcut o doamnă într-o atare situație. Ana locuia într-un sat pitoresc de la poalele munților. Ea era o femeie harnică și independentă, care își câștiga existența prin vânzarea de produse artizanale...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cât de benefic este să ai un cont curent și un card de credit online

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Primul transfer la preim-divizionara de handbal a oraşului vine din Serbia. Centrul Đorđe Pisarić, în vârstă de 25 de ani, va îmbrăca sezonul viitor tricoul alb-violet. El a evoluat în precedentele două campionate la formația austriacă de primă ligă HSG Graz. Graz a terminat cel mai recent sezon pe locul al zecelea. Đorđe Pisarić are...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Transfer din Serbia pentru SCM Politehnica Timișoara
Potrivit unui proiect de lege iniţiat de senatorul USR de Timiş, Raoul Tifan, foştii colaboratori ai Securităţii şi condamnaţii penali nu pot fi membri ai Academiei Române. Trifan a colaborat cu Societatea Timişoara pentru elaboarea acestui proiect, care a trecut de Senat şi urmează să ajungă în Camera Deputaţilor. Raoul Trifan a explicat motivele care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Condamnaţii penali şi foştii colaboratori ai Securităţii, afară din Academia Română! Proiect de lege iniţiat de Raoul Trifan
Alegerea ținutelor potrivite pentru ocazii elegante poate fi o provocare, mai ales când trebuie să decizi între tricouri damă elegante, rochii și salopete. Fiecare tip de piesă vestimentară are propriul său farmec și se potrivește unor anumite contexte și stiluri. În acest articol, vom explora cum să alegi tricourile, rochiile și salopetele perfecte pentru evenimentele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cum să alegi ținuta elegantă perfectă
Echipa care a reprezentat Universitatea de Vest din Timișoara în cadrul competiţiei „UNITA PhD International Talent Challenge” 2023/2024, a fost declarată câștigătoare a competiției, în cadrul ariei ştiinţifice „Economie circulară”. Instituția a prezentat proiectul intitulat „The Transition from Linear to Circular Economy in the Făget Area through Industrial Symbiosis”.  Echipa UVT a fost formată din:...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa UVT a învins într-o nouă competiție internațională
Viitorul drum de legătură între DN 69, de la bifurcația spre Sânandrei și autostrada A1, lăsat baltă de italiano-chinezii de la Todini, are acum un nou executant pentru restul de lucrări rămase neexecutate. Deși fusese declarată câștigătoare, societatea Drumuri și Poduri Banat va fi înlocuită cu societatea clujeană ARL (deţinută de Strabag), în urma contestării...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Schimbare totală pe proiectul drumului de legătură DN 69 – A1. Oferta firmei contestatare învinge primul câștigător
Top