Opinii

Chiar prin ei înşişi. PNL Timiş, o oală sub presiune şi o supapă pe nume Buşoi

Au trecut mai bine de două săptămâni de la alegeri, iar în  PNL Timiş nu s-a făcut nicio analiză a rezultatelor, fiindcă nu se poate vorbi de o şedinţă de evaluare reuniunea pe care liberalii au avut-o la un şpriţ. De fapt, au fost două întâlniri, una oficială, la o cunoscută cramă, alta, a dizidenţilor, într-un hotel din Timişoara. E adevărat şi faptul că analizele la cald pot degenera şi în altceva, dar faptul că nimeni nu-şi asumă nimic irită mult. După nişte rezultate nefericite aduce a gunoi ascuns sub preş. Sau, mă rog, o tentativă de acest gen.

Fapt. PNL este marele perdant al alegerilor în Timiş. Fie doar şi pentru faptul că, mergând pe liste comune cu PSD la principalele funcţii, social-democraţii şi-au câştigat partea, preşedinţia CJ Timiş, în timp ce liberalii au pierdut Primăria Timişoara. În comparaţie cu alegerile trecute, PNL a pierdut preşedinţia CJ Timiş, Primăria Lugoj şi un scaun de viceprimar al Timişoarei. (La întâlnirea amintită, preşedintele interimar Vasile Blaga le-a spus celor mai exaltaţi să-şi scoată din cap ideea că PNL ar putea livra un viceprimar în Timişoara). Per total, din 47 de primării câştigate în 2020, PNL a ajuns acum la 38 de primării. Scorul scos de liberalii timişeni îi plasază la coada clasamentului organizaţiilor din ţară, respectiv locul 35.

Care sunt cauzele acestui eşec? E treaba celor din organizaţie să le găsească, dacă îşi doresc cu adevărat acest lucru. Dar aş aminti aici „păcatul originar” al conducerii centrale, care a renunţat fără luptă la preşedinţia Consiliului Judeţean în favoarea PSD. În replică, cei de la centru afirmă că doar aşa s-a putut stopa o hemoragie de primari spre PSD. Astfel că această „comasare” ar fi salvat mai mulţi primari, inclusiv filiala. E greu să verifici această ipoteză, dar e adevărat că au fost primari PNL care s-au dus la PSD înainte de alegeri şi, foarte probabil, mai erau şi alţii care să-i urmeze. Dar asta înseamnă să cedezi totul fără luptă?

Evident că şi fosta conducere a PNL Timiş a avut multe hibe, chiar prea multe. La rândul ei a cedat în faţa PSD pe toate fronturile posibile. A provocat multe scandaluri în filială, chiar haos. În fine, o filială precum PNL Timiş n-ai cum s-o conduci de la Bruxelles, iar când eşti acasă să te înconjori cu tot felul de „Borsete”.

În ceea ce-i priveşte pe cei doi lideri paraşutaţi de la centru, Vasile Blaga – judeţ, Cristian Buşoi – municipiu, de la început au fost priviţi cu suspiciuni mai mult sau mai puţin întemeiate: “N-au mai prins lista pentru Bruxelles, au venit la Timiş ca să prindă lista de parlamentare”. Apoi n-a înţeles nimeni de ce a fost schimbat şi preşedintele PNL Timişoara, Cosmin Tabără. Un motiv ar fi fost că acesta nu avea o relaţie foarte bună cu candidatul Nicolae Robu. (Apropo de acesta, a fost desemnat tot de fosta conducere.) În schimb, Robu cu Buşoi ar avea o chimie între ei, întreţinută probabil şi de firmele acestuia din urmă care au avut contracte cu primăria condusă de Robu. Ştiţi pe unde era preşedintele interimar al PNL Timişoara în campania electorală? Pe la Belinţ, Bîrna, Bethausen (aici a plecat în maşină cu PSD-istul Alfred Simonis) etc. În cazul lui Buşoi, lucrurile sunt clare, obiectivul lui, scaunul de primar al Timişoarei, a fost ratat.

Care e situaţia din PNL Timiş în acest moment? Filiala este pe un butoi de pulbere. Mai multe grupări şi grupuleţe îşi dispută controlul organizaţiei, proiecţia fiind, evident, locurile eligibile la alegerile parlamentare. Deja s-a format o masă critică de primari care contestă actuala conducere. În timpul preşedinţiei lui Robu, opoziţia primarilor s-a constituit după vreo patru ani, în timpul lui Nica după vreo doi ani, de această dată, dizidenţa deja s-a activat.

E clar că nu există niciun lider local care să aibă acceptul tuturor. “Buldogul” Blaga pare să-şi fi pierdut colţii de altădată. Este evident şi faptul că trebuie făcută şi o concesie celor care soloicită demisia întregii conduceri. Iar această concesie nu poate fi alta decât îndepărtarea lui Buşoi. Ar fi o mică supapă prin care să mai iasă presiunea. Şi apoi continuate discuţiile.

Şi aici vine un lucru interesant. Poate nu întâmplător, propunerea ca Nicolae Robu să primească un loc pe lista la parlamentare vine din zona Buşoi. Ori dacă spui că Robu a avut un rezultat excelent, 40 de mii de voturi, atunci şi Buşoi este un câştigător. Şi aici trebuie menţionat că dacă PNL-iştii iau în serios bizareriile lui Robu, chiar au ajuns în hăul minţii. Să transformi un fabulos eşec în victorie, înseamnă ori o totală decuplare de la realitate sau tupeul celui care împinge o bătrânici pe scări, pentru a o întreba ulterior unde se grăbeşte. Sau amândouă…

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Dumbrăviţa pierde pe teren propriu cu CSM Slatina, după un meci cu şase goluri, toate în repriza secundă

Singura echipă din Timiş din eşalonul secund al fotbalului românesc, CSC Dumbrăviţa, nu a reuşit,…

9 ore ago

Cel mai probabil Cosmin Tabără va prelua din nou conducerea PNL Timişoara, după plecarea lui Cristian Buşoi

În urma “transferului” lui Cristian Buşoi pe lista Camerei Deputaţilor a PNL Dolj, funcţia de…

9 ore ago

Incursiune în istoria învăţământului timişorean. Gala aniversară ELITh – 100 de ani de excelență, inovație și impact global la Universitatea Politehnica/Foto

Universitatea Politehnica Timișoara a sărbătorit, vineri 27 septembrie, Gala aniversară ELITh – un moment unic…

10 ore ago

Cei mai buni meșteșugari vin la Timișoara, la Muzeul Satului Bănățean, la Târgul Meșterilor Populari

Meșteșugari autentici vin, săptămâna viitoare, la Timișoara pentru a participa la o nouă ediție, cea…

10 ore ago

Deținuții de la Popa Șapcă încep școala. Aproape 100 de persoane vor face carte

Marți, 1 octombrie, la Penitenciarul Timișoara începe un nu an școlar pentru 96 de deținuți.…

10 ore ago

Festivalul Ceaunelor se mută duminică la Giarmata Vii

Duminică, 29 septembrie de la ora 14, la Giarmata Vii va avea loc a doua…

11 ore ago