Economic

Contabilii timișoreni au protestat în fața sediului local al Finanțelor. Cer stoparea sistemelor e-Factura și e-TVA

Un număr mare de contabili au protestat, luni înainte de prânz, la un protest care a avut loc în fața sediului Finanțelor din Timișoara. Aceștia sunt nemulțumiți de modul în care au fost promovate și implementate proiectele e-TVA și e-Factura, care a dus la un adevărat haos în activitatea lor. De asemenea, au fost introduse ”pe repede înainte” și fără consultarea breslei lor înainte de publicare. 

Contabilii s-au strâns în parcarea din fața clădirii, au protestat purtând mai multe pancarte: „Transparența și respect, nu doar legi fără efect”, ”Eliminarea e-TVA, Predictibilitate, Consultări publice reale, Reintroducerea Legii Prevenției, Termene de raportare realiste”, ”404” (n.r. eroarea afișată la blocarea sistemului de depunere a declarațiilor). 

Contabilii acuză noul sistem că încarcă enorm activitatea lor, că trebuie să corecteze documentele trimise precompletat de către cei de la ANAF. Activitatea lor e tot mai greoaie, termenele de raportare sunt nerealiste, sistemul online al ANAF este unul prost, care se blochează permanent.

„Într-o țară în care mediul de afaceri ar trebui să fie susținut și încurajat, suntem martorii unei realități alarmante: lipsa de transparență și comunicarea deficitară a instituțiilor statului, care par să adopte măsuri pe furiș, noaptea, fară consultare și fară a ține cont de impactul devastator pe care îl au asupra contribuabililor și a afacerilor. Acesta este contextul în care ne aflăm astăzi, un context în care haosul legislativ și teroarea fiscala devin norma. (….). Recenta publicare a OUG 69/2024 și OUG 70/2024 fără nicio consultare publică și aprobarea acestora în doar doua zile reprezintă doar vârful aisbergului. Aceste ordonanțe, care includ masuri precum e-TVA și e-Factura, nu sunt doar exemple de digitalizare prost implementată, ci și manifestări ale unui sistem care ignoră complet principiile democrației și ale dialogului social. Este revoltător cum se poate modifica o lege organică printr-un OUG, fără consultare, fără transparență și fără respect”, se spune în protestul elaborat de organizația patronală a contabililor.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Prostie dusă la extrem: beat și fără permis, l-a încurcat pomul de pe marginea drumului

La data de 5 octombrie, polițiștii Secției 11 Rurale Sânnicolau Mare, sub coordonarea procurorului din…

2 ore ago

Eșec dureros pe terenul Rapidului, la o singură posesie

Echilibru a fost cuvântul de ordine al partidei din etapa a III-a din sezonul regular…

3 ore ago

„Jazz și viață socială în comunism”. Expoziție multimedia

„Arhiva de Sunet”, o inițiativă independentă care sondează relația dintre muzică și societate, vă invită…

3 ore ago

Nu va faceţi program weekend-ul următor! Se întoarce mult aşteptatul Festival al Papricaşului de la Buziaş

Festivalul Vinului şi Papricaşului de la Buziaş, cea mai mare şi populară manifestare de gen…

4 ore ago

Liga 3. Peciu bate la Arad și rămâne prima, victorii și pentru Poli și Ghiroda, eșec neașteptat pentru Șag

Etapa a VI-a din C9 a fost una a vizitatorilor. Oaspeții au câștigat patru din…

4 ore ago

Bombă din debut! Lugojencele s-au impus pe terenul campioanei

După o vară cu multe schimbări și un început de toamnă în încercarea de a…

4 ore ago