Cultura

Muzeul Național al Banatului face ultimele pregătiri pentru cea mai nouă ediție a Festivalului Medieval al Castelului Huniade

Mai e puțin mai mult de o săptămână până când în zona centrală a Timișoarei vom vedea din nou cavaleri, armuri și domnițe în costume medievale. Muzeul Național al Banatului, împreună cu Consiliul Județean Timiș, organizează cea de-a VI-a ediție a Festivalului Medieval al Castelului Huniade. Astfel, în perioada 19-21 iulie, în parcul Castelului Huniade din centrul Timișoarei, spectatori de toate vârstele sunt invitați la ineditul eveniment, care va reînvia timp de câteva zile, atmosfera Evului Mediu.

Festivalul Medieval al Castelului Huniade, devenit o tradiție prețioasă pentru Timișoara și județul Timiș, a fost conceput din dorința de a celebra și de a valorifica patrimoniul istoric. 

”Prin acest eveniment, ne propunem să invităm publicul la o călătorie în timp, să retrăim împreună câteva zile din lumea cavalerilor nobili, a domnițelor grațioase și a meșteșugarilor iscusiți. Ne străduim să recreăm un univers al onoarei și al frumosului, unde tradițiile, muzica, dansul și gastronomia se combină pentru a crea o experiență culturală memorabilă. Pentru această ediție, ne-am asigurat că avem un program de spectacole artistice divers și atrăgător”, anunță organizatorii. 

Iată care e programul extins al evenimentului:

Vineri, 19 iulie: Călătoria în timp

Este cea dintâi seară a Festivalului Medieval al Castelului Huniade, când ne începem drumul, înapoi de-a lungul veacurilor, până în coloratul Ev Mediu, imaginându-ne Castelul așa cum era, tronând asupra orașului, cu ziduri mândre, apărate de ape, în zăngănit de arme și sunet dulce, de cântec la curte, alături de: Compania Dragonului (Transilvania); Vulturii din Țara Călatei (Cluj); Teutonii Transilvaniei (Mediaș); Compania Grifonului de Aur (Oradea); Straja Cetății Mediaș; Compania Ursului Brun (București); Societas Falconis (Sibiu); Nokors (București); Eyalet-ul de Timișoara; Asociația Losonczy István (Timișoara); Hrafnabroethr (Timișoara); Teokratos (Slovacia); Kolozsvári Holló (Cluj); Karaván; Archeo Tattoo; Viatores Festivi; Cimpoierii din Transilvania; Truverii (București); Peregrinii (Timișoara); Deep6 Project (Timișoara)

20:00 – Parada participanților: cavaleri în armură, pe armăsari dichisiți cu podoabe și țesături scumpe; războinici nomazi din stepele Răsăritului, arcași și lancieri destoinici, pe cai mărunți și iuți; mercenari pedeștri, cu halebarde și tunuri de mână, tocmiți de Ioan de Hunedoara din întreaga Europă Centrală; trimiși ai Scaunului Papal; războinici aleși, din diferite perioade ale Evului Mediu, de la varegii secolului al X-lea, până la soldații grei timurizi, vitejii maghiari ai Cetăților de Margine sau ostașii otomani.

Scena

21:30 VIATORES FESTIVI – VULGARIS MUSICA MEDIAEVALIS.

Sosesc din Ardeal aducând vechea muzică de dans a popoarelor acelui ținut străvechi – este ea medievală? Cu siguranță da, însă cine știe din ce mileniu îi vin originile? Un concert live cu un grup călător prin culoarele timpului..

22:00 TRUVERII – concert live – O călătorie muzicală de-a lungul secolelor prin întreaga Europă, răsfoind culegerea „Cantigas di Santa Maria” de Alfonso al X-lea sau „Libre Vermell de Montserrat”, dar și cântând tarantelle si pizzica din Sudul Italiei, dansuri din Estonia, povești de dragoste occitane, bretone și legende scandinave.

Sâmbătă, 20 iulie: Marele Turnir al Castelului Huniade

Este ziua în care întrecerile și serbările sunt în centrul atenției! Și avem întreceri pentru toți, de la cei mai străluciți cavaleri, la oștenii de rând, rătăcitorii stepelor și, bineînțeles, pentru norodul timișorean, iubitul public al Festivalului! Și, așa cum se cade la un fastuos turnir, cântecele și voia bună se împletesc cu sunetul armelor, urmând ca întreaga seară să se încheie cu un BAL MASCAT medieval și povești misterioase, din negura timpului.

 

SCENA

10:30 – 12:30 – Probe de sunet

13:00 – Fiare din Beci – Legende din oțel – prezentare interactivă de săbii și spade istorice originale. Noile fiare – ultimele achiziții ale colecției. Mânuire și încercări ale eficienței vechilor spade și săbii.

14:00 – STARTUL ÎNTRECERILOR PENTRU PUBLIC! – Concurs de ținute cu temă medievală, Treasure Hunt

15:00 – Eyalet-ul de Timișoara și Asociația Losonczy István – Bătălia pentru Timișoara, partea I: Asediul din 1551

20:00 –  MARELE BANCHET AL COMITELUI  – Un fastuos ospăț găzduit de către Ioan Huniade, în cinstea cavalerilor participanți la Turnir, unde vor fi răsplătiți câștigătorii întrecerilor războinice și se va împărți dreptatea comitelui. 

TURNIRUL MENESTRELILOR. Un spectacol live de improvizație muzicală în care trubadurii sosiți la castel pentru festivitățile nobiliare se vor „înfrunta” pe scenă cu „arme” frumos sunătoare- vechi instrumente muzicale purtate la curțile castelanilor, dar și în taberele oștenilor.  Vor fi prezenți peregrini și truveri, cimpoieri și viatores, cu toții sosiți din colbul Evului Mediu la Festivalul Castelului Huniade

20:50 – Anunțarea câștigătorilor concursurilor de ținute cu temă istorică și Marea Aventură Medievală

21:00 –   PEREGRINII – IMAGINARIUM. 

Barzii din trecut aduceau la curțile castelanilor, dar și în taberele luminate seara de foc, povești tainice și ciudate, care istoriseau fantastice întâmplări ale marilor eroi și misterioase întâmplări din alte lumi. Odată cu lăsarea nopții, peregrinii-trubaduri ai castelului Huniade vor cânta aceste povești bântuitoare, readucând din istorie atmosfera unei seri din alte vremi.

 

21:45  – CIMPOIERII DIN TRANSILVANIA 

Un grup muzical inovator, care  abordează muzica istorică într-un mod original și într-o manieră concepută special pentru marile spectacole la scenă. Astăzi, vor anima a doua noapte de festival cu un spectacol plin de energie!

 

22:30  –  DEEP6 PROJECT – teatru pirotehnic

Îmblânzitorii focului aduc și de-această dată la festivalul Medieval un spectacol incendiar și o poveste inspirată din legenda universală a luptei dintre pământesc și supranatural.

 

ARENELE DE TURNIR 

14:00 – Întrecerea Oștenilor – Lupte pe puncte (Tap Fight) – dueluri și confruntări pe echipe

16:00 – Hastiludium – Turnirul Cavalerilor – Partea I: Deschiderea Turnirului și Probele de îndemânare (Culesul inelelor, Tăierea capetelor, Proba Turcului)

16:40 – Întrecerea Oștenilor – Proba de spadă și scut full contact (HMB Sword & Shield)

17:20 – Jocuri Nomade – Vulturii din Țara Călatei – Întreceri de cavalerie ușoară

18:00 – Întrecerea Oștenilor – Buhurt (ciocnire full contact între echipe de luptători în armură)

19:00 – Hastiludium – Tunirul Cavalerior – Partea a II-a: Turnirul cu Lancea 

 

PIAȚA CASTELULUI

14:30 – Moment acustic Cimpoierii din Transilvania

16:00 – Moment acustic Viatores Festivi

16:40 – Truverii – cântece și farse

17:10 – Povestea tatuajului în lumea medievală: Cu semn pe corp, sunt și cel care crede, și cel care luptă; sunt și cel damnat și cel stigmatizat. – cu arheolog Roxana Stăncescu 

18:00 – Muzică stradală și jonglerii, cu Peregrinii și Deep 6 Project

 

Pe parcursul întregii zile, târgul medieval și standurile cu mâncare și băuturi vor fi deschise publicului. Vizitatorii vor putea, de asemenea, să se distreze, încercându-și puterile și dibăcia la diverse jocuri medievale de bâlci: aruncarea inelelor la țintă, aruncarea bușteanului, sau trasul funiei.

“ORDA” – SATUL NOMAD

11:30 – Küreș – întreceri de lupte tătărești

14:00 – Concurs de tir cu arcul istoric , cu Nokors

16:00 – Eyalet-ul de Timișoara – atelier de Matrak (sport de luptă otoman)

17:45 – Vulturii din Țara Călatei – Kök Boru – joc de echipe, călare, din Asia Centrală

 

Pe parcursul zilei, în satul nomad, publicul va putea participa la ateliere de tir cu arcul recurbat, pictura și caligrafie, jocuri specifice culturii stepelor eurasiatice.

 

Duminică, 21 iulie: Lumea războiului medieval

Cea de-a treia zi a Festivalului este dedicată lumii confruntărilor militare ale Evului Mediu, din zona Bazinului Carpatic. De la ciocnirile cruciaților cu șarjele iuți ale arcașilor călare, la cumplitele baraje de artilerie din carele de război ale Evului Mediu Târziu, vă invităm să urmăriți pe viu pagini ale istoriei noastre, încheind călătoria cu momentul cuceririi Timișoarei de către Imperiul Otoman și, convențional, sfârșitul Epocii Medievale!

 

SCENA

12:45 – Teutonii Transilvaniei și Vulturii din Țara Călatei –  Cumani și Cavaleri Teutoni: O trecere prin istoria începutului secolului al XIII-lea

13:30 – Wagenburg: Noul tip de război din secolul al XV-lea (Toate grupurile de reconstituire a Evului Mediu Târziu) – BĂTĂLIE

14:30 – Eyalet-ul de Timișoara și Asociația Losonczy István – Bătălia pentru Timișoara, partea II : Asediul din 1552

15:00 – Salutul grupurilor participante și încheierea Festivalului

 

PIAȚA CASTELULUI

12:30 – Peregrinii – animație cu cântece și jonglerii

14:00 – Truverii – Atelier de dansuri medievale

 

“ORDA” – SATUL NOMAD

12:00 –  Nokors – Atelier de tir cu arcul istoric

13:00 – Hrafnabroethr – Lumea varegilor, între Orient și Occident: incursiune interactivă în Evul Mediu Timpuriu, obiceiurile civile și războinice ale Rusiei Kievene, comerțul cu sclavi.

13:30 – Eyalet-ul de Timișoara – Viața de curte la margine de imperiu: prezentarea a diverse momente cotidiene din viața de la curtea Pașei de Timișoara

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

A curs cu amenzi la Moşniţa Nouă pentru “cultivatorii” de ambrozie

În urma controalelor efectuate în perioada 1 – 5 iulie, Poliția Locală Moşnita Nouă a…

7 ore ago

Primăriile din Timișoara, Becicherecu Mic și Dudeștii Noi pun la cale un parteneriat ce are finanțare asigurată deja de doi ani

La aproape doi ani de la semnarea contractului de finanțare, primăriile din Timișoara, Becicherecu Mic…

9 ore ago

Oamenii de afaceri din Timiș, invitați în Moldova

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a fost vizitată de Dubițkaia Tatiana Anatol, viceprimar…

10 ore ago

Proiectul de modernizare al complexului Dacia e aproape de aprobarea în plenul Consiliului Local

Mai e un singur pas până când indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea complexului sportiv Dacia vor…

10 ore ago

OMD invită timișorenii să se simtă bine fără prea multe bătăi de cap

Organizația de Management al Destinației Timișoara a pus la cale un nou eveniment destinat localnicilor.…

10 ore ago

Expoziţie specială dedicată studenților-arhitecți de la UPT: munca de un an, reunită în Future Days

Facultatea de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Politehnica Timișoara a reluat în această săptămână,…

10 ore ago