Timp liber

Patru zile de evenimente muzicale de excepție, de Ziua Timișoarei

Ziua Timișoarei va avea și în acest an un program artistic special, dedicate evenimentului. Organizat de Casa de Cultură a Municipiului, evenimentul durează patru zile, în perioada 1 – 4 august, pe scena Teatrului de Vară din Parcul Rozelor.

Atracțiile principale sunt spectacolele de operă Voievodul Țiganilor și Meșterul Manole, dar și concertele susținute de Florin Ristei, Miroslav Ilić și Roby Lakatos Ensemble. Concertele încep la ora 20.

Astfel, în 1 august, la TIMIȘOARA REMEMBER spectatorii vor putea viziona „Voievodul Țiganilor”, operetă de Johann Strauss (fiul) pusă în scenă de Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian”, din București.

 Dirijor: Constantin Grigore

 Dirijor cor: Vasile Bădescu

 Coregrafia: Andreea Constantinescu Fuciec

 Scenografie: Elisabeta Făcăianu

Soliști:

 Barinkay: Mihai Urzicana

 Saffi: Patricia Seymour

 Czipra: Cristina Trandafir

 Arsena: Gabriela Daha

 Ottokar: Daniel Andrei Găină-Cojuharov

 Zsupan: Florin Ganea

 Mirabella: Gladiola Nițulescu-Lamatic

 Carnero: Anton Zidaru

 Homonay: Marius Mitrofan

„Ne amintim de Timișoara de odinioară cu un spectacol inspirat dintr-o poveste din secolul al XVIII-lea, petrecută lângă mlaștinile Begăi, în cartierul Mehala de astăzi. Opereta «Voievodul țiganilor», a fost compusă în anul 1885 de Johann Strauss (fiul), pe un libret de Ignatz Schnitzer, inspirat, la rându-i, de romanul omonim al scriitorului maghiar Jókai Mór”, au precizat reprezentanții Casei de Cultură.

În 2 august, sub sloganul TIMIȘOARA SIMFONIC, Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian”, din București va prezenta „Meșterul Manole” de Jozsef Kappl.

 Compoziție și aranjament muzical: Josef Kappl

 Libret: Victor Cârcu

 Concept: Radu Petrovici și Rebecca Diaconu

 Conducere muzicală: Constantin Grigore

 Dirijor cor: Vasile Bădescu

 Coregrafia: Relu Dobrin

 Scenografie: Vladimir Turturică

 Asistent regie: Sorina Micșunescu

Soliști:

 Manole: Florin Budnaru

 Miruna: Daniela Bucșan

 Povestitorul: Florin Ganea

Trupă rock:

 Josef Kappl: chitară bas

 Robert Magheți: tobe

 Nicu Patoi: chitară

Meșterul Manole este o operă-rock a formației Phoenix, pe versuri de Victor Cârcu.

Începută în 1972, a fost reluată, de Josef Kappl, în 2008, membru Phoenix, și finalizată în 2013, când a avut loc premiera națională, în Sala Capitol, a Filarmonicii Banatul, condusă de dirijorul Radu Popa. Muzicianul spunea, într-un interviu luat în 2019: „Am lucrat mult la acest spectacol (…) până la sfârșitul anului 2012, când s-a nimerit să apară în perioada în care Timișoara candida la titlul de Capitală Culturală Europeană, la care doresc să pun și eu umărul. (…) Opera «Meșterul Manole» este lucrarea mea de căpătâi, lucrarea vieții mele. Ea exprimă toată personalitatea și integritatea mea muzicală. Visul meu neîmplinit rămâne realizarea unei reprezentații scenice, cu un producător și un regizor și cu posibilitatea unei pregătiri temeinice.”

Din cauză că autoritățile județene din Timișoara acelor vremuri au reținut dosarul ce conținea textele lui Victor Cârcu și schițele lui Valeriu Sepi, proiectul a fost abandonat de formație, fiind considerat pierdut. Totuși, în februarie 2007, manuscrisul original, împreună cu o prefață scrisă de autor și schițele originale ale lui Valeriu Sepi, au fost publicate la o editură germană.

„În 2007 am aflat că Victor Cârcu scosese o cărticică în Germania, la o editură, cu libretul operei «Meșterul Manole». Bineînțeles că am intrat pe Amazon și am mai găsit două exemplare, pe care le-am cumpărat imediat. După care îl sun pe Victor Cârcu și, cu ocazia asta, mi-a spus povestea: lucrând la teatrul din Karlsruhe, acolo unde s-a stabilit, ca regizor, a venit într-o zi un tânăr cu o mapă sub braț și i-a zis: «Dumneavoastră sunteți Victor Cârcu? Luați mapa aceasta, dar să nu puneți nicio întrebare.» A luat mapa, băiatul s-a dus, nu l-a mai văzut niciodată. A deschis și n-a crezut ce i-au văzut ochii: era lucrarea lui, așa cum a scris-o el, în original.”, spune Josef Kappl.

În 3 august e TIMIȘOARA YOUNG. Cântărețul și prezentatorul TV Florin Ristei cântă alături de Orchestra Simfonică „Lira”. Muzician și prezentator de televiziune, născut în 1987, la Galați, în anul 2003 a absolvit Școala Populară de Arte din Galați, Secția Canto, dar studiază de mic vioara și pianul, făcându-se cunoscut la vârsta de 13 ani, ca solist al trupei „Amicii”, alături de care a scos hitul „Dana”, cu care a intrat în topurile muzicale. A studiat la Colegiul Național „Mihail Kogălniceanu” din Galați, apoi la Universitatea româno-americană și la Universitatea Politehnica București.

A prezentat, la TVR, emisiunile „Numai cu acordul minorilor” și „Fantastic show” și a fost amfitrion, alături de Diana Munteanu, al emisiunii „Prietenii de la 11”, pentru care a primit, în 2017, Premiul pentru cea mai distractivă și educativă emisiune. A participat, în repetate rânduri, în calitate de concurent, la show-ul TV „Te cunosc de undeva”, câștigând sezoanele 8 (2015) și 20 (2024), alături de Ilona Brezoianu. A fost jurat X FACTOR, în 2020. Este co-prezentator în emisiunea „Neatza cu Răzvan și Dani” și prezentator al ediției de weekend, alături de Diana Munteanu, cu care a câștigat Premiul pentru cel mai bun cuplu de prezentatori.

În 4 august, sub sloganul BORN IN TIMIȘOARA, va avea loc spectacolul susținut de Ansamblul „Timișul” alături de violonistul maghiar Roby Lakatos și soliștii Miroslav Ilić, Nicoleta Voica, Mioara Velicu și Mihai Teacă.

ROBY LAKATOS este un violonist maghiar excepțional, care îmbină jazzul, muzica clasică și muzica maghiară romani. S-a născut în 1965, într-o familie de violoniști romi descendenți din János Bihari, un compozitor care i-a inspirat pe Brahms și Liszt.

La nouă ani, a debutat ca prim-violonist într-o formație de romi, iar în 1984 a câștigat Premiul I pentru vioară clasică la Conservatorul „Béla Bartók”, din Budapesta. A fost complimentat de Yehudi Menuhin pentru interpretarea unei piese de Liszt. În martie 2004, a apărut alături de London Symphony Orchestra, alături de Maxim Vengerov. A înregistrat un album Prokofiev cu Polina Leschenko, Christian Poltéra și Martha Argerich; muzică Klezmer Karma, cu Orchestra de Cameră „Franz Liszt”, cântăreața idiș Myriam Fuks și acordeonistul Aldo Granato, dar și alte piese celebre, cu Stéphane Grappelli, Vadim Repin, Randy Brecker, Tony Lakatos (fratele său), Marc Fosset și Vieuxtemps Quartet.

MIROSLAV ILIĆ  este unul dintre cei mai talentați, longevivi și îndrăgiți cântăreți sârbi. De-a lungul timpului a colaborat cu muzicieni celebri din fosta Iugoslavie, între care și Lepa Brena. Melodiile sale sunt adesea fredonate de bănățeni, unele dintre ele având versiuni în limba română.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

11 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

13 ore ago

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…

15 ore ago

TIMPARK anunță eliberarea abonamentelor de parcare pentru anul 2025

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…

16 ore ago

Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…

16 ore ago

Vine iarna! Vremea se înrăutăţeşte şi în Banat, unde va bate vântul cu putere

Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…

16 ore ago