Opinii

Planul Simion, o demență

Când auzi din gura lui Marcel Ciolacu că vor fi mărite pensiile românilor cu 40%, te aștepți ori să vină o prorogare a legii pentru după alegeri ori te aștepți să vină prăpădul fiscal peste cei care mai produc în țara asta. Tot o minciună este la urma urmelor, căci ți se oferă iluzia creșterii venitului tău lunar, dar prin inflație sau prin explozia taxelor, noi ca alegători vom reveni cu picioarele pe pământ, iar ei în locurile din guvern și parlament. Chiar și-așa, măcar povestea asta electorală are logică economică.

Cel invitat să voteze PSD sau PNL știe că merge pe o fentă și că promisiunea primită de la șefii partidelor respective este o iluzie. Atâta mai înțelege și alegătorul liberal sau pesedistul ce n-a ratat școala că nu poți consuma mai mult decât produci, iar dacă noi în câțiva ani am ajuns la o leafă de o mie sau chiar două de euro te întrebi de unde vin banii ăia. Bun, din împrumuturi, dar treaba asta nu poate merge mult timp și un decont tot va veni, de regulă prin criză economică.

Dar mai sunt alegători „semifuncționali” din punctul ăsta de vedere și unul n-ar întreba de unde dă George Simion case la tot românii cu 35.000 de euro. George Simion fiind candidat la alegerile prezindențiale din partea AUR, patriot. În primul rând, n-ar întreba nici în ruptul capului de când președintele României se apucă de dat case. Apoi, chiar dacă s-ar apuca de așa ceva ducându-și partidul pe mari culmi de progres în Parlamentul României, iarăși oamenii nu-și pun o grămadă de întrebări despre cum funcționează treburile astea în economie.

A mai fost un distrus din ăsta ce promitea bazaconii când a intrat PPDD în parlament. Atunci o casă la tot românul trebuia să coste 25.000 de euro, acum cu inflație cu tot s-a dat strigarea la 35.000. Dar George Simion știe că mare parte din electorat nu știe carte economică și merge mai departe: scăderea dărilor către stat. Cu asta am început. Măcar Ciolacu promite și știm că după eventuala satisfacere a promisiunii va veni și creșterea taxelor, că n-ar avea de unde să dea ce a promis.

Că o fi TVA, taxe pe muncă, impozit progresiv, accize, de undeva vor veni banii, tot de la noi, firește, PSD și PNL nu ascund ce urmează. În cazul promisiunilor AUR e o demență totală. George Simion președintele va scădea costul muncii, va da case cu 35.000 de euro, dar mai e una mișto: va tăia toate dobânzile la creditele românilor, toate, toate sub un plan numit ”Planul Simion”. Le taie ca pe porc, cum va face asta George Simion? Așa ceva nu mai scrie pe afiș, dar 15% dintre români ar putea crede că președintele dat de AUR va naționaliza băncile sau habar n-am ce ar mai putea crede oamenii ăștia.

Până la alegerile din toamnă, George Simion mai poate promite scăderea vârstei de pensionare fără să explice cum, poate oferi iluzia măririi salariilor, indemnizației pentru creșterea copilului, a frontierelor țării, a sânilor… poate promite câte un copil sau chiar gemeni pentru fiecare cuplu de alegători, aproape nimeni dintre cei 15% votanți AUR nu se va întreba cum va face George Simion asta, dar sigur așa va face dacă scrie la Plan.

Culmea e că Simion nici măcar nu va fi pus în situația să i se zică după alegeri că minte poporul. Firește că nu-l minte. Prin aceste mesaje gogonate el poate crește procentul AUR de la 15 la 20%, hai 23%, în caz că delirul devine patologic, însă acest partid nu va ajunge prea curând să decidă politici economice prin participarea la guvernare. Ei vor spune ani după ani, mandat după mandat că nu au mințit, dar că poporul ăsta a fost atât de fraier să nu le dea votul covârșitor pentru ca AUR să ajungă să dovedească. Să dovedească că a mințit.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

ADID Timiş şi RETIM au început o nouă campanie de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase în Zona 1 Rural

Compania RETIM împreună cu ADID Timiș anunță începerea unei noi campanii de colectare gratuită a…

2 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 2 iulie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 02.07.2024, unde se vor executa reparaţii…

2 ore ago

ADID Timiş şi RETIM au demarat o nouă campanie de colectare gratuită a deșeurilor periculoase din menajer în Zona 1 Rural

Dacă deșeurile periculoase din menajer sunt abandonate în locuri neamenajate pot polua grav mediul înconjurător!…

16 ore ago

Membrii birourilor electorale primesc banii de la Primăria Timișoara

Primăria Timisoara a anunțat că, începând de miercuri, 3 iulie, demarează plata indemnizațiilor pentru membrii…

17 ore ago

Debut excelent pentru timişoreanca Anca Todoni la Wimbledon. S-a calificat în turul II după un meci de doar 83 de minute

Timişoreanca Anca Todoni (142 WTA) s-a calificat în turul secund al competiției de la Wimbledon 2024,…

17 ore ago

Bugetul participativ al Primăriei Timișoara a atras 91 de proiecte

Societatea civilă din Timișoara a depus un total de 91 de propuneri pentru proiecte care…

17 ore ago