Primăria Timişoara

Primăria Timișoara cere finanțare pentru achiziția a zece motoare termice în cogenerare, pentru producția de energie termică

Consilierii locali timișoreni au fost chemați, miercuri dimineața, să aprobe datele financiare și proiectul “Instalare turbină sau motoare de înaltă eficiență pentru producție de energie termică în sistem de cogenerare”. Acesta va fi depus spre finanțare în cadrul Fondului pentru Modernizare, va costa 442 de milioane de lei și 222 de milioane vor fi date de primărie ca și cofinanțare.

Ședință de plen de îndată la Consiliul Local Timișoara. Fără a se ridica mari probleme și fără discuții pe subiectele abordate, 19 consilieri locali au votat depunerea spre finanțare a proiectului prin care se dorește instalarea unor noi motoare pentru producția eficientă de energie termică, în sistem de cogenerare. Finanțarea ar urma să fie asigurată în cadrul Fondului pentru Modernizare – Programul cheie 5: Cogenerare de înaltă eficiență și modernizarea rețelelor de termoficare – Sprijin pentru modernizarea și realizarea de centrale în cogenerare de înaltă eficiență și pentru modernizarea rețelelor de termoficare.

Valoarea totală a proiectului este de 442.415.345,25 lei lei, inclusiv TVA. Cofinanţarea cheltuielilor ce revin Municipiului Timişoara pentru proiectul amintit este de 222.900.977,84 lei, constituită din: 75.490.786,49 lei (exclusiv TVA), reprezentând cheltuieli eligibile; 76.935.589,01 lei (exclusiv TVA), reprezentând cheltuieli neeligibile; 70.474.602,34 lei,  reprezentând TVA, cheltuială neeligibilă. Durata totală de implementare a proiectului este de 30 luni.

Conform proiectului, vor fi instalate 10 motoare termice de cogenerare, de 4,5 MW fiecare.

Proiectul are ca obiectiv realizarea unităților de producţie a energiei termice și electrice în cogenerare de înaltă eficiență, în sectorul încălzirii centralizate, prin folosirea gazului natural, pregătite pentru amestec cu gaze regenerabile/ cu emisii reduse de carbon, inclusiv hidrogen verde, și flexibile din punct de vedere al volumului de hidrogen ce va fi utilizat pe parcursul duratei de viață economică a investiției, fiind evitat efectul de blocare (lock-in), oferind centralelor posibilitatea să atingă pe durata normată de funcționare, pragul de maximum 250g CO2 eq/kWh, fiind obligatorie respectarea randamentului global brut minim de 80%, conform Schemei de ajutor de stat având ca obiectiv sprijinirea dezvoltării de capacităţi de producţie pe gaz, flexibile, pentru producerea de energie electrică și termică în cogenerare de înaltă eficienţă (CHP) în sectorul încălzirii centralizate. Se vor instala 10 motoare termice de cogenerare cu capacitatea de 4,5 MW fiecare, funcţionare în bază, conectate la sistemul de utilităţi din cadrul CET SUD.”, se arată în documentația aferentă proiectului.

Instalarea a 10 turbine de înaltă eficiență pe gaz ar produce aproape 290.000 MWh/an de energie electrică și 260.000 MWh/an de energie termică. Acestea ar înlocui aproape două treimi din consumul de cărbune al Timișoarei pentru sistemul centralizat. 

 De asemenea, instalația va fi una flexibilă, care să permită în viitor utilizarea hidrogenului verde drept combustibil. 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Check Art Festival revine în Iulius Town: marionete uriașe, statui vivante, mimi, bufoni, fire show și multe alte surprize, în weekend

În Iulius Town urmează două zile pline de emoție, unde magia poveștilor va fi transmisă…

10 ore ago

CNAIR analizează extinderea Centurii Nord la patru benzi

Deschiderea Centurii Sud a dus la creșterea semnificativă a traficului și pe prima porțiune construită…

11 ore ago

Comunitatea padelului timişorean, în sărbătoare! Sâmbătă seara se premiază cei mai buni jucători ai Campionatului Judeţean

Padelul a format o comunitate deosebită în Timişoara. Medici, antreprenori, studenţi, oameni de afaceri, ingineri,…

14 ore ago

„Piața pe Roți” pornește la drum și ajunge la Ghiroda

  Sâmbătă, cetățenii din Ghiroda sunt așteptați la “Piața pe Roți”, un proiect care aduce…

14 ore ago

La Timișoara va avea loc o nouă ediție a Festivalului La Pas

Primul sfârșit de săptămână al lunii viitoare aduce o nouă ediție a Festivalului LA Pas,…

15 ore ago

Haltere Club invită timişorenii la mişcare!

Proiect deosebit realizat de o echipă de profesionişti cu drag de sport şi sănătate, Haltere…

16 ore ago