Administratie

ABA Banat e parte dintr-un proiect eco, de 13 milioane de euro, alături de organizații din șase țări

Administrația Bazinală de Apă Banat ( ABA Banat) este parte a proiectului european LAND4CLIMATE  care își propune să implementeze soluții bazate pe natură în regiuni deja afectate de problemele legate de schimbările climatice, inundații, secete, incendii, pierderea biodiversității și degradarea solului.

Obiectivul general al proiectului este conștientizarea beneficiilor aduse de soluțiile bazate pe natură pentru mediu, adaptarea la schimbările climatice, conservarea  biodiversității și bunăstarea socială a comunității.

LAND4CLIMATE se concentrează pe sporirea rezilienței la schimbările climatice prin promovarea implementării soluțiilor bazate pe natură (SBN) multifuncționale pe terenuri private. Proiectul întreprinde acțiuni în șase țări europene, care propun și zonele pilot: Austria, Republica Cehă, Germania, Italia, România și Slovacia.

ABA Banat  a propus ca zonă pilot tronsonul mijlociu al Timișului (Caransebeș – Lugoj).  Acțiunile asociate proiectului LAND4CLIMATE au ca scop sporirea rezilienței sociale și economice la modificările climatice, contribuind astfel la o dezvoltare durabilă a zonei.

Aceste acțiuni includ îmbunătățirea conectivității laterale a cursului de apă prin extinderea zonelor umede, îmbunătățirea habitatelor de pe malul râului Timiș prin plantare de arbori și vegetație, cu scopul de a reduce riscul la inundații și creșterea rezervei de apă din pânza freatică pentru perioadele secetoase.

Proprietarii de terenuri din vecinătatea sectorului râului Timiș, respectiv Caransebeș – Lugoj, sunt esențiali pentru proiectul LAND4CLIMATE, deoarece pot participa cu propriile terenuri la  implementarea soluțiilor bazate pe natură. Succesul proiectului dorește să creeze o emulație pentru extinderea aplicării acestor tipuri de măsuri pe terenuri private la o scară largă.

Perioada de implementare a proiectului LAND4CLIMATE  este 2023-2027 . 

Valoarea totală a proiectului este de 12.904.833,50 euro. Valoarea proiectului alocată pentru ABA Banat este de 1.304.761 euro. 

Fondurile sunt asigurate integral prin Programul Horizon Europe Climate. 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Check Art Festival revine în Iulius Town: marionete uriașe, statui vivante, mimi, bufoni, fire show și multe alte surprize, în weekend

În Iulius Town urmează două zile pline de emoție, unde magia poveștilor va fi transmisă…

2 ore ago

CNAIR analizează extinderea Centurii Nord la patru benzi

Deschiderea Centurii Sud a dus la creșterea semnificativă a traficului și pe prima porțiune construită…

3 ore ago

Comunitatea padelului timişorean, în sărbătoare! Sâmbătă seara se premiază cei mai buni jucători ai Campionatului Judeţean

Padelul a format o comunitate deosebită în Timişoara. Medici, antreprenori, studenţi, oameni de afaceri, ingineri,…

6 ore ago

„Piața pe Roți” pornește la drum și ajunge la Ghiroda

  Sâmbătă, cetățenii din Ghiroda sunt așteptați la “Piața pe Roți”, un proiect care aduce…

6 ore ago

La Timișoara va avea loc o nouă ediție a Festivalului La Pas

Primul sfârșit de săptămână al lunii viitoare aduce o nouă ediție a Festivalului LA Pas,…

7 ore ago

Haltere Club invită timişorenii la mişcare!

Proiect deosebit realizat de o echipă de profesionişti cu drag de sport şi sănătate, Haltere…

9 ore ago