Administrația Bazinală de Apă Banat ( ABA Banat) este parte a proiectului european LAND4CLIMATE care își propune să implementeze soluții bazate pe natură în regiuni deja afectate de problemele legate de schimbările climatice, inundații, secete, incendii, pierderea biodiversității și degradarea solului.
Obiectivul general al proiectului este conștientizarea beneficiilor aduse de soluțiile bazate pe natură pentru mediu, adaptarea la schimbările climatice, conservarea biodiversității și bunăstarea socială a comunității.
LAND4CLIMATE se concentrează pe sporirea rezilienței la schimbările climatice prin promovarea implementării soluțiilor bazate pe natură (SBN) multifuncționale pe terenuri private. Proiectul întreprinde acțiuni în șase țări europene, care propun și zonele pilot: Austria, Republica Cehă, Germania, Italia, România și Slovacia.
ABA Banat a propus ca zonă pilot tronsonul mijlociu al Timișului (Caransebeș – Lugoj). Acțiunile asociate proiectului LAND4CLIMATE au ca scop sporirea rezilienței sociale și economice la modificările climatice, contribuind astfel la o dezvoltare durabilă a zonei.
Aceste acțiuni includ îmbunătățirea conectivității laterale a cursului de apă prin extinderea zonelor umede, îmbunătățirea habitatelor de pe malul râului Timiș prin plantare de arbori și vegetație, cu scopul de a reduce riscul la inundații și creșterea rezervei de apă din pânza freatică pentru perioadele secetoase.
Proprietarii de terenuri din vecinătatea sectorului râului Timiș, respectiv Caransebeș – Lugoj, sunt esențiali pentru proiectul LAND4CLIMATE, deoarece pot participa cu propriile terenuri la implementarea soluțiilor bazate pe natură. Succesul proiectului dorește să creeze o emulație pentru extinderea aplicării acestor tipuri de măsuri pe terenuri private la o scară largă.
Perioada de implementare a proiectului LAND4CLIMATE este 2023-2027 .
Valoarea totală a proiectului este de 12.904.833,50 euro. Valoarea proiectului alocată pentru ABA Banat este de 1.304.761 euro.
Fondurile sunt asigurate integral prin Programul Horizon Europe Climate.
Comentarii prin facebook