Invatamant

Universitatea de Vest a demarat proiectul de construire a unui nou cămin studențesc la Ghiroda

Echipa de proiect a Universității de Vest din Timișoara, a demarat implementarea proiectului „Construim pentru educație: Cămine studențești ale viitorului”. Proiectul face parte din Investiția 17. din cadrul PNRR, „Asigurarea infrastructurii universitare (cămine, cantine, spații de recreere)” și are perioada de implementare cuprinsă între 19.07.2024 – 30.09.2025.

Acest proiect vizează construirea unui cămin studențesc în Ghiroda, pentru 162 de studenți ai UVT. Clădirea, cu 81 de camere și o suprafață de 4.948 mp, va respecta standardele nZEB plus, cu consum de energie aproape de zero. Investiția totală este de 52.958.278,79 lei, din care 47.235.636,22 lei finanțare nerambursabilă.

Fiecare cameră va avea mobilier integrat, utilități complete, grup sanitar propriu și balcon. Fiecare cameră din căminul construit prin acest proiect va avea capacitate de două locuri și va fi dotată cu paturi, noptiere, birouri, dulapuri, frigider și etajere. Camerele vor avea un grup sanitar propriu dotat din duș, vas WC și lavoar. Clădirea va dispune de locuri de parcare.

Prin proiectul „Construim pentru educație: Cămine studențești ale viitorului”  se urmărește atingerea a trei obiective specifice: Construcția unui nou spațiu de cazare în cadrul Universității de Vest din Timișoara care va respecta obiectivul privind necesarul de energie primară cu cel puțin 20% mai mic decât cerința pentru clădirile nZEB plus, contribuind la creșterea calității vieții generațiilor viitoare; Crearea unui spațiu modern și a unui mediu de învățare performant în cadrul Universității de Vest din Timișoara, pentru a combate accesul limitat la educație al studenților, în special a celor proveniți din medii socio-economice defavorizate; Construcția a 162 de locuri de cazare în campusul Universității de Vest din Timișoara, dintre care 65 locuri de cazare (40%) pentru studenții proveniți din medii defavorizate, pentru asigurarea dimensiunii sociale și incluzive a învățământului superior.

Proiectele cu finanțări PNRR contribuie la creșterea Timișoarei universitare. Prin cele trei obiective ale proiectului realizat de UVT cu finanțare PNRR „Construim pentru educație: Cămine studențești ale viitorului”  vom asigura în mod complementar atât realizarea unui ecosistem de cazare studențească prin care să fie asigurată calitatea vieții, cât și reducerea necesarului de energie electrică, la care se adaugă și prioritizarea studenților proveniți din medii socio-economice defavorizate, până la 40% din noua capacitate de cazare. Este un proiect ambițios și inovator, amplasat în Ghiroda, viitor hub de utilități academice și de cercetare, satelit universitar în ascensiune, important pentru strategia de creștere metropolitană a Timișoarei în următorii ani.”, spune rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea:

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Adi Bărar are acum statuie în Parcul Alpinet. Aceasta deschide Aleea Muzicienilor

După trei ani de așteptare, în Parcul Alpinet din Timișoara a fost dezvelită statuia cunoscutului…

4 ore ago

Pensionarii pot beneficia de sprijin pentru obținerea adeverințelor necesare recalculării pensiilor

Cele mai mari probleme pe care pensionarii le au atunci când doresc recalcularea pensiilor, prin…

6 ore ago

Județul Timiș ajută la înlăturarea efectelor inundațiilor din Galați

Prin eforturile celor de la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Timiș, Arhiepiscopiei Timișoara și…

7 ore ago

Nou proiect internațional la UPT! De această dată vorbim germană

După cursurile de limbă japoneză, urmează cele de germană. În perioada 17-20 septembrie 2024, Universitatea…

10 ore ago

Spaniolii de la FCC Construcction vor face calea ferată spre Aeroportul Internațional Timișoara

În urma licitației organizate, spaniolii de la FCC Construcction au fost desemnați câștigători ai contractului…

12 ore ago

Copii rătăciți în drum spre casă, când au plecat de la școală! Apelul Poliției Locale

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației, aflați în patrulare în zona I.C. Brătianu, au…

13 ore ago