Cultura

Casa de Cultură Timișoara confirmă, Ruga Bănățeană ”laică” are loc pe 6 octombrie

Organizatorii Rugii Bănățene a Timișoarei, cel puțin partea artistică revin și confirmă că acțiunile ”amânate” în ziua când evenimentul ar fi trebuit să aibă loc, cu ocazia Hramului Catedralei Mitropolitane, va avea loc, aceasta pe 6 octombrie. Desigur, cu această ocazie va avea loc și evenimentul ”lipit” de Ruga Bănățeană, manifestarea numită Ziua Minorităților, care e programată cu o zi înainte, pe 5 octombrie.

Probabil după ce și-au dat seama că anunțul de ”amânare” a rugii nu a fost deloc unul normal, cei de la Casa de Cultură au acum grijă să precizeze mai bine despre ce e vorba, precizând că s-a amânat ”componenta laică” a rugii, deși așa ceva nu a mai avut loc la vreo rugă din Banat.

”Din cauza vremii ostile, cu ploaie și temperaturi scăzute, în weekendul din 14-15 septembrie, când ar fi trebuit să aibă loc Ruga Timișoarei, am amânat componenta laică a acesteia – jocul de Rugă, precum și Ziua Minorităților Etnice, până pe 5-6 octombrie, pentru a păstra, în măsură cât mai mare, programul anunțat inițial. Praznicul Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș s-a desfășurat conform rânduielii Bisericii și programului alcătuit de Mitropolia Banatului”, spun cei de la Casa de Cultură.

Cum ”amânarea” nu a fost deloc primită bine de publicul larg, acum instituția ține să precizeze că respectă obiceiurile și tradiția Banatului.

”Încredințând publicul timișorean de întregul nostru respect pentru obiceiurile și tradiția Banatului, precum și de dorința de a-l pune mereu în centrul atenției noastre, îl invităm la activitățile pregătite de Ruga Timișoarei și Ziua Minorităților, care încheie stagiunea noastră în aer liber din Parcul Rozelor”, mai precizează cei de la Casa de Cultură.

Revenind la acțiunile reprogramate, aveți mai jos programul integral al celor două zile.

 

ZIUA MINORITĂȚILOR

Sâmbătă, 5 octombrie 2024, Parcul Rozelor

(eveniment reprogramat, din cauza condițiilor meteo). Sărbătorim împreună cu ucraineni, nemți, unguri, sârbi, bulgari, evrei și cu toți cei cu care împărțim pământul binefăcător al Timișoarei, de veacuri sau din vremuri mai noi.

 

SCENA SECUNDARĂ

12:00 – Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, atelier cu păpuși

13:00 – Teatru pentru Toți, „Călătorie în timp” , spectacol pentru copii

14:00-17:00 – Ateliere de dansuri din folclorul etniilor

PIAȚA UNIRII

17:00 – Parada costumelor populare

 

SCENA MARE

17:30 – Spectacol Participă: Ansamblul „Kruna” din Sânmartinul Sârbesc, grupul „Die Lustigen Lenauschüler“, al Liceului Teoretic „Nikolaus Lenau” Timișoara, Ansamblul „Vergissmeinnicht” din Buziaș, grupul „Banater Kranz”, al Forumului Democrat al Germanilor din Timișoara, Ansamblul bulgăresc „Slavjak”, ansamblul „Zoloti Druzii” din Știuca și grupul vocal-instrumental „Trio Hrin”, ale Filialei Timiș a Uniunii Ucrainenilor din România, Ansamblul „Eszterlánc”, Ansamblul „Kèkibolya” din Sânnicolau -Mare, Ansamblul „Lulughi Shukar”, Corul „Shalom”

INVITAȚI SPECIALI: Ștefan von Korch (tenor) & Elvis Buruiană (acordeon); RE-UNIT, spectacol realizat de Școala de Circ

CORTURILE CREATIVE

15:00-17:00 – Atelier de povești

15:00-17:00 – Atelier de pictat obiecte cu motive etno specifice

15:00-17:00 – Ateliere specifice din meșteșugurile etniilor

15:00-17:00 -Atelier de bricolaj decorativ

 

LA PLIMBARE

12:00-16:00 – Plimbări muzicale cu vaporetto (plecarea de la stația Catedrală)

 

RE-UNIT, spectacol realizat de Școala de Circ. Extrem de actual, condimentat cu momente de echilibru pe fir, acrobație, foc, silk aerian, dans și biciclete răzlețe, spectacolul RE-UNIT descrie realitatea din comunitățile care găzduiesc diferite culturi și în care care arta joacă un rol esențial în crea legături. Este povestea unei aglomerații urbane în care cuvântul, cel care „vorbește toate limbile” are putere absolută. Asta până într-o zi, când o fetiță pasionată de arta expresiei înțelege totul fără cuvinte, prin limbaj non-verbal. Se joacă, dansează și interacționează cu toată lumea. Cu timpul, tot mai mulți oameni descoperă universul ei și bucuria de a fi împreună, în ciuda diferențelor. Astfel, se creează o comunitate în care se îmbină armonios diferite forme de expresie: teatrul, dansul, circul, muzica… Iar cuvântul devine Cuvânt și începe să ajute oamenii să învețe limba celuilalt.

Concept: Școala de Circ (Imre Nagy, Raluca Nagy) ; Muzica: Deelow Bassology & Benson Joel ; Participă: Ionuț Pîrvulescu, Ioan Codrea, Iain Napier, Antonia Luțaș, Rania Bădina, Matei Crișan, Eva Nagy, Egon Bădina, Dara Nagy, Lina Nagy, Claudia Bocșan, Anabelle Vuillet, Iana Damaschin-Țecu, Sarah Mesaros, Sofia Ursica ; Invitat special: Anais Bădina, protagonistă a show-ului „Românii au talent”, 2024; Invitați: Școala de street-dance „Flavours Studio” ;

ŞTEFAN VON KORCH (Tenor): Cu o carieră națională şi internaţională remarcabilă, Ştefan von Korch a debutat, în această vară, în „Carmina Burana”, pe scena prestigiosului Festival „Palermo Classica”. A cântat alături de Orchestra „Reino de Aragon”, în Spania, apoi a fost invitat în recital, la Lipova Symphonic City, de la Sfânta Maria Radna. De asemenea, el este amfitrionul seriei de concerte „Musical Extravaganza”, organizate lunar, în capitală. Tot în acest an a interpretat, pe scena Filarmonicii din Târgu-Mureş, lucrarea vocal-simfonică „Stabat Mater”, una dintre bijuteriile repertoriului lui Rossini; a performat în „Carmina Burana”, la Craiova Summer Fest, dar şi la Opera din Iaşi, în rolul Camille „de Jolidon”, în „Văduva veselă 2.0”, pusă în scenă de Andrei Șerban, şi la Opera Națională Română din Timişoara, în aceeași operetă. Alte roluri de marcă în opere şi operete, interpretate pe mari scene din România: „Bărbierul din Sevilla”, „Elixirul dragostei” şi „Falstaff” (Opera Naţională Bucureşti), „Rigoletto”, „Văduva veselă” şi „Văduva veselă 2.0” (Opera Naţională din Iaşi), „I Puritani”, „Rigoletto” şi „Bărbierul din Sevilla” (Opera Română Cluj-Napoca). În 2022 a interpretat rolul titular în premiera europeană a spectacolului „Traiano in Dacia”, de Giuseppe Nicolini, pusă în scenă la Opera Română din Cluj-Napoca, dar și cea mai înaltă partitură scrisă pentru voce masculină, în opera „La Sonnambula”, de Bellini (2018), şi „Messa di Gloria”, de Rossini (2019), pe scena Sălii Radio din Bucureşti.

Parteneri: Uniunea Sârbilor din România, Forumul Democrat al Germanilor din Banat, Asociația Comunitară pentru Banat, Comunitatea Evreilor Timișoara, Uniunea Bulgară din Banat, Uniunea Ucrainienilor din România – Filiala Timiş, Centrul de Resurse pentru Regenerare Urbană, Asociația „Cârlibaba” Dudeștii Noi, Eszterlanc Timișoara, U.D.M.R., Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”.

RUGA TIMIȘOAREI

Duminică, 6 octombrie 2024, Parcul Rozelor

(eveniment reprogramat, din cauza condițiilor meteo)

12:30, Catedrala Mitropolitană-Parcul Rozelor: Ruga copiilor (micul alai de Rugă); Invitat: Asociația „Teatrul pe Roți”

 

SCENA SECUNDARĂ

13:00 – Masa cu melșpaisuri

15:00 – „Iovan Iorgovan”, producție proprie

16:00 – „Ieduțul răsfățat”, Teatrul Magic Oz

 

SCENA MARE

13:15 – Ruga copiilor (spectacol Ansamblul „Timișul” Tineret și ansambluri folclorice de tineret din Timișoara din zona periurbană); Soliști: Sara Sdic, Sara Vasilescu, Antonia Oltean și Medeea Vinereanu

17:00 – Spectacol Ansamblul „Timișul”

17:45 – Joc de Rugă

Intro: Ateliere de dansuri din Banat; Soliști: Carmen Popovici-Dumbravă, Zorica Savu, Nicu Novac, Dumitru Teleagă, Liliana Laichici, Otilia Duma, Cornel Brici, Denisa Gavriluț-Pârvoni, Dorinel Gavriluț-Pârvoni, Ana-Gabriela Coțe, Ana-Maria Moldovan, Alexandra Acs, David Crișan, Bianca Opăriuc, Maria Șaptebani, Petronia Belean.; Dirijor: Nicolae Baniciu; Coregrafi: Ciprian David, Maria Topciov și Doina Susan

 

CORTURILE CREATIVE

15:00-17:00 Atelier de lectură pentru copii, despre Sf. Iosif cel Nou de la Partoș; Coordonator: Florina Jinga

15:00-17:00 Atelier de pictat obiecte cu motive tradiționale românești; Coordonator: Livia Mateiaș

15:00-17:00 Atelier de icoane pe sticlă; Coordonator: Attila Bajko

15:00-17:00 Atelier de macrame; Coordonator: Daniela Epure

LA PLIMBARE

12:00-16:00 Plimbări muzicale cu vaporetto (stația Catedrală)

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Ridicarea noului stadion din Calea Buziașului a ajuns la un sfert din total/FOTO

Un sfert din lucrările la noul stadion din Calea Buziașului au fost finalizate.  Construcția avansează…

4 ore ago

“UVT Liberty Marathon” modifică, sâmbătă şi duminică, traseele mai multor linii STPT

În perioada 28 – 29 septembrie, între orele 05:00 – 18:00, va avea loc evenimentul…

8 ore ago

Tânăr și fără minte: prins de mai multe ori circulând fără permis. Îl paște închisoarea

Nu a învățat din greșeli. La data de 26 septembrie, polițiștii Secției 12 Rurale Periam…

8 ore ago

Pregătiri de „ciclon”! Va intra prin Vest însă în alte regiuni va ploua mai mult

O furtună va lovi România începând din weekend, conform ANM. Temperaturile vor scădea de la…

9 ore ago

Timișul are din nou post de administrator public. Cel mai probabil viitor ocupant, un cunoscut om politic local

Consilierii județeni timișeni au corectat, în ultima ședință de plen, soluția neortodoxă adoptată pentru a…

9 ore ago

Universitatea de Vest lansează un nou curs postuniversitar inedit, cu specializare în Asistență Socială Militară

Departamentul de Asistență Socială de la Facultatea de Sociologie și Psihologie din UVT organizează înscrieri,…

9 ore ago