Opinii

Elena Lasconi şi USR, separaţi, dar complementari. Marea miză pentru USR în campania pentru prezidenţiale

Indiscutabil urmează una dintre cele mai imprevizibile şi probabil spectaculoase campanii electorale pentru prezidenţiale, în care cinci candidaţi au şansele lor să ajungă în turul II, iar neprevăzutul va continua şi acolo. Suflul cel mai nou din această campanie îl aduce însă Elena Lasconi, personaj relativ nou în politică şi dinafara sistemului. Unii sociologi o dau cu mari şanse inclusiv să-l întreacă pe Marcel Ciolacu în primul tur, misiune care, personal, mi se pare imposibilă. Având în spate o foarte bună organizare de partid, o infernală mașinărie propagandistică (sigur, poate lipseşte Marius Pieleanu acum, aşa cum nu mai e Alfred Bulai la PNL), dar şi televiziunile infractorilor, Ciolacu nu are cum să rateze turul II.

Dar Lasconi are avantaje certe faţă de principalii contracandidaţi, avantaje care ar conta mult la un electorat care nu-şi dă votul pentru patru beri, cinci mici şi nişte găleţi cu zahăr şi făină. Atfel, Lasconi n-a cerut certificat de revoluţionar pentru că ar fi participat la inexistenta revoluţie din… Buzău. Certificat venit la pachet cu apartament, spaţii comerciale, terenuri, indemnizaţie etc. Şi nici n-a mers la vânătoare cu terorişti. Elena Lasconi n-a scris o carte despre un o bătălie la care nu a participat, nu a plagiat un doctorat şi nici n-a pus întreaga justiţie să acopere plagiatul. Şi da, nu a fost „garantată” de Vanghelie, n-a mers pe şest la Moscova înainte de alegeri şi nici n-a fost catalogată de propriul şef de partid drept „Prostănacă”. Şi încă o chestiune care ar trebui să conteze, inclusiv pentru electoratul care se bate cu pumnii în piept din patriotism. Lasconi vorbeşte corect limba romănă, nu o stâlceşte în infinite dezacorduri gramaticale şi nici nu se împiedică în nenumărate „ă”-uri. Ori un om care vrea să conducă România, nu ar trebui să-i cunoască în primul rând limba? Proiect de ţară? Nimeni nu are cu adevărat.

Dar care e problema reală pe care Lasconi trebuie să o rezolve pentru a performa în alegeri? Sincer, începutul campaniei electorale a Elenei Lasconi mi s-a părut grotesc. Un amalgam de cruci, icoane, ţipurituri, concerte, poale în cap, un continuu one woman show. Un fel de Firea, dar fără răutatea nativă a acesteia din urmă. Sau dacă vreţi, un Rareş Bogdan în fustă, dar fără ceas de sute de mii de euro şi fără… atâta ruj precum vajnicul şi evlaviosul PNL-ist. De un populism uneori vomitiv, campania Elenei Lasconi era adresată aceloraşi caverne în care umblă după voturi AUR, PSD, Şoşoacă, dar şi o bună parte a PNL-ului. Adică exact opusul electoratului mai educat al USR. Dar aşa cum de la sublim la ridicol se spune că e un singur pas, şi pe sensul invers ar putea fi aceeaşi distanţă.

În mod cert această poziţionare şi discrepanţă au produs iniţial un şoc în USR Evident că au existat unele nemulţumiri în partid, s-au produs unele mişcări interne, exagerate însă de media ostilă USR. Aceste disensiuni încep să fie amortizate, poate şi pentru faptul că Lasconi a renunţat la multe din exagerările iniţiale. Rămâne însă percepţia că Lasconi nu ar avea sprijinul USR, aşa cum comentat recent şi colegul Eugen Sasu.

Personal nu cred că situaţia este chiar aşa. Mai degrabă avem de-a face cu două campanii separate, fiindcă sunt targetate două electorate distincte. Lasconi îşi face în continuare jocul ei, se adresează unui alt electorat decât cel al USR, încearcă să rupă de peste tot. Ori în acest demers, USR nu are ce căuta în spatele ei, ba dimpotrivă, ar face rău.

Sarcina USR este să convingă propriul electorat să vină lângă Lasconi. Şi mă refer inclusiv la electoratul larg al USR, cel care cuprinde şi Reper şi alţii. Dacă la europarlamentare aduni scorurile ADU cu Reper şi ale independenţilor Nicu Ştefănuţă şi Vlad Gheorghe se ajunge la aproximativ 17%. Nu cred că PMP şi Forţa Dreptei au adus mai mult de un procent la construcţia ADU. Din contra, asocierea cu cele două formaţiuni conservatoare i-a costat pe USR-işti, multe voturi plecând la Reper şi independenţi. Sau unii au stat acasă.

Aici e marea problemă, să nu se repete episodul de la europarlamentare, ca USR-iştii să nu o voteze pe Lasconi, considerând-o prea conservatoare. Poate aduce USR propriul electorat alături de cel adus pe „persoană fizică” de Elenei Lasconi? Un nod gordian pe care USR trebuie să-l desfacă. Şi, mă repet, nu e vorba de disensiuni, drumuri separate, ci de complementaritate, de-a integra două electoarte distincte. Va reuşi USR asta, Lasconi are mari şanse să intre în turul II, iar odată ajunsă în finală, ar putea ajunge prima preşedintă a României.

 

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Nou proiect internațional la UPT! De această dată vorbim germană

După cursurile de limbă japoneză, urmează cele de germană. În perioada 17-20 septembrie 2024, Universitatea…

3 ore ago

Spaniolii de la FCC Construcction vor face calea ferată spre Aeroportul Internațional Timișoara

În urma licitației organizate, spaniolii de la FCC Construcction au fost desemnați câștigători ai contractului…

4 ore ago

Copii rătăciți în drum spre casă, când au plecat de la școală! Apelul Poliției Locale

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației, aflați în patrulare în zona I.C. Brătianu, au…

6 ore ago

Nu a ținut distanța corespunzătoare în mers și a intrat în… spital

Neatenția la volan continuă să bage oameni în spital. Așa s-a întâmplat și marți dimineața.…

6 ore ago

Se montează noi semne de circulație pe Centura Sud Timișoara/FOTO

La scurt timp de la deschiderea circulației rutiere pe Centura Sud, Direcția Regională de Drumuri…

7 ore ago

Timișul Șag și-a adus antrenor

Pentru prima dată în istorie în Liga 3, Timișul Șag s-a despărțit de vechiul antrenorul…

8 ore ago