Elena Lasconi şi USR, separaţi, dar complementari. Marea miză pentru USR în campania pentru prezidenţiale

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Indiscutabil urmează una dintre cele mai imprevizibile şi probabil spectaculoase campanii electorale pentru prezidenţiale, în care cinci candidaţi au şansele lor să ajungă în turul II, iar neprevăzutul va continua şi acolo. Suflul cel mai nou din această campanie îl aduce însă Elena Lasconi, personaj relativ nou în politică şi dinafara sistemului. Unii sociologi o dau cu mari şanse inclusiv să-l întreacă pe Marcel Ciolacu în primul tur, misiune care, personal, mi se pare imposibilă. Având în spate o foarte bună organizare de partid, o infernală mașinărie propagandistică (sigur, poate lipseşte Marius Pieleanu acum, aşa cum nu mai e Alfred Bulai la PNL), dar şi televiziunile infractorilor, Ciolacu nu are cum să rateze turul II.

Dar Lasconi are avantaje certe faţă de principalii contracandidaţi, avantaje care ar conta mult la un electorat care nu-şi dă votul pentru patru beri, cinci mici şi nişte găleţi cu zahăr şi făină. Atfel, Lasconi n-a cerut certificat de revoluţionar pentru că ar fi participat la inexistenta revoluţie din… Buzău. Certificat venit la pachet cu apartament, spaţii comerciale, terenuri, indemnizaţie etc. Şi nici n-a mers la vânătoare cu terorişti. Elena Lasconi n-a scris o carte despre un o bătălie la care nu a participat, nu a plagiat un doctorat şi nici n-a pus întreaga justiţie să acopere plagiatul. Şi da, nu a fost „garantată” de Vanghelie, n-a mers pe şest la Moscova înainte de alegeri şi nici n-a fost catalogată de propriul şef de partid drept „Prostănacă”. Şi încă o chestiune care ar trebui să conteze, inclusiv pentru electoratul care se bate cu pumnii în piept din patriotism. Lasconi vorbeşte corect limba romănă, nu o stâlceşte în infinite dezacorduri gramaticale şi nici nu se împiedică în nenumărate „ă”-uri. Ori un om care vrea să conducă România, nu ar trebui să-i cunoască în primul rând limba? Proiect de ţară? Nimeni nu are cu adevărat.

Dar care e problema reală pe care Lasconi trebuie să o rezolve pentru a performa în alegeri? Sincer, începutul campaniei electorale a Elenei Lasconi mi s-a părut grotesc. Un amalgam de cruci, icoane, ţipurituri, concerte, poale în cap, un continuu one woman show. Un fel de Firea, dar fără răutatea nativă a acesteia din urmă. Sau dacă vreţi, un Rareş Bogdan în fustă, dar fără ceas de sute de mii de euro şi fără… atâta ruj precum vajnicul şi evlaviosul PNL-ist. De un populism uneori vomitiv, campania Elenei Lasconi era adresată aceloraşi caverne în care umblă după voturi AUR, PSD, Şoşoacă, dar şi o bună parte a PNL-ului. Adică exact opusul electoratului mai educat al USR. Dar aşa cum de la sublim la ridicol se spune că e un singur pas, şi pe sensul invers ar putea fi aceeaşi distanţă.

În mod cert această poziţionare şi discrepanţă au produs iniţial un şoc în USR Evident că au existat unele nemulţumiri în partid, s-au produs unele mişcări interne, exagerate însă de media ostilă USR. Aceste disensiuni încep să fie amortizate, poate şi pentru faptul că Lasconi a renunţat la multe din exagerările iniţiale. Rămâne însă percepţia că Lasconi nu ar avea sprijinul USR, aşa cum comentat recent şi colegul Eugen Sasu.

Personal nu cred că situaţia este chiar aşa. Mai degrabă avem de-a face cu două campanii separate, fiindcă sunt targetate două electorate distincte. Lasconi îşi face în continuare jocul ei, se adresează unui alt electorat decât cel al USR, încearcă să rupă de peste tot. Ori în acest demers, USR nu are ce căuta în spatele ei, ba dimpotrivă, ar face rău.

Sarcina USR este să convingă propriul electorat să vină lângă Lasconi. Şi mă refer inclusiv la electoratul larg al USR, cel care cuprinde şi Reper şi alţii. Dacă la europarlamentare aduni scorurile ADU cu Reper şi ale independenţilor Nicu Ştefănuţă şi Vlad Gheorghe se ajunge la aproximativ 17%. Nu cred că PMP şi Forţa Dreptei au adus mai mult de un procent la construcţia ADU. Din contra, asocierea cu cele două formaţiuni conservatoare i-a costat pe USR-işti, multe voturi plecând la Reper şi independenţi. Sau unii au stat acasă.

Aici e marea problemă, să nu se repete episodul de la europarlamentare, ca USR-iştii să nu o voteze pe Lasconi, considerând-o prea conservatoare. Poate aduce USR propriul electorat alături de cel adus pe „persoană fizică” de Elenei Lasconi? Un nod gordian pe care USR trebuie să-l desfacă. Şi, mă repet, nu e vorba de disensiuni, drumuri separate, ci de complementaritate, de-a integra două electoarte distincte. Va reuşi USR asta, Lasconi are mari şanse să intre în turul II, iar odată ajunsă în finală, ar putea ajunge prima preşedintă a României.

 

 

Autor
Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

17 comentarii pentru acest articol

Target whoo a spus: (septembrie 13th, 2024 at 08:42 )

S-a ras de vela și popescu energie ca au studiat la lugoj la dragan păi madame lasconi cu ecologica din deva e de râsul…vai de mine

Daniel a spus: (septembrie 13th, 2024 at 09:00 )

Elena Lasconi este de departe cel mai cameleonic candidat iar o parte din electoratul ei va ajunge să fie dezamăgit de alegerea făcută mai ales că aceasta se ferește să tranșeze anumite subiecte ceea ce crează ambiguitate și ridică semne de întrebare cu privire la adevăratele ei convingeri.
Norocul ei este că la aceste alegeri candidații sunt extrem de indezirabili și astfel este o variantă pentru primul tur deoarece în cazul de față rundele electorale trebuie tratate tur cu tur, în funcție de rezultate pentru că o opțiune clară nu se regăsește.

Kata a spus: (septembrie 13th, 2024 at 09:33 )

@Target whoo, exista niste diferente majore:
Casatorita la 18 ani si cu un copil (daca am inteles bine singura in perioada respectiva), nu avea cum sa plece din orasul natal, fara locuinta si ajutor pentru copil, sa faca o facultate de top…

NEW a spus: (septembrie 13th, 2024 at 11:17 )

S-ar putea sa aveti dreptate si aceasta sa fe strtategia de campanie a doamnei Lasconi, care trebuie sa tina „la distanta” imaginea USR construita de moguliziuni, presa si media bine platite din bani publici, care uita cu o regularitate alarmanta sa puna semnul de „publicitate politica” pe articole. Sau poate pentru denigrare politica nu e necesar simbolul de publicitate? Publicitatea o fac pentru ca sunt platit, iar executiile de dragul mirosului de sange?

liviu a spus: (septembrie 13th, 2024 at 11:39 )

Ino esti un bun jurnalist.Nutica nu stie carte , Nici Lenuta dictatorului nu stia si totusi a condus tara alaturi de geniul Carpatilor pina ce s-a prabusit totul .

Zdreanță a spus: (septembrie 13th, 2024 at 11:46 )

Lasconi este cel mai probabil un produs de laborator.Distrugerea imaginii de ansamblu a celor două partide mari prin ultima guvernare psd+pnl marca klaus a dus la apariția candidatului de dreapta Lasconi.România este o republică semiprezidențială care în ultimii 20 de ani a fost condusă sub papuc prezidențial ,fapt ce dă alegerilor prezidențiale o importanță deosebită. Lasconi este de luat în calcul deoarece românii sunt impresionați de,,candidați noi” puțin cosmetizați pentru a genera o conjunctură favorabilă obținerii de voturi.Să nu uităm de apariția surprinzătoare a foștilor candidați de dreapta care au ajuns prin metode asemănătoare președinții României.

Regie 2 a spus: (septembrie 13th, 2024 at 12:16 )

Totuși, Elena Lasconi a dat examenul de licență la ASE București, din câte se pare, nu la Universitatea de Dânsa-ntr-ânsa din Lugoj.

Nemo a spus: (septembrie 13th, 2024 at 12:58 )

Hai să ” ne râdem”.
Eu personal am crezut în 2020 că în USR sunt tineri din multinaționale, școliți in tara și cu studii în afară, când ce să vezi? În spatele lui Drulă, Radu Miruță, Dragoș Mihalache erau proptiți unii ca Raul Trifan, Nicu Fălcoiu, acum și Leana Lăsconi, nu cosmetizat Lasconi, cu facultatea făcută la Vadu lat, cu examen de licență cu diploma la ASE, dar susținut într-o sală de mese de la Cuprumin Deva.
Să ne înțelegem, că și ăia de la Herculane, primeau diplome de licență pe la Universitatea din Craiova, până a fwutut Stana Izbașa meciul sau la Academia de poliție, dar examenul în sine și susținerea lucrării de licență se făcea în atelierul de tinichigerie al fostului autoservice din Herculane.
Așa cu diplomele de ASE ale absolvenților de la Universitatea Harvard din Deva.
Să ne enumere doamna Lăsconi unu sau doi colegi de facultate.
Pun pariu că a făcut-o la fără frecvență sau cu frecvență redusă.
Trăim în țară sfertodocților, în care bou la bou rage și prost la prost trage.

Marin a spus: (septembrie 13th, 2024 at 15:17 )

Problema nu-i unde-a făcut și unde-a dat examenul de diplomă, ci dac-a mințit! Obligația ei e să producă public dovezi (diploma). Chiar dacă-i obținută la distanță sau frecvență redusă. Există mai mulți domni, grei de funcții, grei în influență, care făceau studii la zi la București în timp ce erau ocupați 16 ore/zi la Timișoara. Și nu sunt din USR. Unii chiar din Timișoara și Timiș. Nu-i greu de căutat exemple.
În parlamentul UK pot ajunge casnice și șoferi, dar la noi pereții parlamentului sunt stropiți de sus până jos cu doctoreală și glazurați cu masterate de siguranță națională! De-aia noi avem o democrație adevărată, iar englezii sunt niște troglodiți. De americani, ce să mai spunem, cu președinții lor fermieri, cântăreți la saxofon, actori etc.?

andreea a spus: (septembrie 13th, 2024 at 15:36 )

Mult Succes Lasconi!

Edit, uite cum vine cainii de serviciu de hAUR si PSDNO in comentarii.

Lasconi presedinte! a spus: (septembrie 13th, 2024 at 15:51 )

Ciuca si gogosarul rasufla usurati, mai spera la turul 2.

Si unul cu scoala ajutatoare dar cinstit ar face mai multe pt Romania decat hotii ciuca ciolacu geoana simion sosoaca etc. E misto ca toti se raporteaza la Lasconi, semn bun.
Corigenta USR e mai enervanta decat hotia PSDPNL. De fapt, amandoua.

Daniel a spus: (septembrie 13th, 2024 at 16:10 )

@Zdreanta

A inceput si Semeon sa dea cate 10 RON/comentariu din marele program de 35.000 euro?

Zdreanță a spus: (septembrie 13th, 2024 at 17:22 )

USR-iști se trezesc mai târziu și datorită faptului că gândesc prea mult.Ei au spiritul de sacrificiu în sânge, sunt deținătorii adevărului absolut doar că niciodată nu au avut un lider al lor.Sunt un fel de vioară a doua,fiind folosiți doar la nevoie.Ei doresc o țară ca afară nimic mai mult .Toți cei care nu împărtășesc cu ei doctrina sunt fie cu Haur fie cu Posede.Pentru trompetele de serviciu care sunt zgomotoase la realitatea din teren legată de calitatea candidaților la președinție recomand schimbarea dioptriilor.

Wanda89 a spus: (septembrie 13th, 2024 at 19:33 )

@Marin
Total de acord cu cele spuse de tine.

dan a spus: (septembrie 14th, 2024 at 10:51 )

impresia unuia din exterior e ca lasconi nu e ce trebuie pt presedinte: pur si simplu e o palarie prea mare pt ea si femeia poate contribui mai bine la bunul mers al societatii pe alte paliere. In opinia mea e mai putina buna decat geoana sau ciolacu, dar mai buna ca ciuca.

Jack a spus: (septembrie 14th, 2024 at 12:09 )

Muiere presedinte?? Ma laasi…!

@dan a spus: (septembrie 14th, 2024 at 13:10 )

Dacă ești fan șosete flaușate, purtate (3 zile) vara, la costum, atunci da, Ciolacu e mai bun ca Elena Lasconi. Și dacă ai măcar o filmuleț (eventual o fotografie datată) cu Geoană lucrând la teză, în bibliotecă, atunci da, și Geoană e mai bun ca Lasconi. (Nu că Lasconi ar apărea în rândul trei în spatele lui Steve Jobs la lansări de produse, dar pentru oarece echilibrare).

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

iuliustown-primark

Politica vezi arhiva Politica

Liberalii timișeni au votat, alături de colegii din întreaga țară, în unanimitate, să îl trimită pe Ciucă în lupta pentru funcția de președinte

Nicolae Ciucă a fost desemnat oficial candidatul PNL la funcția de președinte al României. Filiala Timiș ne anunță, la o zi de la eveniment, despre acest lucru și că la ședința respectivă au participat aproape 1.200 de delegați liberali din toată țara, printre care s-au aflat și delegația liderilor din Timiș, fără a preciza despre...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liberalii timișeni au votat, alături de colegii din întreaga țară, în unanimitate, să îl trimită pe Ciucă în lupta pentru funcția de președinte
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Spaniolii de la FCC Construcction vor face calea ferată spre Aeroportul Internațional Timișoara

În urma licitației organizate, spaniolii de la FCC Construcction au fost desemnați câștigători ai contractului pentru realizarea unei căi ferate care să lege Aeroportul Internațional Timișoara de oraș, conform Economedia.ro. În total au fost depuse cinci oferte, iar suma alocată este de aproximativ 300 de milioane de lei. Deocamdată nu au fost depuse contestații la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Spaniolii de la FCC Construcction vor face calea ferată spre Aeroportul Internațional Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

După trei ani de așteptare, în Parcul Alpinet din Timișoara a fost dezvelită statuia cunoscutului artist Adi Bărar. Fostul lider al formației Cargo, decedat în 2021, este acum prezent în parcul de pe malul Begăi. Statuia ”Adi Bărar – Marea Trecere” a fost realizată, la inițiativa lui Corneliu Vaida, de către Lidia Saskia Menczel și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Adi Bărar are acum statuie în Parcul Alpinet. Aceasta deschide Aleea Muzicienilor
Cele mai mari probleme pe care pensionarii le au atunci când doresc recalcularea pensiilor, prin includerea a diferite sporuri sau prime care inițial nu erau incluse în baza de calcul, se referă la adeverințele care să dovedească acest lucru. Soluția, arhiva angajatorului, una care poate mai e la sediul acesteia, poate a ”plecat” spre o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pensionarii pot beneficia de sprijin pentru obținerea adeverințelor necesare recalculării pensiilor
Prin eforturile celor de la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Timiș, Arhiepiscopiei Timișoara și Apelor Române Banat, județul Timiș vine în ajutorul sinistraților și a gospodăriilor afectate de inundațiile de zilele trecute, din județul Galați. Cinci pompieri, două autocamioane, cu două buldoexcavatoare pleacă spre zona afectată, pentru a ajuta la înlăturarea efectelor inundațiilor. Așadar,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Județul Timiș ajută la înlăturarea efectelor inundațiilor din Galați
După cursurile de limbă japoneză, urmează cele de germană. În perioada 17-20 septembrie 2024, Universitatea Politehnica Timișoara găzduiește prima ediție a Școlii germane de toamnă, un eveniment educațional și cultural destinat studenților din România, Serbia și Ungaria. Organizat în colaborare cu Serviciul German de Schimb Academic (DAAD), evenimentul se desfășoară în limba germană și se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nou proiect internațional la UPT! De această dată vorbim germană
În urma licitației organizate, spaniolii de la FCC Construcction au fost desemnați câștigători ai contractului pentru realizarea unei căi ferate care să lege Aeroportul Internațional Timișoara de oraș, conform Economedia.ro. În total au fost depuse cinci oferte, iar suma alocată este de aproximativ 300 de milioane de lei. Deocamdată nu au fost depuse contestații la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Spaniolii de la FCC Construcction vor face calea ferată spre Aeroportul Internațional Timișoara
Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației, aflați în patrulare în zona I.C. Brătianu, au identificat în cursul după-amiezii de ieri, în jurul orei 14.00, un copil în vârstă de 9 ani care era speriat că s-a pierdut și nu știa cum să ajungă acasă. Imediat, acesta a fost preluat de polițiștii locali care au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Copii rătăciți în drum spre casă, când au plecat de la școală! Apelul Poliției Locale
La scurt timp de la deschiderea circulației rutiere pe Centura Sud, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara a demarat montarea de noi semne de circulație pe noua șosea. În zilele de după inaugurare au avut loc deja mai multe accidente. ”Pe VTM au fost montate indicatoare rutiere suplimentare, pentru siguranța traficului. Respectaţi semnificația indicatoarelor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează noi semne de circulație pe Centura Sud Timișoara/FOTO
Pentru prima dată în istorie în Liga 3, Timișul Șag s-a despărțit de vechiul antrenorul după prima etapă, Srdjan Luchin, fostul jucător de la Poli alegând să plece, după 0-1 cu Viitorul Arad. A urmat apoi un 1-6, mult mai sever decât o arată scorul cu CSC Ghiroda, dar și un 4-1, consființit după pauză...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul Șag și-a adus antrenor
Duminică, la Otelec va avea loc evenimentul „Picnic în Pusta Banatului”, organizat de primăria din localitatea timișeană. Societatea de Transport Public Timișoara asigură accesul timișorenilor la acțiune, cu ajutorul unui vaporaș. Pe Bega. Duminică, 22 septembrie 2024, S.T.P.T. anunță că va asigura transportul spre Otelec pentru toți cei care doresc să participe la evenimentul organizat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Veniți la Picnic în Pusta Banatului, STPT vă duce cu vaporașul la Otelec
Top