Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir și făcătorul de minuni din Tesalonic, este prăznuit de Biserica Ortodoxă în ziua de 26 octombrie. Sfântul a trăit în vremea împăraților Diocletian și Maximian, fiind cunoscut pentru viața sa plină de curățenie și pentru credința sa puternică.
În acea perioadă, împărații se temeau de cei care le puteau distruge autoritatea propovăduind creștinismul. Maximian l-a aruncat pe Sfântul Dimitrie în temniță pentru a-l ține la distanță de poporul care ar fi putut fi influențat de învățăturile sale. Tot în acea vreme, împăratul se lăuda cu un supus al sau, Lie, despre care spunea că era cel mai puternic om de pe pământ, invitându-i pe curajoși să-l confrunte. Un tânăr creștin, Nestor, a vrut să se lupte cu Lie, așa că a mers la temnița în care era închis sfântul, pentru a-I cere binecuvântarea. Dimitrie l-a însemnat cu semnul crucii pe frunte și i-a prezis că va învinge, ceea ce s-a și întâmplat. Când Maximian a aflat că victoria i se datora prizonierului săi, le-a poruncit soldaților să-l străpungă cu sulițele. Se povestește că moaștele și sângele Sfântului Dumitru au înfăptuit numeroase miracole, aducând sănătate unor oameni care nu mai aveau nici o speranță.
Sfântul Gheorghe încuie iarna și înfrunzește natura, iar Sfântul Dimitrie desfrunzește codrul și usucă plantele. Există credința că, în această zi, căldura intră în pământ, iar gerul începe să-și arate colții. Sfântul Dimitrie este considerat și patronul păstorilor. Este ziua în care ciobanii află cum va fi iarna. Ei își pun cojocul în mijlocul oilor și așteaptă să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aspră.
Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din MAI, îşi sărbătoresc onomastica în jur de 320.000 de români. Cei mai mulți dintre aceștia se numesc Dumitru, Mitică, Dimitrie, Dumitrache, Dumitra, Dumitriţa, Mitra, Dumitrica, Demetra sau Dumitrana
Vremea se încălzeşte până pe data de 10 ianuarie în toate regiunile ţării, astfel încât…
Suprafața verde din Timișoara s-a extins cu aproape 20.000 mp în anul 2024, în urma…
Nicolae Robu, consilierul preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, vrea să ştie care sunt… primii 1.000…
Primăvara acestui an va aduce la Timișoara primul firobuz nou cumpărat după ani buni fără…
Creștinii ortodocși pe rit vechi încep sărbătorile de iarnă pe 6 ianuarie, când e Ajunul,…
Handbalistul SCM Politehnica Timișoara, Răzvan Trif, a fost declarat cel mai bun apărător la Trofeul…