Eveniment

Concurs inedit la Muzeul Banatului. Tortul Doboș bate ciocolata Dubai!

O tradiție culinară veche de 140 de ani a învins, într-un sondaj inedit, realizat de Muzeul Național al Banatului, a învins o alta, destul de mult supralicitată, și urcată în preferințele consumatorilor folosind metodele actuale de promovare, mai ales internetul. Așadar, deliciosul tort Doboș, creat la Budapesta pentru curtea regală de la Viena, a învins ciocolata Dubai, cea care a creat o adevărată isterie … dulce în ultimele săptămâni.

Inițiativa celor de la MNaB a fost să pună față în față povestea celor două delicatese dulci, iar oamenii să decidă care e mai popular.

Într-o zi de miercuri, la Viena, împăratul Franz Josef și regina Sissi descopereau un desert care avea să intre în legendă. Era anul 1884, iar Dobos C. József făcea prima demonstrație a tortului care avea să devină un clasic al vremurilor și să străbată secole: Tortul Doboș Straturi fine de ciocolată, o glazură crocantă de caramel și un gust care a câștigat instantaneu admirația regalității. O poveste dulce despre cum un tort a reușit să facă față și celor mai mari critici: timpul și gusturile oamenilor.

Sărim acum câteva secole și dăm peste o nouă nebunie care a explodat pe Instagram, TikTok și toate rețelele posibile: Ciocolata Dubai. Născută din poftele unei viitoare mămici, această ciocolată a capturat atenția lumii online în doar câteva clipe. Imaginați-vă tablete de ciocolată cu fistic, karak și knafeh – toate vândute într-o goană nebună, cu livrări ce se epuizează în minute. Fix pe modelul Doboșului de altădată, doar că acum like-urile curg în loc de laudele împăratului”, a fost povestea creată de cei de la muzeu.

Iar publicul a decis! Doboșul e preferat de mai mulți decât ciocolata Dubai. Vremurile vor confirma sau infirma preferatele gurmanzilor, deși celebrul tort pare să rămână și în continuare alegerea a numeroase generații, spre deosebire de produsul concurent, care pare a fi mai mult realizarea internetului, chiar dacă e gustos.

Iar ca atracția să fie și mai mare, pe pagina oficială de Facebook a Muzeului a fost publicată și rețeta Doboșului, dintr-o carte la fel de interesantă, din 1936

Rețeta originală a Doboșului din 1936 e prezentată din cartea Sandei Marin editura Cartea Românească, București, 1936. (patrimoniul Muzeului Național al Banatului, donația Ligiei Elisabeta Costin).

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

LUN – Design născut în Banat, crescut din suflet și natură/Foto

Banatul, tărâm al multiculturalității și al creativității autentice, continuă să inspire generații de artiști, meșteșugari…

2 minute ago

Terenul sintetic de la Baza 2 din Şag are nocturnă!

Veste bună pentru locuitorii comunei Şag cărora le place mişcarea. Primarul comunei, Flaviua Roşu, a…

46 de minute ago

Lucrările la drumuri din Giarmata Vii continuă cu strada Luminiş

Începând de luni, lucrările de asfaltare în Giarmata Vii, comuna Ghiroda, continuă pe strada Luminiș.…

O oră ago

Eurogolul lui Sebi Avrămescu a făcut diferența. Poli bate Pecica și e prima în C9

Un meci mult mai greu decât era de așteptat, dar până la urmă o victorie…

13 ore ago

Deznodământul se amână, dar la Pădurea Verde vine un iz tot mai puternic de Liga 3

Dumbrăvița a ratat o șansă enormă de a intra în cărți pentru a scăpa de…

19 ore ago

Timișoara învinge categoric la Cluj în Liga Națională de rugby

Ultima etapă a turului sezonului regular la rugby a însemnat o deplasare la Cluj pentru…

19 ore ago