Eveniment

Concurs inedit la Muzeul Banatului. Tortul Doboș bate ciocolata Dubai!

O tradiție culinară veche de 140 de ani a învins, într-un sondaj inedit, realizat de Muzeul Național al Banatului, a învins o alta, destul de mult supralicitată, și urcată în preferințele consumatorilor folosind metodele actuale de promovare, mai ales internetul. Așadar, deliciosul tort Doboș, creat la Budapesta pentru curtea regală de la Viena, a învins ciocolata Dubai, cea care a creat o adevărată isterie … dulce în ultimele săptămâni.

Inițiativa celor de la MNaB a fost să pună față în față povestea celor două delicatese dulci, iar oamenii să decidă care e mai popular.

Într-o zi de miercuri, la Viena, împăratul Franz Josef și regina Sissi descopereau un desert care avea să intre în legendă. Era anul 1884, iar Dobos C. József făcea prima demonstrație a tortului care avea să devină un clasic al vremurilor și să străbată secole: Tortul Doboș Straturi fine de ciocolată, o glazură crocantă de caramel și un gust care a câștigat instantaneu admirația regalității. O poveste dulce despre cum un tort a reușit să facă față și celor mai mari critici: timpul și gusturile oamenilor.

Sărim acum câteva secole și dăm peste o nouă nebunie care a explodat pe Instagram, TikTok și toate rețelele posibile: Ciocolata Dubai. Născută din poftele unei viitoare mămici, această ciocolată a capturat atenția lumii online în doar câteva clipe. Imaginați-vă tablete de ciocolată cu fistic, karak și knafeh – toate vândute într-o goană nebună, cu livrări ce se epuizează în minute. Fix pe modelul Doboșului de altădată, doar că acum like-urile curg în loc de laudele împăratului”, a fost povestea creată de cei de la muzeu.

Iar publicul a decis! Doboșul e preferat de mai mulți decât ciocolata Dubai. Vremurile vor confirma sau infirma preferatele gurmanzilor, deși celebrul tort pare să rămână și în continuare alegerea a numeroase generații, spre deosebire de produsul concurent, care pare a fi mai mult realizarea internetului, chiar dacă e gustos.

Iar ca atracția să fie și mai mare, pe pagina oficială de Facebook a Muzeului a fost publicată și rețeta Doboșului, dintr-o carte la fel de interesantă, din 1936

Rețeta originală a Doboșului din 1936 e prezentată din cartea Sandei Marin editura Cartea Românească, București, 1936. (patrimoniul Muzeului Național al Banatului, donația Ligiei Elisabeta Costin).

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Exit-poll: Ciprian Ciucu câştigă detaşat Primăria Capitalei. Victoria îi aparţine şi lui Ilie Bolojan

Candidatul PNL Ciprian Ciucu va fi viitorul primar al Bucureştiului, potrivit unui exit-poll realizat de…

59 de minute ago

Emoții doar în primul sfert de oră! SCM Poli Timișoara a învins categoric codașa din Sighișoara

Prim-divizionara de handbal SCM Poli Timișoara închide cu bine turul, învingând, conform așteptărilor ultima clasată…

4 ore ago

Fetele de la Poli închid sezonul regular cu o victorie frumoasă contra Bistriței

Pe o vreme rece și o ploaie măruntă, fetele de la Poli au întâlnit pe…

8 ore ago

Viceprimarul Lațcău anunță punerea în valoare a clădirilor din zona Pieței Mocioni odată cu revitalizarea zonei

Primarul Dominic Fritz a semnat în această săptămână contractul de finanțare prin care Timișoara va…

9 ore ago

Spitalul de Psihiatrie va avea un nou ambulatoriu, ridicat cu zece milioane de lei

Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Jebel va avea un nou amubulatoriu, o clădire…

9 ore ago

CSM Lugoj a trecut la pas de U Cluj în elită la volei feminin

Etapa a VIII-a din Divizia A1 de volei feminin a însemnat cel mai ușor meci…

11 ore ago