Eveniment

Concurs inedit la Muzeul Banatului. Tortul Doboș bate ciocolata Dubai!

O tradiție culinară veche de 140 de ani a învins, într-un sondaj inedit, realizat de Muzeul Național al Banatului, a învins o alta, destul de mult supralicitată, și urcată în preferințele consumatorilor folosind metodele actuale de promovare, mai ales internetul. Așadar, deliciosul tort Doboș, creat la Budapesta pentru curtea regală de la Viena, a învins ciocolata Dubai, cea care a creat o adevărată isterie … dulce în ultimele săptămâni.

Inițiativa celor de la MNaB a fost să pună față în față povestea celor două delicatese dulci, iar oamenii să decidă care e mai popular.

Într-o zi de miercuri, la Viena, împăratul Franz Josef și regina Sissi descopereau un desert care avea să intre în legendă. Era anul 1884, iar Dobos C. József făcea prima demonstrație a tortului care avea să devină un clasic al vremurilor și să străbată secole: Tortul Doboș Straturi fine de ciocolată, o glazură crocantă de caramel și un gust care a câștigat instantaneu admirația regalității. O poveste dulce despre cum un tort a reușit să facă față și celor mai mari critici: timpul și gusturile oamenilor.

Sărim acum câteva secole și dăm peste o nouă nebunie care a explodat pe Instagram, TikTok și toate rețelele posibile: Ciocolata Dubai. Născută din poftele unei viitoare mămici, această ciocolată a capturat atenția lumii online în doar câteva clipe. Imaginați-vă tablete de ciocolată cu fistic, karak și knafeh – toate vândute într-o goană nebună, cu livrări ce se epuizează în minute. Fix pe modelul Doboșului de altădată, doar că acum like-urile curg în loc de laudele împăratului”, a fost povestea creată de cei de la muzeu.

Iar publicul a decis! Doboșul e preferat de mai mulți decât ciocolata Dubai. Vremurile vor confirma sau infirma preferatele gurmanzilor, deși celebrul tort pare să rămână și în continuare alegerea a numeroase generații, spre deosebire de produsul concurent, care pare a fi mai mult realizarea internetului, chiar dacă e gustos.

Iar ca atracția să fie și mai mare, pe pagina oficială de Facebook a Muzeului a fost publicată și rețeta Doboșului, dintr-o carte la fel de interesantă, din 1936

Rețeta originală a Doboșului din 1936 e prezentată din cartea Sandei Marin editura Cartea Românească, București, 1936. (patrimoniul Muzeului Național al Banatului, donația Ligiei Elisabeta Costin).

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Proiectul de țară propus de Elena Lasconi și USR: reducerea taxelor, depolitizarea educației și reforma justiției

Elena Lasconi și USR au lansat, duminică, programul electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare de…

28 de minute ago

Canton 6 – cum arată “restructurarea urbană” a administrației USR pentru săracii Timișoarei de la periferia orașului

Scene de secol 19, cu “străzi” desfundate de noroi, oameni la limita sărăciei, cu mulți…

36 de minute ago

Tâlhar periculos la doar 20 de ani!

Polițiștii Secției 12 Rurale Sânnicolau Mare sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă…

2 ore ago

Rezultate bune pentru halterofilii timișoreni la Naționalele de la Onești

Sportivii CSM Timișoara, care se pregătesc la cea mai de tradiție sala din oraș, în…

2 ore ago

A fost decis cine se va ocupa cu demolarea actualului stadion Dan Păltinișanu

Licitația pentru stabilirea firmei care se va ocupa de demolarea are un câștigător, anunță președintele…

2 ore ago

CSS Bega U19 fără adversar în turneul zonal de calificare

În acest weekend, CSM Timișoara a fost gazda celui de-al doilea turneu zonal din cadrul…

4 ore ago