O tradiție culinară veche de 140 de ani a învins, într-un sondaj inedit, realizat de Muzeul Național al Banatului, a învins o alta, destul de mult supralicitată, și urcată în preferințele consumatorilor folosind metodele actuale de promovare, mai ales internetul. Așadar, deliciosul tort Doboș, creat la Budapesta pentru curtea regală de la Viena, a învins ciocolata Dubai, cea care a creat o adevărată isterie … dulce în ultimele săptămâni.
Inițiativa celor de la MNaB a fost să pună față în față povestea celor două delicatese dulci, iar oamenii să decidă care e mai popular.
Într-o zi de miercuri, la Viena, împăratul Franz Josef și regina Sissi descopereau un desert care avea să intre în legendă. Era anul 1884, iar Dobos C. József făcea prima demonstrație a tortului care avea să devină un clasic al vremurilor și să străbată secole: Tortul Doboș Straturi fine de ciocolată, o glazură crocantă de caramel și un gust care a câștigat instantaneu admirația regalității. O poveste dulce despre cum un tort a reușit să facă față și celor mai mari critici: timpul și gusturile oamenilor.
Sărim acum câteva secole și dăm peste o nouă nebunie care a explodat pe Instagram, TikTok și toate rețelele posibile: Ciocolata Dubai. Născută din poftele unei viitoare mămici, această ciocolată a capturat atenția lumii online în doar câteva clipe. Imaginați-vă tablete de ciocolată cu fistic, karak și knafeh – toate vândute într-o goană nebună, cu livrări ce se epuizează în minute. Fix pe modelul Doboșului de altădată, doar că acum like-urile curg în loc de laudele împăratului”, a fost povestea creată de cei de la muzeu.
Iar publicul a decis! Doboșul e preferat de mai mulți decât ciocolata Dubai. Vremurile vor confirma sau infirma preferatele gurmanzilor, deși celebrul tort pare să rămână și în continuare alegerea a numeroase generații, spre deosebire de produsul concurent, care pare a fi mai mult realizarea internetului, chiar dacă e gustos.
Iar ca atracția să fie și mai mare, pe pagina oficială de Facebook a Muzeului a fost publicată și rețeta Doboșului, dintr-o carte la fel de interesantă, din 1936
Rețeta originală a Doboșului din 1936 e prezentată din cartea Sandei Marin editura Cartea Românească, București, 1936. (patrimoniul Muzeului Național al Banatului, donația Ligiei Elisabeta Costin).
Astăzi, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor…
Cum va schimba Inteligența Artificială business-urile și societățile în care trăim, avantajele României, la nivel…
Municipiul Timișoara își propune să negocieze achiziționarea acțiunilor private ale Aeroportului „Traian Vuia”, respectiv pachetul…
Societatea Piețe S.A. Timișoara anunţă că vine în sprijinul producătorilor și timișorenilor în perioada sărbătorilor…
Marcel Ciolacu a anunțat joi că PSD se retrage “cu demnitate” din coaliție, dar va…
Fondurile europene, mai ales cele accesate de Aquatim, au ajutat enorm la implementarea de proiecte…