Invatamant

Pe data de 22 octombrie 2024, Economia circulară, în dezbatere la Timișoara

Timișoara va găzdui conferința CIRCULARIO, organizată de Cancelaria Prim-Ministrului și PIVOT-C, în colaborare cu Primăria Timișoara și Universitatea de Vest din Timișoara. Evenimentul, inclus în agenda programului Research, Innovation & Tech Transfer Week 2024, face parte dintr-un turneu național desfășurat sub egida CIRCULARIO – accelerator dedicat promovării economiei circulare. 

Conferința se va desfășura la Institutul de Cercetări Avansate de Mediu ICAM – UVT (Strada Oituz nr. 4C, sala A102 – A107, etaj 1) în intervalul orar 10:30 – 14:30.

Această conferință este o platformă esențială pentru liderii locali și specialiștii din diverse domenii care au ocazia să exploreze soluții inovatoare și abordări practice pentru implementarea principiilor economiei circulare, cu un accent special pe adaptarea lor la specificul local.

„Cancelaria Prim-Ministrului joacă un rol esențial în sprijinirea inițiativelor care vizează tranziția către o economie circulară și gestionarea eficientă a deșeurilor. Prin colaborare și coordonare cu diverse instituții și actori implicați, ne asigurăm că politicile și proiectele implementate contribuie la dezvoltarea sustenabilă a României. Prin eforturi comune și investiții strategice, putem transforma provocările legate de gestionarea deșeurilor în oportunități pentru creștere economică și protecția mediului. Este crucial să lucrăm împreună pentru a asigura un viitor sustenabil pentru generațiile viitoare” a declarat Mihaela Frăsineanu, Consilier de Stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, subliniind angajamentul guvernului față de protecția mediului și utilizarea resurselor durabile.

Economia circulară este permanent în atenția UVT.

„Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) își reafirmă angajamentul în promovarea economiei circulare, un pilon esențial al dezvoltării durabile, prin contribuția sa activă la demersul național CIRCULARIO, lansat de Pivot-C și Cancelaria Prim-Ministrului. În calitate de partener de cercetare, UVT aduce în prim-plan expertiza Institutului de Cercetări Avansate de Mediu (ICAM – UVT), care găzduiește echipe interdisciplinare dedicate dezvoltării de soluții inovative pentru tranziția către economia circulară. Prin utilizarea metodologiei de inovare deschisă, laboratoarelor vii și abordării integrate privind interacțiunea om-mediu, UVT facilitează atât implementarea, cât și acceptanța socială a acestor inițiative transformatoare. În contextul Conferinței CIRCULARIO, care va avea loc la Timișoara pe 22 octombrie 2024, UVT aduce o dimensiune concretă dezbaterii despre economia circulară în plan local şi regional, consolidând rolul de catalizator în acest proces, pentru un viitor sustenabil al comunității noastre.”, spune și rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea:

Economia circulară e un pilon al Pactului Verde European.

„Tranziția către economia circulară este un pilon al Pactului Verde European, susținut de fonduri de 1 trilion de euro până în 2030. Accesarea acestor resurse și accelerarea tranziției depind de un limbaj comun despre circularitate, identificarea sinergiilor între sectorul public, privat și academic și proiecte comune, inclusiv parteneriate public-private. Conferințele CIRCULARIO facilitează aceste sinergii, contribuind la un impact economic benefic.” – a declarat Andreea Nicolae, Co-Fondator CIRCULARIO și Managing Partner PIVOT-C.

Temele abordate în cadrul evenimentului sunt : Conceptul de economia circulară și performanțele României in context european

Planul Național pentru Economia Circulară (PAEC)

Soluții de consultanta si finanțare pentru proiecte de economie circulara; Exemple de proiecte de economie circulara existente in regiune; Panel de dezbatere inter-sectorial – Soluții și sinergii circulare

La eveniment vor participa reprezentanți ai autorităților publice centrale si locale, ai mediului academic, precum și lideri din sectorul financiar-bancar si sectorul privat. Conferința își propune să aducă la aceeași masă specialiști care pot oferi perspective valoroase asupra soluțiilor de economie circulară și a modului în care acestea pot stimula competitivitatea regională.

Conferința este deschisă pentru participarea tuturor celor implicați sau interesați de tranziția către economia circulară. Participarea la eveniment este liberă si se face pe baza de confirmare la adresa de email iuliana.toba@circularpivot.com sau online.

CIRCULARIO este o inițiativă a PIVOT-C sprijinită de organizații guvernamentale si lideri din sectorul privat, academic si de cercetare, pentru a promova tranziția României spre o economie circulară. Se axează pe sectoare cheie ale pieței pentru a stimula inovația, educația și adoptarea de soluții sustenabile la nivel național și regional. Ca un catalizator de inovație, CIRCULARIO încurajează colaborarea și co-creația între organizații din diverse domenii, contribuind la un viitor mai sustenabil și prosper în România. Pentru mai multe informații: www.circulario.ro

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Andreea Gogan, confirmă aşteptările, trei medalii la naţionalele de juniori II

Săptămâna aceasta s-a desfășurat la Bascov - Argeş, etapa de campionat național, finală Juniori II,…

39 de minute ago

Colaborare în domeniul finanțărilor europene. Firmele vor avea acces mai facil la informații

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și Asociația Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România (ROREG) au…

O oră ago

Vreme însorită în weekend, dar rece pentru această perioadă

ANM anunţă că valorile termice nu vor avea variaţii semnificative faţă de intervalul anterior, astfel…

O oră ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 19 octombrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 19.10.2024, unde se vor executa reparaţii…

4 ore ago

C9. Ghiroda bate în derby Poli cu două goluri în prelungiri. Peciu se impune clar la Șag

Interes mare la meciurile din etapa a 8-a din C9 cu spectatori mulți, așteptări mari…

18 ore ago

Municipalitatea timișoreană așteaptă cererile celor interesați să comercializeze produse specifice Zilei Tuturor Sfinților, pe 1 noiembrie

Solicitanții care doresc să desfășoare activități de comerț stradal cu produse pentru comemorările de 1…

18 ore ago