Primăria Timişoara

Primăria Timișoara caută voluntari pentru numărat câinii din gospodării

Primăria Timișoara merge înainte cu ideea de a număra câinii existenți în gospodăriile oamenilor. Împreună cu asociațiile Micaela și Banat IT, înregistrează voluntarii pentru recensământul populației canine.

Programul se va desfășura în opt zone ale orașului, după un proiect pilot implementat în zona Plopi, unde datele arată că 61,5% dintre câinii cu stăpân se pot înmulți necontrolat. Campania municipalității își propune să prevină suprapopularea și să reducă numărul animalelor abandonate, iar în următoarele zile, persoanele interesate se pot înscrie pentru a sprijini inițiativa pe internet.

Proiectul pilot s-a desfășurat cu implicarea activă a comunității din Plopi, care s-a arătat deschisă și față de sterilizarea animalelor de companie, cu sprijinul Primăriei. Voluntarii au adunat informații din 1.004 gospodării, iar datele centralizate au arătat că din cei 692 de câini cu stăpân, 426 nu erau sterilizați, iar 259 nu erau microcipați.

Am interacționat cu sute de oameni, majoritatea au fost prietenoși, deschiși, au înțeles care sunt obligațiile lor, au înțeles că ceea ce facem este pentru noi toți și dacă ne dorim un oraș civilizat, trebuie să respectăm niște reguli. Acolo unde a fost nevoie am ajutat fizic, în sensul că am dus chiar noi la veterinar la microcipat și sterilizat cățeii. Sterilizarea este singura soluție pentru a avea efecte pe termen lung. Acesta este un proiect în care noi credem din tot sufletul, este singura soluție pentru ca numărul de animale abandonate să scadă tot mai mult, adăposturile să fie mai mult goale decât arhipline, banul public să meargă pentru alte proiecte, iar oamenii să se bucure de un oraș fără câini abandonați”, a declarat Cosmina Dragoe, reprezentanta asociației Micaela.

Recensământul se va desfășura în zonele Blașcovici, Ronaț, Lipovei, Soarelui, Girocului, Ghiroda Nouă, Ciarda Roșie și Kuncz, până în iulie 2025. Recenzorii voluntari vor colecta informații referitoare la numărul de câini din gospodării, rasa acestora și starea lor de fertilitate. Scopul principal este identificarea câinilor fără pedigree, care nu sunt sterilizați, microcipați și înscriși în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS). Având în vedere că nu sunt luați în seamă la numărătoare câinii cu pedigree, e greu de înțeles ce fel de câini de rasă sunt căutați.

Totodată, proprietarii vor fi informați despre campania gratuită de sterilizare, singura metodă eficientă pentru controlul populației canine și prevenirea abandonului. Costurile intervenției sunt suportate din bugetul local, cu condiția ca proprietarii să aibă domiciliul sau reședința în Timișoara și un venit sub salariul mediu brut.

Înscrierile în programul gratuit de sterilizare se pot face la Compartimentul Protecția Animalelor, din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, prin e-mail, la adresa: alexandra.pintea@primariatm.ro sau prin telefon, la 0256/969, interior 198 și interior 102.

Recensământul populației canine se va desfășura de luni până vineri, între orele 17:00 și 20:00, respectiv sâmbătă, între orele 10:00 și 13:00 și 17:00 și 20:00.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Studenții de la Asistență Socială au sărbătorit Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane

Studenții din anul întâi de la Departamentul de Asistență Socială din Facultatea de Sociologie și…

30 de minute ago

Interes enorm pentru ridicarea noului stadion al Timișoarei. Șapte firme cu peste 80 de firme au depus oferte

Licitația lansată de Compania Națională de Investiții pentru stabilirea firmei care se va ocupa de…

38 de minute ago

Mirul, lacrimile şi patriotarzii. Degringolada continuă în PNL

Indiscutabil, PNL aduce tot mai mult cu un boxer groggy. Există însă o diferenţă între…

O oră ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 15 octombrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 15.10.2024, unde se vor executa reparaţii…

3 ore ago

SCM USV Timișoara dă nouă jucători la selecționatele naționale

Pauza dintre prima și cea de-a doua etapă din Cupa României este dedicată reprezentativelor naționale.…

15 ore ago

PNL Timiș e gata de alegerile parlamentare din decembrie. Au fost depuse listele cu candidații și semnăturile necesare

Sunt 46.000 de semnături care vor susține candidaturile liberalilor la Camera Deputaților și Senat, a…

16 ore ago