Muzeul Național de Artă Timișoara va găzdui, în perioada viitoare, expoziția „De Anima” semnată de Gheorghe Fikl, artist care s-a remarcat ca unul dintre cei mai importanți pictori contemporani români din ultimele trei decenii. Deschiderea expoziției va avea loc pe 4 decembrie.
„De Anima” se înscrie în seria evenimentelor dedicate aniversării a 150 de ani de la atestarea Baroului Timiș. Camera Avocaților Timișoara a fost constituită în 25 ianuarie 1875, expoziția marcând acest moment special pe 25 ianuarie 2025, în cadrul festivităților organizate de Consiliul Baroului Timiș.
„Expoziția împrumută faimosul titlu al tratatului lui Aristotel despre suflet. Pentru filosof, sufletul este un principiu al vieții și al mișcării ființelor vii. Un principiu vital, senzorial și intelectual. Elemente care ghidează și lucrările acestei expoziții unde corpul viu locuiește corpul construit, unde animalul și barocul, natura și cultura se întâlnesc în simbioze bizare. Gheorghe Fikl propune în această expoziție o privire critică și ironică asupra lumii noastre în Antropocen, asupra devenirii noastre animal, în scene absurde ce par desprinse din vise, realizate într-o pictură puternică, cu tușe neo-expresioniste, ce-și trage seva din exuberanța și excesele barocului”, declară curatorul Horea Avram.
Această referire la opulența stilului baroc este reflectată în relația dintre monumentalitatea viscerală a operei artistului și grandiozitatea spațiului arhitectural al Palatului și Sălii Baroc, subliniind tranziția acestui spațiu în contemporaneitate, fără a-și pierde identitatea plastică.
Născut în 1968 la Timișoara, Gheorghe Fikl a studiat artele plastice la universitățile din Cluj și Timișoara, avându-l ca profesor pe Romul Nuțiu. Primele sale lucrări au fost experimente multimedia și instalații, realizate prin juxtapuneri întâmplătoare de obiecte găsite, inserții fotografice, pictură și colaj. Aceste explorări de inspirație dadaistă au evoluat treptat în pictură figurativă de inspirație barocă, cu compoziții stranii și suprarealiste care intrigă și bulversează privitorul. Animalele ocupă un loc central, devenind personaje bizare – turme de oi în saloane somptuoase, tauri falnici sub candelabre strălucitoare sau păuni rătăcind prin case țărănești cu tavane prăbușite care dezvăluie cerul larg – toate acestea au devenit marca sa vizuală inconfundabilă. Temele sale preferate includ singurătatea, memoria, conflictul dintre carnal și spiritual, violența și tensiunea dintre timpul istoric și cel personal.
Lucrările sale sunt prezente în colecții private și publice din România și străinătate, inclusiv în colecția Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii. De-a lungul carierei, a avut expoziții de succes în Timișoara, București, Londra, Luxemburg, New York și Lisabona. Gheorghe Fikl trăiește și lucrează în Timișoara și Socolari, unde a creat un spațiu artistic unic, ce reunește oameni din diverse domenii în jurul artei și al creativității.
Iulius Town Timișoara te întâmpină cu și mai multe promoții la brandurile tale preferate. Cel…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 29.11.2024, unde se vor executa reparaţii…
Toți membrii și personalul auxiliar din cadrul Biroului Electoral Județean Timiș, au fost convocați, în…
Colegiul Fizioterapeuților din România (CFZRO) consideră că protestul medicilor cu specialitatea medicină fizică și reabilitare…
Dominic Fritz a anunţat că USR va contesta decizia BEC de renumărare a voturilor la…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că decizia CCR de renumărare a voturilor din…