Categories: AdministratieSocial

Vânzarea locuinţelor ANL, un eşec naţional

Vânzarea către chiriaşi a apartamentelor construite prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) rămâne doar în stadiul de promisiune. În Timişoara nu a fost vândută nicio astfel de locuinţă. De altfel, în ţară, doar 100 de chiriaşi au cumpărat apartamentele ANL în care locuiau.

În luna mai a acestui an, reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale au anunţat publicarea ordinului care stabileşte preţul pe metrul pătrat pentru locuinţele ANL: 347 euro/metrul pătrat, fără TVA. Până luna trecută însă, în ţară, fuseseră vândute către chiriaşi doar 100 de apartamente. Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, i-a avertizat pe primari. «Dacă nu vând locuinţe, nu pot primi bani pentru a construi altele. Există peste 100.000 de solicitări pentru construirea unor apartamente pentru tineri şi, dacă nu vindem ce avem deja, nu putem face altele», a declarat Udrea.

În Timişoara sunt 280 de apartamente ANL, cu una şi două camere, situate pe strada Miloia. Chiria ajunge la cel mult 30 de lei pe lună, dar numai în primii cinci ani. Ulterior, suma poate creşte şi de zece ori. Primăria Timişoara nu a vândut nici măcar un singur apartament din cele de pe Miloia. Reprezentanţii municipalităţii dau vina pe cei de la ministerul condus de Elena Udrea. „Deocamdată nu putem vinde nimic prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe. E încremenit totul. Preţurile trebuie aprobate prin hotărâre de consiliu local, dar noi nu putem lua nicio decizie, până nu se pun de acord cei de la minister”, spune Lăcrămioara Condea, din partea municipalităţii.

La Primăria Timişoara sunt înregistrate peste 700 de dosare ale tinerilor care aşteaptă aprobarea autorităţilor, pentru a beneficia de o locuinţă prin ANL. În urmă cu câteva luni, primăria a identificat două noi locuri unde ar putea fi construite astfel de apartamente: în Calea Urseni şi în Calea Moşniţei, terenuri cu suprafete de 8.400 metri pătraţi, respectiv 55.000 metri pătraţi.

Share
Published by
Renate Simion
Tags: esec

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

8 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

9 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

14 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

15 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

15 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

16 ore ago