Categories: SănătateUltima ora

Sistemul de sanatate ne scoate tot mai multi bani din buzunare

De anul viitor, românii vor avea card de sănătate, pentru care vor da ministerului doi euro. În caz contrar, ei vor fi obligaţi să plătească pentru fiecare vizită la medic. Cardul nu garantează însă că sistemul sanitar poate asigura gratuit medicamente şi investigaţii.

În 2011, Ministerul Sănătăţii introduce cardul naţional de sănătate, pentru care fiecare asigurat trebuie să scoată din portofel doi euro. Suma se adaugă la coplată, introdusă tot din 2011. Asta, pe lângă contribuţia la sistemul social de sănătate, care reţine lunar, din salarii, câte 5,5 procente, plus contribuţia angajatorului, adică încă 5,2%. Toate acestea sunt obligatorii şi reprezintă foarte mult pentru un sistem de sănătate care asigură doar teoretic gratuitatea serviciilor,  care, în realitate, sunt plătite, prin aceste contribuţii, doar… în limita fondurilor disponibile. Această expresie a devenit obişnuită pentru toate legile care îi obligă pe români să dea bani statului, dar, în acelaşi timp, găseşte portiţe pentru ca acesta să nu ofere, de fapt, serviciile plătite. Din acest motiv, cei care ajung să se interneze, de exemplu, trebuie să cumpere aproape tot, de la leucoplast la fire de sutură şi medicamente.

Din 2011, fiecare asigurat va plăti serviciile medicale, cu excepţia serviciilor de urgenţă, dacă nu prezintă cardul de sănătate. Acesta va stoca informaţii legate de identitatea persoanei, codul de asigurat, diagnosticele medicale de risc vital, bolile cronice, grupa sanguină şi acceptul exprimat cu privire la prelevarea de organe după deces. Ministerul Sănătăţii estimează că primele carduri vor fi livrate, prin poştă, în luna august, bineînţeles contra cost. Întregul proces ar putea dura un an şi jumătate.

„În judeţul Timiş sunt aproxmativ 650 000 de asiguraţi, care vor beneficia de cardul naţional de sănătate. Cei care nu contribuie la fondul naţional de sănătate nu vor fi cuprinşi în sistem”, spune Mariana Mocioalcă, purtător de cuvânt la CJAS Timiş. „Introducerea acestui card aduce un beneficiu atât pacienţilor, cât şi autorităţilor sanitare. Pacientul va scăpa de birocraţie, pentru că nu va mai fi nevoit să prezinte adeverinţa eliberată de angajator cu privire la plata contribuţiei de sănătate. Pe de altă parte, autorităţile sanitare vor putea cunoaşte numărul de servicii care sunt accesate”, a explicat  Cseke Attila, ministrul Sănătăţii.

Share
Published by
Artemia Simeria

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

17 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

20 de ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

20 de ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

20 de ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

20 de ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

20 de ore ago