În timp ce simpatizanţii îi aşteaptă anunţul candidaturii, preşedintele liberalilor din Timiş spune că se simte măgulit, dar nehotărât. Chiar dacă se declară tentat de primărie, cel mai dificil i se pare senatorului să renunţe la prima dragoste – Politehnica. Consilierilor PNL le reproşează că nu comunică destul de bine cu timişorenii, în timp ce partenerilor de coaliţie le impută faptul că nu discută proiectele locale suficient, înainte să intre în plen.
Puteţi comenta pe scurt, ce înseamnă în plan local alianţa cu PC şi posibila viitoare alianţă cu PSD?
Mare lucru nu vă pot spune acum, vă propun să discutăm după ce voi cunoaşte prevederile protocolului. În orice caz, alianţa juridică PNL+PC, numită Alianţa de Centru-Dreapta, se înscrie în politica PNL de coagulare în jurul său a tuturor forţelor compatibile doctrinar, politică cu care eu sunt total de acord. Alianţa mai largă, dintre PNL şi PC, pe de o parte, şi PSD, pe de altă parte, are ca raţiune crearea unei forţe politice cu personalitate juridică, aptă să totalizeze peste 50% din voturi, noi sperăm circa 70 %, la proximele alegeri parlamentare. Alianţa trebuie să-l pună pe Traian Băsescu în postura de a nu mai putea numi prim-ministru pe cine vrea el, ci, conform Constituţiei, de a-l obliga să numească în această funcţie-cheie un reprezentant al respectivei forţe. În ce priveşte consecinţele pe plan local, în această fază m-aş limita să spun că ele se vor reflecta în preocuparea noastră şi a colegilor de coaliţie de a comunica între noi, de a ne coordona acţiunile şi de a coopera pe diverse teme şi proiecte concrete astfel încât să convingem populaţia că, într-adevăr, suntem alternativa care ar putea să pună capăt frustrărilor ei, greutăţilor intervenite în viaţa sa.
În cazul unei eventuale alianţe cu PSD, nu vă temeţi că imaginea PNL va fi afectată, având în vedere precedentul semnării acordului între Crin Antonescu, Johannis, Ciuhandu şi Geoană la Timişoara, dar şi scandalul iscat în faţa Operei din Timişoara la acel moment?
Ce este ciudat e că, mereu, PNL este acuzat de cooperarea cu PSD, dar PDL n-a avut nicio problemă atunci când a guvernat împreună cu PSD. În definitiv, ce avem a reproşa mai mult PSD decât PDL? E, cumva, PDL mai puţin descendent din detestabilul FSN decât PSD? În niciun caz! A fost PDL cu cât de puţin mai bun decât PSD în postura de partid de guvernământ? În niciun caz! S-a comportat PDL mai bine decât PSD vis-a-vis de PNL? În niciun caz! Dimpotrivă, PDL s-a dovedit a fi ramura cea mai lacomă şi lipsită de scrupule a FSN, un adevărat pericol pentru poporul român şi pentru România. S-a dovedit, de asemenea, neloial, cu toţi partenerii pe care i-a avut până în prezent, în mod deosebit cu PNL. PSD, chiar dacă încă nu s-a curăţat, poate, în totalitate, de tarele trecutului său, s-a schimbat mult în bine: are o democraţie internă incomparabilă cu ce se întâmplă în PDL, se arată în stare să-şi respecte cuvântul dat şi se dovedeşte mult mai responsabil în raport cu poporul şi cu ţara decât PDL. Cât priveşte scandalul iscat în faţa Operei din Timişoara înainte de turul II al prezidenţialelor din 2009, sunt mai multe lucruri de spus. În primul rând, actorii scandalului nu au fost timişorenii de rând, cu excepţia, poate, a câtorva care nici măcar nu au conştientizat că au fost atraşi în ceva regizat, ci activişti sau simpatizanţi PDL, cu roluri foarte bine stabilite. În al doilea rând, ideea organizării acelui miting la Operă, loc sacru pentru timişoreni, proclamat ca apolitic şi respectat, ca atare, până atunci, a fost o mare eroare, amplificată de aducerea de către PSD a membrilor şi simpatizanţilor săi în Piaţa Victoriei. Ţin să precizez clar că eu le-am spus dlor Ilie Sârbu şi Gheorghe Ciuhandu că e o greşeală, că ducerea de oameni în Piaţa Victoriei va provoca o contramanifestaţie din partea PDL, care va distrage total atenţia de la ce se întâmplă pe scena Operei, că mass-media va reflecta doar scandalul din piaţă, iar mesajul de unitate Geoană-Antonescu-Johannis-Ciuhandu nici nu va mai fi difuzat, darămite receptat etc., etc. Din păcate, ei, oameni cu experienţă politică, nu ca mine. un biet începător, nu m-au ascultat.
Sunteţi mulţumit de activitatea grupului dvs. de consilieri judeţeni? Dar de relaţia pe care acest grup o are, pe de o parte, cu preşedintele Ostaficiuc, iar pe de altă parte, cu partenerii de alianţă: PSD şi PNŢCD?
Nu am fost mulţumit multă vreme, lucru pe care l-am şi făcut cunoscut public, dar, în ultimul timp, lucrurile au intrat în normalitate. Relaţia grupului de consilieri PNL cu preşedintele Ostaficiuc este normală, grupul aprobă tot ce este benefic pentru judeţul nostru şi se pronunţă împotriva a tot ce nu e bun sau nu e în regulă. Ce nu fac consilierii noştri destul de bine e comunicarea cu cetăţenii. Ei ar trebui să fie mai preocupaţi să facă cunoscut cetăţenilor că realizările de la nivelul judeţului, atâtea câte sunt, nu sunt ale preşedintelui, ci în primul rând ale majorităţii din consiliul judeţean. Din păcate, primarii, inclusiv cei ai PNL, cred că dacă primesc un ban, asta se întâmplă pentru că aşa vrea preşedintele. E timpul ca măcar în acest ultim an de legislatură să demonstrăm, un pic, cine are puterea în CJT. Relaţia consilierilor judeţeni cu partenerii de coaliţie decurge destul de bine, dar se poate şi mai bine. Trebuie să se înţeleagă că, uneori, intervin teme la care nu se poate ajunge la consens. Spre exemplu, în problema finanţării de către CJT a fotbalului, mai bine-zis a echipei de fotbal Poli. Eu, personal, şi Filiala Timiş a PNL ne-am declarat, dintotdeauna, pentru susţinerea lui Poli cu cât de mult se poate. Atunci când PSD şi o parte a PNŢCD au avut altă opinie, noi am decis să votăm conform crezului nostru. Nu putem spune cetăţenilor una şi apoi vota alta, doar pentru că suntem într-o coaliţie! Ne-am bucurat că în CJT nu am fost singulari cu respectivul punct de vedere, ci ni s-au alăturat şi consilierii PDL. În paranteză fie spus, se întâmplă frecvent ca cei mai mici să-i urmeze pe cei mai mari, iar după ultimele sondaje PNL Timiş a devenit clar mai mare ca PDL Timiş.
Dar în Consiliul Local cum vă înţelegeţi cu partenerii de alianţă administrativă?
Nu perfect, dar destul de bine. Cam ca şi în consiliul judeţean. Ne nemulţumeşte că executivul Primăriei nu încarcă echilibrat ordinele de zi ale şedinţelor, ci înghesuie, uneori, subiecte extrem de importante în ordini de zi cu zeci şi zeci de puncte, făcute cunoscute în ultimul moment. Nu e în regulă, i-am spus domnului primar Ciuhandu. Noi suntem în coaliţie şi vrem să fim corecţi cu partenerii, dar corectitudinea nu înseamnă figuraţie. Dorim ca tot ce e important de decis să fie discutat în coaliţie în prealabil, cu suficient timp înaintea votului, astfel încât, dacă este cazul, consilierii noştri să poată consulta, în privinţa poziţiei lor, Biroul Politic Teritorial al PNL sau cel puţin pe mine, ca preşedinte al filialei.
Una dintre cele mai critice voci din consiliul local la adresa executivului primăriei este cea a consilierului liberal Ciprian Jichici. Este şi vocea PNL sau doar o iniţiativă personală?
Atitudinile critice pe ton vehement ale colegului Jichici în CLT au caracter pur personal. PNL Timiş îşi exprimă nemulţumirile, atunci când acestea există, într-o manieră discretă şi nu în public, aşa cum cred eu că se cuvine să se procedeze între parteneri. Şi, bineînţeles, îşi păstrează dreptul ca niciodată să nu voteze împotriva propriilor principii şi propriei conştiinţe.
La ultimul plen al CL, primarul Gheorghe Ciuhandu a acuzat aleşii locali din toate partidele că şi-au dat mâna pentru a vota un proiect de hotărâre ce privea mai mult interesele personale decât cele ale municipalităţii. Cum comentaţi? S-a format o altă alianţă în cadrul consiliului? Aţi avut o întrevedere cu primarul pe această temă?
Consilierii PNL şi-au argumentat votul pur tehnic. Mi s-a spus că organigrama propusă de dl primar avea dezechilibre mari în ceea ce priveşte atribuţiile celor doi directori adjuncţi ai Poliţiei Locale şi că amendamentul propus este menit să facă lucrurile mai funcţionale din punct de vedere managerial. O conjuraţie a consilierilor din toate partidele îmi pare neverosimilă. Nu s-a creat nicio altă alianţă în CLT şi n-am avut nicio întrevedere cu dl. primar pe acest subiect.
Sunt voci care afirmă că în PNL există un război intern, mocnit acum, dar care ar putea izbucni oricând. Sunt nemulţumiri mari în PNL Timiş?
Acest conflict intern în PNL Timiş există doar în mintea celor care şi-l doresc! Vă asigur că atmosfera în PNL Timiş este foarte bună, excelentă chiar. Dv., presa, sunteţi prea buni în meseria dv. ca să nu fi aflat nimic concret de ordin conflictual, dacă aţi fi avut ce afla, nu credeţi? “Prietenii” PNL, inclusiv unii foşti PNL-işti, nu pot nici măcar înţelege asta, darămite accepta!
L-aţi dat afară din partid pe Claudiu Ţaga?
Încă nu, dar îl vom da, fără îndoială. Încă n-am făcut-o, pentru că trebuie să respectăm o procedură internă care ia ceva timp.
În mediul rural, există primari din alte partide care doresc să vină lângă PNL?
Da, există, dar noi nu facem presiuni asupra nimănui. Cine înţelege cursul lucrurilor, adică: faptul că PDL va pierde în curând guvernarea, posibil chiar pentru totdeauna, iar PNL va fi, multă vreme de acum înainte, cel puţin în Timiş, partidul numărul 1, şi, în plus, este om de calitate, va fi primit în PNL. Dar nu oricând, va exista un moment terminus, după care nu vom mai sta de vorbă pe această temă.
Toată lumea aşteaptă anunţul candidaturii dvs. la Primăria Timişoara. Îl faceţi şi dacă da, când?
Nu pot fi decât măgulit că atâta aşteaptă ca eu să-mi anunţ candidatura la funcţia de primar al Timişoarei. Încă nu m-am decis în această privinţă, v-o spun cu toată sinceritatea. Experienţa de la Politehnică, în care, ca rector, am atras foarte mulţi bani din diverse surse, am renovat vreo 70 de clădiri, am construit o bibliotecă, un complex de bazine de înot, am amenajat două baze sportive ultramoderne, am creat un parc, construiesc un institut de cercetări, am dotat la nivel mondial peste 300 de laboratoare, am asigurat condiţii excelente de cazare pentru 6.000 de studenţi în 16 cămine şi de servire a mesei într-o cantină splendidă, cum nu are nicio universitate din România, face să mă tenteze funcţia de primar, pentru că ştiu ce trebuie făcut pentru ca Timişoara, pe care eu o iubesc cu adevărat, să fie mult mai mult decât ce este şi, în plus, am convingerea că şi pot. Mă tentează, însă mai am nevoie de timp pentru a putea lua o decizie, împăcat cu mine însumi. Vă dezvălui, însă, că PNL Timiş va face cunoscută, până la finele lunii ianuarie 2011, o listă a candidaţilor săi potenţiali la funcţiile de prim rang ce vor face obiectul alegerilor din 2011: deputat, senator, preşedinte şi vicepreşedinte de consiliu judeţean, primar şi viceprimar de municipiu şi o altă listă, a candidaţilor săi potenţiali la funcţiile de consilier local de municipiu şi consilier judeţean. Ei bine, pe prima dintre aceste liste, mă voi regăsi şi eu.
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…
Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…
Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…