Categories: SocialUltima ora

Divortul la primarie n-are norme de aplicare

Teoretic, de anul trecut, divorţurile se pot face la Starea Civilă. Practic, până acum, niciun cuplu timişorean nu a înaintat o astfel de cerere. Şi chiar dacă ar fi făcut-o, şeful Serviciul de Evidenţă a Populaţiei spune că legea nu poate fi aplicată, pentru că nu are norme metodologice.

Codul de Procedură Civilă din România a suferit unele modificări, în vederea accelerării soluţionării proceselor. Schimbările au intrat în vigoare în 25 decembrie 2010, una dintre cele mai importante fiind cea legată de divorţ, care, de acum încolo, poate fi făcut la serviciul de stare civilă sau la notar. Pentru aceasta, ambii soţi să fie de acord cu divorţul şi să nu existe copii minori, născuţi sau adoptaţi în timpul căsătoriei. Certificatul de divorţ le va fi înmânat dacă, după 30 de zile de la depunerea documentelor şi a declaratiei prin care notifica intenţia de a divorţa, ei îşi menţin decizia şi completează o declaraţie prin care stăruie în obţinerea divorţului administrativ, în maximum 15 zile.
Deşi procedura este mult simplificată, la Serviciul de Stare Civilă al Primăriei Timişoara nu s-a prezentat niciun cuplu care să solicite încheierea căsătoriei. Vasile Tărciatu, şeful Serviciului de Evidenţă a Populaţiei, spune, de altfel, că legea nu poate fi pusă în aplicare. „La noi n-a fost depusă nicio cerere. N-am refuzat pe nimeni, pur şi simplu nu a venit nimeni cu o astfel de cerere. Şi chiar dacă ar fi venit oamenii să solicite acest lucru, le-am fi spus că nu avem norme de aplicare a legii. Guvernul nu a elaborat norme metodologice, aşa cum prevede Constituţia. Suntem în imposibilitatea să primim astfel de cereri şi să luăm hotărâri. Organismul care coordonează activitatea de evidenţă a persoanelor a elaborat un set de, hai să le spunem, instrucţiuni. Acestea sunt pline de inadvertenţe şi oricum nu le putem lua însă în considerare, deoarece nu au fost publicate în Monitorul Oficial, aşa cum prevede legea”, explică Tărciatu. În aceste condiţii, Primăria Timişoara nu a stabilit nici taxa pentru desfacerea căsătoriei, aşa cum au făcut alte primării. La Caransebeş, de exemplu, aceasta are o valoare de 50 de lei.

Share
Published by
Dana Popa
Tags: divortnorme

Recent Posts

Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei

Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca,…

5 ore ago

A fost lansată prima licitație pentru extinderea la patru benzi a Centurii Nord Timișoara

DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…

8 ore ago

Conflict 3 la 1 într-o şcoală din Lugoj. Noroc cu intervenţia poliţiştilor

În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…

11 ore ago

C9. Peciu Nou, scorul campionatului după ce a dat de pământ cu Periamul

Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…

12 ore ago

Echipele distribuitorului de energie electrică se află în continuare pe teren/UPDATE

Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…

13 ore ago

Demarează acțiunea de autorizare a comercianților stradali de produse specifice de Sfântul Nicolae

Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…

13 ore ago