Categories: SocialUltima ora

Divortul la primarie n-are norme de aplicare

Teoretic, de anul trecut, divorţurile se pot face la Starea Civilă. Practic, până acum, niciun cuplu timişorean nu a înaintat o astfel de cerere. Şi chiar dacă ar fi făcut-o, şeful Serviciul de Evidenţă a Populaţiei spune că legea nu poate fi aplicată, pentru că nu are norme metodologice.

Codul de Procedură Civilă din România a suferit unele modificări, în vederea accelerării soluţionării proceselor. Schimbările au intrat în vigoare în 25 decembrie 2010, una dintre cele mai importante fiind cea legată de divorţ, care, de acum încolo, poate fi făcut la serviciul de stare civilă sau la notar. Pentru aceasta, ambii soţi să fie de acord cu divorţul şi să nu existe copii minori, născuţi sau adoptaţi în timpul căsătoriei. Certificatul de divorţ le va fi înmânat dacă, după 30 de zile de la depunerea documentelor şi a declaratiei prin care notifica intenţia de a divorţa, ei îşi menţin decizia şi completează o declaraţie prin care stăruie în obţinerea divorţului administrativ, în maximum 15 zile.
Deşi procedura este mult simplificată, la Serviciul de Stare Civilă al Primăriei Timişoara nu s-a prezentat niciun cuplu care să solicite încheierea căsătoriei. Vasile Tărciatu, şeful Serviciului de Evidenţă a Populaţiei, spune, de altfel, că legea nu poate fi pusă în aplicare. „La noi n-a fost depusă nicio cerere. N-am refuzat pe nimeni, pur şi simplu nu a venit nimeni cu o astfel de cerere. Şi chiar dacă ar fi venit oamenii să solicite acest lucru, le-am fi spus că nu avem norme de aplicare a legii. Guvernul nu a elaborat norme metodologice, aşa cum prevede Constituţia. Suntem în imposibilitatea să primim astfel de cereri şi să luăm hotărâri. Organismul care coordonează activitatea de evidenţă a persoanelor a elaborat un set de, hai să le spunem, instrucţiuni. Acestea sunt pline de inadvertenţe şi oricum nu le putem lua însă în considerare, deoarece nu au fost publicate în Monitorul Oficial, aşa cum prevede legea”, explică Tărciatu. În aceste condiţii, Primăria Timişoara nu a stabilit nici taxa pentru desfacerea căsătoriei, aşa cum au făcut alte primării. La Caransebeş, de exemplu, aceasta are o valoare de 50 de lei.

Share
Published by
Dana Popa
Tags: divortnorme

Recent Posts

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

2 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

2 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

3 ore ago

Presiune redusă la apă miercuri în Freidorf şi Dâmboviţa. La Liebling se ia apa câteva zile

Miercuri, 8 mai, între orele 00-21 se va executa o conectare de conducte la intersecția…

4 ore ago

România, a dominat Europenele de culturism. Peste 100 de medalii obţinute, printre performeri şi o timişoreancă

La Campionatele Europene de culturism de la Santa Susana (Spania), România a câştigat 105 medalii:…

4 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 7 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 07.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

7 ore ago