Teoretic, de anul trecut, divorţurile se pot face la Starea Civilă. Practic, până acum, niciun cuplu timişorean nu a înaintat o astfel de cerere. Şi chiar dacă ar fi făcut-o, şeful Serviciul de Evidenţă a Populaţiei spune că legea nu poate fi aplicată, pentru că nu are norme metodologice.
Codul de Procedură Civilă din România a suferit unele modificări, în vederea accelerării soluţionării proceselor. Schimbările au intrat în vigoare în 25 decembrie 2010, una dintre cele mai importante fiind cea legată de divorţ, care, de acum încolo, poate fi făcut la serviciul de stare civilă sau la notar. Pentru aceasta, ambii soţi să fie de acord cu divorţul şi să nu existe copii minori, născuţi sau adoptaţi în timpul căsătoriei. Certificatul de divorţ le va fi înmânat dacă, după 30 de zile de la depunerea documentelor şi a declaratiei prin care notifica intenţia de a divorţa, ei îşi menţin decizia şi completează o declaraţie prin care stăruie în obţinerea divorţului administrativ, în maximum 15 zile.
Deşi procedura este mult simplificată, la Serviciul de Stare Civilă al Primăriei Timişoara nu s-a prezentat niciun cuplu care să solicite încheierea căsătoriei. Vasile Tărciatu, şeful Serviciului de Evidenţă a Populaţiei, spune, de altfel, că legea nu poate fi pusă în aplicare. „La noi n-a fost depusă nicio cerere. N-am refuzat pe nimeni, pur şi simplu nu a venit nimeni cu o astfel de cerere. Şi chiar dacă ar fi venit oamenii să solicite acest lucru, le-am fi spus că nu avem norme de aplicare a legii. Guvernul nu a elaborat norme metodologice, aşa cum prevede Constituţia. Suntem în imposibilitatea să primim astfel de cereri şi să luăm hotărâri. Organismul care coordonează activitatea de evidenţă a persoanelor a elaborat un set de, hai să le spunem, instrucţiuni. Acestea sunt pline de inadvertenţe şi oricum nu le putem lua însă în considerare, deoarece nu au fost publicate în Monitorul Oficial, aşa cum prevede legea”, explică Tărciatu. În aceste condiţii, Primăria Timişoara nu a stabilit nici taxa pentru desfacerea căsătoriei, aşa cum au făcut alte primării. La Caransebeş, de exemplu, aceasta are o valoare de 50 de lei.
De Sărbătoarea Crăciunului vă dorim să aveți parte de gânduri bune, multă bucurie, căldură în…
SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…
Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…