Categories: SocialUltima ora

Luau spaga si se destresau la vanatoare

Munceau în condiţii pe care le considerau foarte grele, aşa că aveau nevoie de un hobby care să-i destindă. Este vorba despre persoanele arestate în urma descinderilor de la Stamora-Moraviţa şi Naidăş, acuzate că participau la traficul cu ţigări şi încasau şpăgi. În timpul liber, cei mai mulţi dintre ei erau vânători împătimiţi.

Mare parte din vameşii şi poliţiştii de frontieră din vestul ţării reţinuţi pentru mită şi trafic de ţigări erau, în timpul liber, vânători. Specialiştii în psihologie spun că alegerea unui astfel de hobby este, pe undeva, absolut normală. Pe de altă parte, intervine şi aspectul social, fiindcă nu oricine poate să fie vânător. Vânătoarea era, cândva, apanajul elitelor, dar a devenit, între timp, în România, un fel de emblemă pentru noii îmbogăţiţi. „Vânătoarea ca activitate există de când există omul. Apoi lumea s-a civilizat, au apărut şi alte preocupări. În prezent, vânătoarea este o modă, un sport foarte scump, pentru practicarea căruia trebuie să ai arme, uniforme, maşini. Mai important este aspectul social: cu cine te duci la vânătoare. Se ştie că nu poate merge oricine, că este, în fond, o chestiune de elită, la care, evident primii care aderă sunt noii bogătaşi. Pentru aceşti parveniţi, vânătoarea este ca şi maşina, care devine un înlocuitor de prestanţă”, explică doctorul în psihologie Zoltan Bogaty. „Nu e uşor să iei şpagă. Poţi fi filmat şi prins în flagrant. Tot timpul te gândeşti că «vin nemernicii sub acoperire şi mă pot prinde». Prin urmare, pe undeva e şi firesc ca aceşti funcţionari corupţi să se descarce cumva de stres. Se descarcă pe un biet animal, fiinţă lipsită de apărare în faţa lor”, mai spune Bogaty.
La o săptămână după acţiunea de la Moraviţa şi Naidăş încep să iasă la iveală şi alte aspecte din ce în ce mai interesante din anchetă. Transferul ofiţerului sub acoperire infiltrat sub numele Mihai Cristian Vodă a fost precedat de zvonuri, potrivit cărora acesta era nepotul Robertei Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor. Se demonstra, astfel, că omul avea „spate”. Iniţial, agentul Vodă, în realitate ofiţer DGA, a fost repartiztat la Sectorul PF Deta, fiind mutat ulterior în PTF Stamora – Moraviţa. El a reuşit să adune probe, participând incluisv la împărţirea şpăgilor. În ceea ce o priveşte pe Andreea Brebenoiu, poliţistă de frontieră bănuită că ar fi colaborat cu anchetatorii, situaţia este mult mai neplăcută. Brebenoiu, care înainte să devină poliţistă fusese dansatoare,  se transferase deja în momentul descinderii. Pe Internet poate fi văzut un filmuleţ în care femeia întreţine relaţii sexuale, cel care o filmează fiind chiar partenerul ei. Potrivit site-ului care găzduieşte înregistrarea, aceasta ar fi fost postată în martie 2010.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Demarează etapa a doua a probelor la rece pe rețeaua Colterm

Compania de termoficare Colterm continuă pregătirile pentru sezonul de încălzire 2024-2025 și demarează etapa a…

2 ore ago

Traficul rutier va fi restricţionat vineri pe un tronson al străzii Glad

Societatea Drumuri Municipale (SDM) anunţă că, în vederea finalizării lucrărilor pe strada Glad, pe tronsonul…

2 ore ago

Timișoara devine platou de filmare pentru un serial. Mai multe străzi din oraș se închid

Filmarea unui miniserial la Timișoara va face ceva deranj în traficul din oraș. Mai muște…

3 ore ago

Programul de acțiuni al TM 2023 s-a încheiat, la Budapesta, cu un triplu eveniment marca Pro Musica

Asociația care s-a ocupat de buna desfășurare a Timișoara Capitală Europeană a Culturii a încheiat,…

3 ore ago

Noaptea Campusului Deschis vine cu un „Catalizator” deosebit

Cea mai așteptată noapte la UPT. Noaptea Campusului Deschis va avea loc în data de…

4 ore ago

Corpul nou de clădire de la Școala Gimnazială din Calea Șagului e în procedura de recepție a investiției/FOTO

Noul corp de clădire al Școlii Gimnaziale nr. 13, din Calea Șagului, e aproape de…

8 ore ago