Câteva zeci de profesori de la cele patru universităţi de stat din Timişoara vor ieşi la pensie în următoarele luni. Ei au deja sau împlinesc 65 de ani, vârstă de la care, conform noii legi a educaţiei, nu mai ocupa posturi didactice. Sunt afectaţi de aceste prevederi şi doi rectori, care însă îşi vor duce la bun sfârşit mandatele.
Cadrele didactice din învăţământul universitar ies la pensie la 65 de ani, potrivit Legii educaţiei, adoptate în luna ianuarie. La nivel naţional, peste 2.000 de profesori urmează să fie afectaţi de această decizie. Ei vor avea voie să rămână la catedră doar în baza contractelor de colaboratori. În Timişoara intră sub incidenţa legii aproximativ 50 de profesori de la cele patru universităţi de stat.
„Legea e lege şi se aplică. Îmi place sau nu, asta e legea. Întrebaţi-i dacă este bine pe cei care au făcut legea”, spune Ştefan Drăgulescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Timişoara, în vârstă de 68 de ani. „Este logic că, de la o anumită vârstă, trebuie să se pensioneze omul, dar parcă nu chiar exact la momentul în care împlineşte 65 de ani. Poate fi lăsat profesorul să-şi termine anul universitar. La noi nu sunt mulţi afectaţi de această lege, sunt doar şase cadre didactice în anul universitar 2010/2011. Dacă voiau cu adevărat să reformeze sistemul, trebuia să facă două lucruri: unu – să desfiinţeze norma didactică în învăţământul universitar şi doi – contractele să fie pe perioadă limitată. Astfel, un asistent universitar să poată fi angajat pentru cinci ani, dacă promovează concursul, şi să existe o clauză de continuitate dacă realizează performanţă”, precizează Alexandru Moisuc, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, afectat şi el în mod direct, pentru că împlineşte 69 de ani.
„E adevărat că legea are un articol care prevede că, după împlinirea vârstei de pensionare, profesorii nu mai pot ocupa posturi didactice. Încă nu avem normele de aplicare, aşa că nu ştim dacă acest articol se aplică imediat sau începând cu anul universitar următor. În orice caz, Universitatea Politehnica are 11 profesori în această situaţie. Dacă vor fi pensionaţi, universitatea le va propune să-şi continue activiatea pe bază de contract pe perioadă limitată, în regim de plata cu ora”, a declarat Nicolae Robu, rectorul UPT, care mai are nouă ani până la pensie.
„La Universitatea de Vest sunt 15 cadre în această situaţie. În 9 februarie emitem deciziile de pensionare pentru nouă dintre colegii noştri. Doi dintre ei sunt şi decani de facultăţi, aici e mai rău. Se aplică legea şi nu avem ce comenta, avem o responsabilitate, nimeni nu e mai presus de lege”, este de părere Ioan Talpoş, rectorul UVT, pe care îl mai despart de pensie doar trei ani.
Cei doi rectori de universitate timişoreni care au împlinit deja vârsta de pensionare, Ştefan Drăgulescu şi Alexandru Moisuc, vor rămâne totuşi în funcţii până îşi termină mandatele, pentru că ei sunt şi ordonatori de credite în instituţiile respective. Procedura de alegere începe în decembrie 2011 şi se încheie în martie 2012.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…