Apneea în somn nu poate fi vindecată, dar efectele ei negative pot fi reduse prin utilizarea unor aparate moderne. În România sunt câteva milioane de persoane care au această problemă, majoritatea nediagnosticate.
Un studiu realizat, anul trecut, pe un eşantion de 14.000 de oameni, privind sănătatea cardiacă în somn, a documentat impactul pe termen lung al apneei netratate asupra riscului de atac vascular cerebral şi boli cardiovasculare. „Datele au arătat o creştere a severităţii apneei în somn, asociată cu riscul de diabet”, spune dr. Ştefan Mihăicuţă, preşedintele Societăţii Române de Somn. Conform acestuia, în România sunt în jur de 3,5 milioane de persoane care suferă de apnee în somn, însă majoritatea nu au primit un diagnostic clar. Fiecare oprire a respiraţiei poate dura între 10 secunde şi câteva minute, fiind asociată cu scăderea aportului de oxigen. Ea tensionează inima şi poate duce la probleme grave de sănătate. Boala nu poate fi tratată definitiv, dar viaţa pacienţilor poate fi îmbunătăţită, prin purtarea, în timpul somnului, a unei măşti cuplate la un aparat ce asigură o presiune continuu pozitivă în căile respiratorii. Rezultatul: un flux uşor de presiune a aerului prin căile nazale. Acesta previne colapsul căilor respiratorii şi permite respiraţia liberă în timpul somnului.
Joi, Marcel Ciolacu s-a trezit asudat şi cu faţa la cearşaf. Probabil a visat peste…
Imagini care pot provoca un şoc emoţional! Un TIR în flăcări, chiar dacă la ora…
Primarul Dominic Fritz a declarat că intenţionează să discute cu toţi liderii politici ai partidelor…
La momentul nepotrivit în locul nepotrivit. Un bărbat în vârstă de 65 de ani, a…
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial…
Liderul PSD Timiș, Alfred Simonis, cere un dialog politic real pe tema impozitelor și taxelor…