Categories: SănătateUltima ora

„Din punctul meu de vedere, contractul cu medicii de familie este semnat”

Călin Cristian Careba, preşedinte-director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş, e convins că asiguraţii nu vor rămâne fără asistenţă medicală primară de la 1 iunie. Careba spune că nemulţumirile medicilor de familie, legate de contractul cadru pe 2011, sunt nejustificate şi afirmă că există soluţii şi dacă ei nu vor să semneze acest act. Atribuţiile lor pot fi preluate atât de medicii specialişti, cât şi de rezidenţii de medicină de familie.

Domnule director, peste mai puţin de zece zile expiră actul adiţional de prelungire a contractului din 2010 cu medicii de familie. Reprezentanţii acestora susţin că nu vor semna noul contract, valabil pentru 2011, pentru că nu sunt de acord cu prevederile lui. Ce se va întâmpla cu asiguraţii sistemului social de asigurări de sănătate?
Din punctul meu de vedere, ca director CJAS Timiş, contractul cu medicii de familie este semnat. În momentul de faţă, de la 1 aprilie şi până la sfârşitul lunii mai, se merge pe actul adiţional la contractul existent. Deci medicii de familie au contract cu casa de asigurări şi decontarea serviciilor pe baza contractului semnat cu noi. Referitor la noul contract cadru, cel pentru 2011, există discuţii la nivel central între CNAS, Ministerul Sănătăţii şi Patronatul Medicilor de Familie, privitor la unele reglementări pe care le doresc dânşii în proiectul de norme din contractul cadru. În momentul de faţă nu avem nimic oficial privind concluziile trase în urma negocierilor avute, dar eu consider că multe dintre părerile dânşilor sunt neîndreptăţite. De ce spun asta: bugetul casei privind asistenţa medicală primară nu a fost modificat. Marea modificare, dacă se poate numi aşa, neplăcerea pe care o regăsesc dânşii în proiectul de norme din contractul cadru, este acel procentaj, modificat, de la 70– 30 la 50 – 50.

Care le diminuează foarte mult veniturile cabinetului, cu până la 40%, spun medicii de familie. Aşa e?
Oare de ce le diminuează veniturile? Nu mai e procentajul 70% pe pacient şi 30% pe consultaţie, acum este 50 – 50. În concluzie, trebuie să munceşti mai mult, să consulţi pacientul, pentru a ajunge la veniturile pe care le-ai avut, ceea ce mie mi se pare normal, pentru că rolul asistenţei medicale este de a degreva urgenţa şi spitalele, adică cazurile uşoare care pot fi rezolvate să fie rezolvate de asistenţa medicală primară.

Răspunsul medicilor de familie la această problemă este că ei trebuie să acorde, prin norme, câte 15 minute consultaţiei fiecărui pacient, şi nu au timpul fizic necesar ca într-o zi să vadă mai mult de 24 de bolnavi. Mai nou s-au tranformat în conţopişti, pentru că mai mult timp le ia să completeze toate actele decât să consulte bolnavii.
Întrebarea mea atunci către dânşii este cum reuşesc să aibă pe listă atât de mulţi pacienţi? Să înţeleg că până acum nu au văzut pacienţi deloc şi au primit banii per capita (pe pacient)?

Dar nu toţi oamenii merg în fiecare lună la medicul de familie, merg doar când sunt bolnavi. Dumneavoastră mergeţi?
Eu nu am fost deloc până acum.

Dar sunteţi pe lista unui medic de familie?
Da şi consider că proiectul privind reglementările este îndreptăţit. Şi mai au o nemulţumire, privind informatizarea. Eu cred că acesta este drumul pe care trebuie să mergem, şi viitorul se regăseşte în informatizarea sistemului medical, altfel nu pot fi eliminate erorile care încă se mai regăsesc, în momentul de faţă, privind decontarea asistenţei medicale, nu numai în cea primară, în toată asistenţa medicală de la nivelul întregii ţări.

Dar medicii susţin că nu sunt împotriva informatizării. Ei sunt nemulţumiţi că trebuie să plătească din banii lor acest sistem.
Nu s-a pus problema de a plăti. E vorba de un card, de un cititor de carduri. În momentul când s-au făcut lucrurile astea, prin introducerea lor în sistem, tot timpul au apărut de la diverşi operatori, diverse oferte care le-au fost foarte avantajoase. Eu cred că trebuie toţi să contribuim, să punem umărul şi să depăşim situaţia în care se găseşte sistemul sanitar şi atunci lucrurile vor merge altfel. Dacă fiecare considerăm că intersul propriu e predominat, nu vom reuşi niciodată să realizăm ceea ce ne propunem.

Dacă la sfârşitul lunii mai medicii de familie nu semnează noul contract-cadru pentru 2011, cine va acorda asistenţa medicală la care au dreptul oamenii şi pe care o plătesc, lunar, din salariu şi pensie?
Hotărârea se va lua la nivel central şi probabil ni se va comunica şi nouă. În momentul de faţă nu pot să vă spun oficial nimic, decât că actul adiţional expiră la sfârşitul lunii mai. Dacă se ia hotărârea să se prelungească încă o lună, se va face pentru încă o lună un alt act adiţional la contractul existent.

Dar dacă nu se ia această decizie? Vorbim de o situaţie teoretică: nu se ia această decizie, nu se semnează noul contract, asiguraţii ce fac?
Dacă se va ajunge în această situaţie sunt convins că există şi soluţii prin preluarea de către medicii specialişti şi nu numai, dar din câte ştiu eu nu se va ajunge în această situaţie, procentul pe judeţul Timiş al medicilor de familie care nu doresc să semneze noul contract-cadru nu este aşa mare. Dar, nu ştiu dacă ştiţi, peste 3.000 de medici rezidenţi de familie aşteaptă să iasă pe porţile şcolii. Deci forţă de muncă la noi în ţară există, dacă dânşii consideră că nu se mai poate munci la noi şi doresc să urmeze calea pe care o tot spun, că vor să plece în afară, cred că există tineri care doresc să muncească şi care pot să îşi practice meseria la noi în ţară, meserie care până acum a fost îngrădită, din păcate.

Share
Published by
Artemia Simeria

Recent Posts

Lansare apeluri Masura 8/6A: FEADR și EURI – GAL Timișul de Centru

APEL DE SELECŢIE Nr. 61/ AP/ 20.12.2024 MĂSURA 8/6A – „SPRIJINIREA ANTREPRENORIATULUI NON-AGRICOL ÎN TERITORIUL…

26 de secunde ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

O oră ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

2 ore ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

2 ore ago

Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa

Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…

2 ore ago

Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…

2 ore ago