„Din punctul meu de vedere, contractul cu medicii de familie este semnat”

Călin Cristian Careba, preşedinte-director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş, e convins că asiguraţii nu vor rămâne fără asistenţă medicală primară de la 1 iunie. Careba spune că nemulţumirile medicilor de familie, legate de contractul cadru pe 2011, sunt nejustificate şi afirmă că există soluţii şi dacă ei nu vor să semneze acest act. Atribuţiile lor pot fi preluate atât de medicii specialişti, cât şi de rezidenţii de medicină de familie.

Domnule director, peste mai puţin de zece zile expiră actul adiţional de prelungire a contractului din 2010 cu medicii de familie. Reprezentanţii acestora susţin că nu vor semna noul contract, valabil pentru 2011, pentru că nu sunt de acord cu prevederile lui. Ce se va întâmpla cu asiguraţii sistemului social de asigurări de sănătate?
Din punctul meu de vedere, ca director CJAS Timiş, contractul cu medicii de familie este semnat. În momentul de faţă, de la 1 aprilie şi până la sfârşitul lunii mai, se merge pe actul adiţional la contractul existent. Deci medicii de familie au contract cu casa de asigurări şi decontarea serviciilor pe baza contractului semnat cu noi. Referitor la noul contract cadru, cel pentru 2011, există discuţii la nivel central între CNAS, Ministerul Sănătăţii şi Patronatul Medicilor de Familie, privitor la unele reglementări pe care le doresc dânşii în proiectul de norme din contractul cadru. În momentul de faţă nu avem nimic oficial privind concluziile trase în urma negocierilor avute, dar eu consider că multe dintre părerile dânşilor sunt neîndreptăţite. De ce spun asta: bugetul casei privind asistenţa medicală primară nu a fost modificat. Marea modificare, dacă se poate numi aşa, neplăcerea pe care o regăsesc dânşii în proiectul de norme din contractul cadru, este acel procentaj, modificat, de la 70– 30 la 50 – 50.

Care le diminuează foarte mult veniturile cabinetului, cu până la 40%, spun medicii de familie. Aşa e?
Oare de ce le diminuează veniturile? Nu mai e procentajul 70% pe pacient şi 30% pe consultaţie, acum este 50 – 50. În concluzie, trebuie să munceşti mai mult, să consulţi pacientul, pentru a ajunge la veniturile pe care le-ai avut, ceea ce mie mi se pare normal, pentru că rolul asistenţei medicale este de a degreva urgenţa şi spitalele, adică cazurile uşoare care pot fi rezolvate să fie rezolvate de asistenţa medicală primară.

Răspunsul medicilor de familie la această problemă este că ei trebuie să acorde, prin norme, câte 15 minute consultaţiei fiecărui pacient, şi nu au timpul fizic necesar ca într-o zi să vadă mai mult de 24 de bolnavi. Mai nou s-au tranformat în conţopişti, pentru că mai mult timp le ia să completeze toate actele decât să consulte bolnavii.
Întrebarea mea atunci către dânşii este cum reuşesc să aibă pe listă atât de mulţi pacienţi? Să înţeleg că până acum nu au văzut pacienţi deloc şi au primit banii per capita (pe pacient)?

Dar nu toţi oamenii merg în fiecare lună la medicul de familie, merg doar când sunt bolnavi. Dumneavoastră mergeţi?
Eu nu am fost deloc până acum.

Dar sunteţi pe lista unui medic de familie?
Da şi consider că proiectul privind reglementările este îndreptăţit. Şi mai au o nemulţumire, privind informatizarea. Eu cred că acesta este drumul pe care trebuie să mergem, şi viitorul se regăseşte în informatizarea sistemului medical, altfel nu pot fi eliminate erorile care încă se mai regăsesc, în momentul de faţă, privind decontarea asistenţei medicale, nu numai în cea primară, în toată asistenţa medicală de la nivelul întregii ţări.

Dar medicii susţin că nu sunt împotriva informatizării. Ei sunt nemulţumiţi că trebuie să plătească din banii lor acest sistem.
Nu s-a pus problema de a plăti. E vorba de un card, de un cititor de carduri. În momentul când s-au făcut lucrurile astea, prin introducerea lor în sistem, tot timpul au apărut de la diverşi operatori, diverse oferte care le-au fost foarte avantajoase. Eu cred că trebuie toţi să contribuim, să punem umărul şi să depăşim situaţia în care se găseşte sistemul sanitar şi atunci lucrurile vor merge altfel. Dacă fiecare considerăm că intersul propriu e predominat, nu vom reuşi niciodată să realizăm ceea ce ne propunem.

Dacă la sfârşitul lunii mai medicii de familie nu semnează noul contract-cadru pentru 2011, cine va acorda asistenţa medicală la care au dreptul oamenii şi pe care o plătesc, lunar, din salariu şi pensie?
Hotărârea se va lua la nivel central şi probabil ni se va comunica şi nouă. În momentul de faţă nu pot să vă spun oficial nimic, decât că actul adiţional expiră la sfârşitul lunii mai. Dacă se ia hotărârea să se prelungească încă o lună, se va face pentru încă o lună un alt act adiţional la contractul existent.

Dar dacă nu se ia această decizie? Vorbim de o situaţie teoretică: nu se ia această decizie, nu se semnează noul contract, asiguraţii ce fac?
Dacă se va ajunge în această situaţie sunt convins că există şi soluţii prin preluarea de către medicii specialişti şi nu numai, dar din câte ştiu eu nu se va ajunge în această situaţie, procentul pe judeţul Timiş al medicilor de familie care nu doresc să semneze noul contract-cadru nu este aşa mare. Dar, nu ştiu dacă ştiţi, peste 3.000 de medici rezidenţi de familie aşteaptă să iasă pe porţile şcolii. Deci forţă de muncă la noi în ţară există, dacă dânşii consideră că nu se mai poate munci la noi şi doresc să urmeze calea pe care o tot spun, că vor să plece în afară, cred că există tineri care doresc să muncească şi care pot să îşi practice meseria la noi în ţară, meserie care până acum a fost îngrădită, din păcate.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

mihai a spus: (mai 23rd, 2011 at 14:53 )

Fiecare trebuie sa contribuie, sa ajute sistemul sanitar, asa cum zice dl presedinte al Casei Judetene. N-ar vrea dl. presedinte sa contribuie si dansul din salariul domniei sale si sa cumpere cateva cititoare de carduri pentru cabinetele cu o situatie financiara mai proasta ? Ca altfel medicii respectivi vor inchide cabinetele, neavand bani sa le mai tina deschise iar pacientii isi vor pierde medicul. Haideti dl. presedinte, toata lumea trebuie sa contribuie sa ajute sistemul de sanatate, ca bine ati zis !

Adrian a spus: (mai 23rd, 2011 at 19:12 )

domnule presedinte,
ati uitat de bugetul de medicamente care va limita accesul paciemtilor la medicamente compensate, ati uitat sa precizati ca bolnavii cronici vor avea dreptul doar la o consultatie la 3 luni, etc.

filep maria a spus: (mai 23rd, 2011 at 22:35 )

Sunt medic de familie in jd Mures.M-a intrigat si , sper ,ca inteleg gresit fraza cu meseria ingradita din pacate:sa inteleg ca noi actualii medici, este pacat ca existam si incurcam? Poate gandi si exprima astfel un intelectual? Poate un presedinte de CASA , sa afirme ca eu si mii de colegi care am pus la punct evidente nationale(cnp-uri despre care nimeni nu stia ca exista), am infiintat institutii funcionale, consultam si muncim in conditii de asediu pluriinstitutional cotidian, suntem ingraditorii acestei meserii , din pacate? D-LE PRESEDINTE, ati adunat d-voastra pentru a avea loc de munca 2000 de cnp-uri, mergand la evidenta populatiei sa le verificati, apoi sa incepi,pentru a avea loc de munca, sa creezi institutii inexistente, despre care nimeni nu stia mai nimic, sa fii obligat sa imparti mii de carnete de asigurat, (gratis), sa fii la dispozitia pacientului 24 de ore pentruca, altfel, placa pe alta lista, d-le presedinte .D-VOASTRA CE MESERIE AVETI SA CREDETI CA PUNETI IN LOCUL NOSTRU ALTI SPECIALISTI SI NESPECIALISTI PENTRU A DESGRADI INTRU PREAFERICIRE(antonim la pacat)aceasta banala meserie?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO

Padel Center din Dumbrăviţa a fost o excelentă gazdă pentru etapa a doua a din Circuitul Profesionist de padel din România. Cei peste 120 de sportivi s-au întrecut pe cele 5 terenuri ale bazei, dintre care trei acoperite şi două în aer liber. Fair-play-ul a dominat competiţia, a cărui principale ingrediente au fost spectacolul, intensitatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Aveţi grijă la cine predaţi deşeurile! Amenzi mari

Sancțiuni de 20.000 de lei, aplicate de polițiștii locali pentru colectare și predare către un operator neautorizat de deșeuri, provenite din amenajarea unui garaj. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului aflați în patrulare au observat, în aceste zile, pe Strada Zurich, o camionetă încărcată cu deșeuri amestecate, inclusiv resturi de la materiale din construcții....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aveţi grijă la cine predaţi deşeurile! Amenzi mari
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Timișorenii, cei mai fericiți chiriași din țară: dau doar o treime din venituri pentru plata unei locuințe

Salariile sunt atât de bune și chiriile atât de accesibile în raport cu acestea încât Timișoara este orașul mare din România unde oamenii lasă cei mai puțini bani pentru a-și plăti o locuință închiriată în care să locuiască. Sunt datele analizate de imobiliare.ro, pe baza salariului mediu și a valorilor chiriilor percepute.  Chiriile percepute s-au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișorenii, cei mai fericiți chiriași din țară: dau doar o treime din venituri pentru plata unei locuințe

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Cea mai nouă cucerire a tehnologiei în domeniul realizării de ochelari este acum disponibilă în cadrul Clinicii de oftalmologie și optică medicală VISTA din Timișoara. Un aparat japonez, de ultimă generație, realizează ramele de ochelari ”croite” special pe forma feței beneficiarului, iar cea a lentilelor în poziția ideală față de ochii celui care va folosi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul YUNIKU, cea mai nouă tehnologie din domeniul realizării ochelarilor, este acum prezentă la Timișoara în cadrul Clinicii VISTA
În mai puțin de o lună, în cadrul campaniei de curățare a spațiilor verzi, Primăria Timișoara a adunat peste 50 de tone de deșeuri abandonate. Astfel, din 26 februarie până în 18 martie, angajații Horticultura și echipele partenere au ridicat din parcuri, din zonele de joacă, scuaruri și alte spații verzi, pet-uri, ambalaje, resturi alimentare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lupta cu nesimţiţii. În mai puţin de o lună, Primăria Timișoara a adunat peste 50 de tone de deșeuri de pe spațiile verzi/Foto
Executat la București, Alin Nica admite că se gândește în continuare la candidatura pentru un nou mandat în funcția administrativă deținută în prezent, de președinte al consiliului județean. Cum, deocamdată se gândește și spune că se va consulta cu primarii liberali din Timiș. El spune că s-a întâlnit deja cu Ludovic Orban, liderul partidului Forța...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica se pregătește de un nou proiect politic. A discutat cu Orban, urmează să discute și cu Fritz
Desemnat marţi preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga a convocat deja prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al filialei pentru joi, la ora 17.00. Aminitim că, la pachet cu demiterea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte, Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a dizolvat şi vechiul BPJ al PNL Timiş. Pe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază
Salariile sunt atât de bune și chiriile atât de accesibile în raport cu acestea încât Timișoara este orașul mare din România unde oamenii lasă cei mai puțini bani pentru a-și plăti o locuință închiriată în care să locuiască. Sunt datele analizate de imobiliare.ro, pe baza salariului mediu și a valorilor chiriilor percepute.  Chiriile percepute s-au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișorenii, cei mai fericiți chiriași din țară: dau doar o treime din venituri pentru plata unei locuințe
La finalul anului precedent, Compania Național de Administrare a Infrastructurii Rutiere le făcea o surpriză neplăcută șoferilor care circulau pe autostrada A1. Nu mai puțin de patru parcări erau închise, așa că cei care aveau … nevoi trebuiau să mai meargă niște kilometri buni pentru a rezolva problema. De scurt timp parcările s-au redeschis, iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Compania de Drumuri a pregătit 11 milioane de lei pentru paza și curățenia spațiilor de servicii de pe autostrada A1
Universitatea Politehnica Timișoara continuă tradiția de 100 de ani de excelență în educație și cercetare, dar și de colaborare foarte bună cu mediul economic. Tradiția în domeniul mașinilor hidraulice, domeniu în care Aurel Bărglăzan a fost un adevărat pionier și creator de școală, dusă la prestigiu internațional de academicianul Ioan Anton, este continuată azi de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Recunoaştere internaţională. Un succes notabil pentru o echipă UPT în domeniul maşinilor hidraulice
Primăria Timișoara organizează o campanie de eliminare a căpușelor. Acțiunea este programată să aibă loc în perioada 2-6 aprilie 2024, în măsura în care vremea permite desfășurarea în siguranță a operațiunilor. Tratamentele vor fi efectuate terestru și se vor desfășura între orele 21:00 și 05:00. ”În această perioadă, rugăm locuitorii să evite pe cât posibil...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara se luptă cu căpușele
Viceprimarul Timișoarei, Cosmin Tabără, s-a trezit peste noapte, la mii de kilometri distanță, că e zburat de pe postul de președinte al PNL Timișoara. Pentru simplul fapt că l-a “jenat” pe cel care speră să redevină primar al orașului, Nicolae Robu, din nou în urma unei alianțe de nevoie, nu ideologică, cu cei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cosmin Tabără dă de pământ cu Nicolae Robu, după ce acesta l-a zburat de la conducerea PNL Timișoara
O adevărată revoluţie în PNL Timiş! Nu doar Alin Nica şi Cosmin Tabără au fost demişi din funcţiile de lideri ai PNL Timiş şi, respectiv PNL Timişoara, ci întregul Birou Permanent Judeţean (BPJ) a fost dizolvat. În Biroul Permanent Naţional a fost desemnat un nou Birou Judeţean, în care a fost cooptat şi Nicolae Robu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost dizolvat întregul BPJ al PNL Timiş! Dănuţ Groza a demisionat din funcţia de secretar general înainte de-a fi demis. A revenit Nicolae Robu în BPJ
Top